Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties29

Ziekenhuispersoneel nauw betrokken bij nieuwe cao

Vakbond Abvakabo FNV is naar eigen zeggen 'overspoeld' met ideeën voor de nieuwe cao Ziekenhuizen. Veelgenoemd item: schaf de nachtdiensten voor 55-plussers af.
Ziekenhuispersoneel nauw betrokken bij nieuwe cao

De cao Ziekenhuizen loopt volgend jaar maart af en de onderhandelingen voor een nieuwe gaan binnenkort van start. In de afgelopen maand konden werknemers uit de ziekenhuizen hun ideeën over hun nieuwe cao kwijt bij Abvakabo FNV via een digitale ideeënbus. Daar is volgens de vakbond gretig gebruik van gemaakt.

Afschaffen nachtdiensten
Volgens woordvoerder Margriet Luttikhuizen hebben veel ideeën te maken met het afschaffen van de BAC-diensten en nachtdiensten voor 55-plussers. Ook een verbetering van werktijdenregeling, roostering (het combineren van werk-privé) was een veel genoemd item.

Aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden
Volgens de vakbond is het erg belangrijk dat de medewerkers juist nu erg betrokken zijn bij de onderhandelingen rondom een nieuwe cao. ‘Zij weten tenslotte het beste welke arbeidsvoorwaarden belangrijk zijn om de zorg aantrekkelijk te houden om huidige en toekomstige werknemers te binden. Want: ‘Niet alleen krijgt de zorg steeds meer te maken met grote personeelstekorten, ook de cultuur is aan verandering onderhevig door de steeds verder ingevoerde marktwerking. Het is dus van cruciaal belang om naar de werknemers te luisteren.’

Cao onderhandelingen ziekenhuizen
In december zal Abvakabo FNV de inzet voor de cao-onderhandelingen bepalen, onder andere aan de hand van de ideeën van werknemers. De beste ideeën worden de komende weken beloond met een taart. De eerste onderhandelingen staan gepland voor 2 maart 2011.

Heb jij nog suggesties voor een nieuwe cao Ziekenhuizen? Laat het weten in de reacties!

Door: redactie Nursing

29 REACTIES

 1. Ik mis de BAC diensten in dit verhaal. In ons ziekenhuis is men nu al jaren bezig de meerkosten te berekenen voor het afschaffen van de voor ons als Operatie assistenten onmogelijke combinatie late dienst+consignatie+dagdienst. Wij zijn een groot ziekenhuis met 11 ok’s, 4 diensten in de consignatie in 2 ploegen. Ik ben bijna 53 jaar oud. Consignatie als vervanging van nachtdienst (ik zou al blij zijn als ik gewoon de wacht in mocht, dan weet ik zeker dat ik niet meer dan 13 uur in een etmaal werk!) zijn niet meer van deze tijd. Mijn laatste combinatie, afgelopen week vrijdag, leverde me een continue dienst op van 3 uur vrijdagmiddag tot zaterdagmorgen half 9, non-stop (en tevens voor mijn andere collega’s, dus het is ook niet zo dat je afgelost kan worden door het ’tweede’ team), en het is ook niet zo dat werken in de consignatie een uitzondering is, het is gewoon meer wel dan niet werken in deze BAC dienst! In 2011 is een dienst van 18 uur achter elkaar toch echt niet meer nodig, niet gezond, niet veilig en Florence Nightingale is allang dood.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik denk dat je het open moet gooien op basis van vrijwillig voor nachtdiensten kiezen. Ik kan me voorstellen dat als je kinderen de deur uit zijn,je meer ruimte hebt om voor een nachtdienst te kiezen.
  En acties voeren? Lijkt me uitstekend. Echer stem goed af met patiëntenverenigingen en maak duidelijk dat die ook konsekwenties hebben voor patiënten. Alleen het hoognodige om de vitale functies in stand te houden.
  Voor de rest niet.En in godsnaam: als je serieus genomen wilt worden ga dan geen ludieke acties doen zoals zingen, dansen, vakbondspetjespetjes en T shirts dragen. Je zet je als beroepsgroep grandioos voor LUL!

 4. Peter(24/11)..je weet waarschijnlijk niet wat het betekent om op oudere leeftijd nachtdiensten te draaien. Dat is toch echt anders dan in de jonge jaren.
  Campie(30/11)..je moet eens ophouden de negatieve Florence N. uit te hangen. Als we niets doen gaat het uiteindelijk ook ten koste van de patiënt. En staken en tuchtrecht hebben nix met elkaar van doen.

