Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ziekenhuisverpleegkundige heeft moeite met psychiatrische patiënt

Verpleegkundigen in het ziekenhuis vinden het moeilijk om verpleegkundige zorg te verlenen aan psychiatrische patiënten. Gebrek aan tijd, kennis en ervaring spelen hierbij een belangrijke rol.
Ziekenhuisverpleegkundige heeft moeite met psychiatrische patiënt

Dat schrijven Silvia Kok, Nikki Adema, Cindy Hollander, Brenda de Noord, Eveline Molenaar en Denise van Rixel in een onderzoeksverslag in TVZ van augustus. Allen zijn student HBO verpleegkunde aan de Hogeschool InHolland.

Moeilijk
De studenten deden literatuuronderzoek en interviewden verpleegkundigen in ziekenhuizen. Daaruit blijkt dat verpleegkundigen op algemene verpleegafdelingen zich vaak onvoldoende bekwaam voelen om met patiënten met psychiatrische problematiek om te gaan. Zij ervaren de zorg als ‘moeilijk’. Ook zien zij de begeleiding van psychiatrische patiënten niet als hun rol, ze leggen doorgaans de prioriteit bij lichamelijke verzorging.

Klinische les
Uit de interviews blijkt dat de verpleegkundigen behoefte hebben aan klinische lessen of cursussen om beter op de hoogte zijn wat het betekent om een psychiatrische aandoening te hebben. En op deze manier leren ze welke benaderingsstijlen je bij verschillende psychiatrische aandoeningen kunt inzetten.

Aanbevelingen
Op basis van het onderzoek adviseren de studenten om de verpleegkundig consulent psychiatrie in consult te vragen aan het begin van de opname van een patiënt met een psychiatrische aandoening, zodat benaderadviezen kunnen worden opgesteld. Ook een periodieke evaluatie is aan te bevelen. Verder raden zij aan de INTERMED-methode te gebruiken op afdelingen waar psychiatrische problematiek relatief vaak voorkomt en bij de aanwezigheid van een psychiatrische aandoening in de voorgeschiedneis. Op basis hiervan kunnen interventies worden opgesteld.

TVZ
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

1 REACTIE

  1. Het wordt steeds lastiger om patiënten integraal te verplegen. Enerzijds komt dat door te veel specialisatie en anderzijds door het gefixeerd en vastgeroest zijn. Ik raad elke ‘somatisch’ verpleegkundige aan om minstens een jaar intensief psychiatrische patiënten te verplegen.
    Iedereen heeft daar baat bij, ook herkenning van psychosomatische klachten wordt eenvoudiger en de patiënt wordt een stuk interessanter. Bovendien breidt het werkgebied zich aanzienlijk uit.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.