 5. Misschien kan er gekeken worden naar bijzonder verlof bv als werknemer 40 jaar getrouwd is een dag verplegend personeel krijgt dit NIET omdat men de dag vrij kan plannen aldus de werkgever, het is in de CAO niet verplicht. Dit is rechts ongelijkheid volgens mij wat als je bv op de poli werkt(vaste dagen) dan krijg je het wel als het op een werkdag valt.

 6. Ik denk dat we met zijn allen wel willen actie voeren voor een betere CAO(een CAO van deze tijd en niet uit het jaar kruik), maar je treft met acties vaak alleen de patienten/clienten en niet degene die je moet treffen.
  Als er een actie komt waar we de politiek mee treffen, dan doe ik mee. De politiek weet echter dat die er niet is, dus waarom zouden ze op onze eisen ingaan. Ze weten ook wel dat er geen harde acties kunnen komen, zoals bij TNT, de patientenzorg moet doorgaan, anders gaan er mensen naar de tuchtrecht. Dus wij in de zorg staan altijd met de rug tegen de muur, hoe je het ook bekijkt. Of ben ik nu een erge pessimist.

 7. Mijn reactie gaat niet direct over de CAO maar over een door de overheid gewekte verwachting met betrekking tot de levensloopmogelijkheid. Weloverwogen ben ik in 2006 mee gaan doen aan de levensloopregeling. Ik ben geboren in 1952, werk vanaf mijn 18e jaar (40 jaar)in de gezondheidszorg. Ik heb niet de financiele ruimte eerder met pensioen te gaan. Met het gespaarde geld in de levensloopregeling lukt dat wel. Bijzonder aangeslagen las ik het bericht dat het kabinet van plan is de levensloopregeling om te zetten in een zogenaamde vitaliteitsregeling! Volgens mij is dit een ordinaire bezuiniging, een lastenverzwaring en een ernstige contractbreuk,” Als dit doorgaat hoop ik dat Nu 91 de strijd wil aangaan voor de verpleegkundigen/gezondheidswerkers die hierdoor ernstig zijn getroffen.Mijn hoop is gevestigd op Nu 91

 8. Ik vindt het gewoon echt hoog tijd dat we er vakantiedagen bijkrijgen. Als je kijkt bijvoorbeeld naar het onderwijs met hun minstens 12 weken vakantie op jaarbasis vindt ik het nog steeds belachelijk dat wij met moeite maar vijf weken op een jaar op kunnen nemen. Er mag best wat tegenover staan altijd dat onregelmatige werk, de feestdagen, weekenden etc. Fysiek en emotioneeel soms behoorlijk pittig werk. Ik ken echt meer als twee handen vol mensen die in het onderwijs zijn gegaan vanuit de zorg. Maak de zorg toch alsjeblieft aantrekkelijk. Strijd voor minstens zes weken vakantie voor ons!!!

 9. Onderhandelen…als ik zo de reacties lees is menigeen inmiddels gedemotiveerd omtrent het onderhandelen..meestal is het zo dat als er ergens een tekort aan is (in dit geval medewerkers die in de zorg werken..en blijven!) dan gaat de prijs omhoog, een kwestie van vraag en aanbod zou ik zo zeggen. Wanneer maken we ons sterk hiervoor en zorgen dat de zorg een aantrekkelijk beroep wordt voor de komende generatie!! en niet van die halfbakken beloftes!

 10. Wat hieronder allemaal geschreven is, is al jaaaaaren bekend bij de vakbonden. Hebben we ooit een cao-onderhandeling gehad waar wij (verpleegkundigen/verzorgenden) eindelijk eens een keer tevreden mee zijn geweest (zit bijna 40 jaar in het vak en zo’n 20 jaar op hetzelfde salaris!)Het is mijn inziens altijd al een wassen neus geweest die onderhandelingen! En het zal deze keer niet anders zijn.

 11. Ik vind naast het feit dat het basissalaris en de ORT voor weekenden omhoog moet de secundaire arbeidsvoorwaarden ook erg belangrijk. Hierbij denk ik aan kinderopvang. Zeker bij het onregelmatig werken is het lastig om kinderopvang te regelen. Ziekenhuizen zijn vaak grote organisaties waar wel winkels e.d. aanwezig zijn waarom dan ook niet kinderopvang.

 12. CAO’s moeten niet te star worden. In de CAO zouden grenzen aangegeven moeten worden waar de werknemer op terug kan vallen. Maar wanneer de werknemer zich vrijwillig meldt om bepaalde diensten toch te draaien moet dit kunnen. Zo kun je een stuk flexibeler werken. Het gaat er toch om wat jij als verpleegkundige wil? Er zijn genoeg 55-plussers die wel wat nachtdiensten willen draaien. Of bijvoorbeeld verpleegkundigen die langere diensten draaien. De 12-uurs dienst mag ook op de agenda komen te staan. Scheelt een hoop rompslomp met overdragen en dergelijke.

 13. De vakbonden zouden eerst een fatsoenlijke salaris moeten bedingen voor verzorgenden / verpleegkundigen. Daarnaast een goede ORT en zoals een vorige schrijfster al zei van het reele salaris en niet een lager fictief salaris. De mogelijkheid om binnen een functie groep een bepaald persoon extra te belonen als daar goede aanleiding voor is. De vakbond moet zich niet niet inlaten met allerlei drogredenen om nu weer geen goede CAO af te sluiten maar een vuist maken tegenover de werkgevers (wel bijzonder dat er erg weinig mensen lid zijn van een vakbond). In deze situatie zou ik een groot voorstander zijn om, als het nodig is, harde acties te voeren. Alleen acute werkzaamheden en als het echt moet de straat op!

 14. Het afschaffen van de nachtdienst voor 55-plussers, is een slecht plan. Er zullen dan alleen maar meer mensen ziek worden. Dus je kan het net zo goed vasthouden om 55-plussers niet in de nacht te laten gaan. En de andere mensen die dan wel nachtdienst draaien beter belonen.
  De ORT op zaterdag moet voor de hele dag gelden, niet alleen vanaf 20:00 uur.

 15. zoals het er nu uitziet , moeten er heel veel verpleegkundige bijkomen in de aankomende jaren.maar zie dit niet gebeuren! wie wil nog werken voor de maandelijkse beledinging die wij als verpleegkundige elke maand krijgen!jongeren kiezen voor een job van 9-5 met een beter salaris!
  ik vind dat de overheid zijn ogen moet open doen en zeker ook de vakbonden!
  veel goede verpleegkundige verdwijnen uit de ziekenhuizen. maar er komt weinig voor terug!

 16. Wat dacht je van een funcitie differentiatie tussen mbo en hbo opgeleiden. in het bedrijfsleven is er wel een groot verschil tussen b.v. meao en heao, tussen mts en hts, waarom in de zorg niet? Waarom worden hbo opgeleiden hetzelfde betaald als mbo opgeleiden, terwijl je als hbo’er wel meer kennis en inzicht levert…

 17. mag je hier je wensen doorgeven? volgens mij kun je die beter doorgeven aan je vakbond.
  Als de bond de laatste jaren goed geluisterd had, zouden ze allang weten dat mensen in de zorg volgens mij ook gewoon loon naar werken vragen, dat het feit dat je je werk leuk vind geen enkel argument voor slavenloon is. Maar ik ben bang dat het vooral een actie is om leden te werven maar onze CAO straks weer verder uitgekleed wordt omdat de ziekenhuizen de 550 miljoen van de specialisten moeten terug betalen, “en anders gaan er toch echt ontslagen vallen”: trap daar niet in!!

 18. graag onregelmatigheidstoeslag op zaterdag de hele dag, en meer vakantie uren, wij hebben ongeveer het laagst aantal vakantie uren van heel Nederland. Recht op 3 weken zomervakantie(in de zomerperiode) met het weekend ervoor en erna vrij.
  Recht op een week vakantie tijdens schoolvakanties met het weekend ervoor en erna vrij.

 19. Laten we er mee ophouden het salaris vast te leggen in een CAO. We willen toch meer marktwerking? Ziekenhuizen dienen te concurreren met elkaar om de schaarse verpleegkundigen binnen te brengen/houden. Een cao leidt alleen maar tot passiviteit bij de werkgevers en een salaris dat niet eens in de buurt komt van de werkelijke marktwaarde.

 20. sluit me voor 100% aan bij vorige schrijver Wil.
  Is dit ook niet ooit bedacht en goed bevonden door de vakbond?
  Doen we ’s avonds en ’s nachts dan echt ander werk dan overdag.
  Een betere salariering voor eenieder in de gezondheidszorg, laat dit dan de eerste aanzet zijn.
  Loon naar werken, ook ’s avonds en ’s nachts en in weekenden.
  Bij mijn weten is er geen andere beroepsgroep in Nederland die deze ongelijkheid kent.
  Maak de vakbond wakker en sluit je aan met jouw reactie.
  Reactie van een 55+er die nog alle diensten draait.

 21. Afschaffen die functieschalen! Je gaat automatisch ieder jaar 1 tree omhoog, ongeacht of je meer of minder taken boven je “gewone”verpleegwerk!
  Dus, een eerlijke beoordeling en van daaruit de beloning, net als in het bedrijfsleven, wie weet krijgt een florence nightengale nog is een bonus,of is dit een vies woord.:)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.