Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Ziekenhuizen gaan meer gespecialiseerd verpleegkundigen opleiden

Ziekenhuizen gaan investeren in de opleiding van operatieverpleegkundigen. Die mogen dan niet meer zomaar opstappen of voor zichzelf beginnen.
Ziekenhuizen gaan meer gespecialiseerd verpleegkundigen opleiden

Vijftien ziekenhuizen in Noord-Brabant, Zeeland en Limburg gaan de personeelskrapte in de zorg te lijf door gezamenlijk meer gespecialiseerde verpleegkundigen op te leiden en niet langer personeel bij elkaar weg te ‘kapen’. Dit schrijft de Volkskrant vandaag.

Uitbreiding opleidingsplaatsen
Het gaat eerst om opleidingsplaatsen voor operatieassistenten of anesthesiemedewerkers. Binnenkort wordt de afspraak uitgebreid voor andere gespecialiseerde verpleegkundigen, zoals dialysepersoneel en ic-personeel. De ziekenhuizen zeggen geen andere keuze te hebben, anders worden operatiekamers gesloten.

Terugbetalen
De ziekenhuizen hebben samen afgesproken op elke vier arbeidsplaatsen een opleidingsplaats te creëren voor operatieassistent of anesthesiemedewerker. In totaal komen er zo 250 opleidingsplaatsen bij in de regio. Om te voorkomen dat nieuw opgeleide verpleegkundigen meteen opstappen, is afgesproken dat werknemers de opleiding deels moeten terugbetalen wanneer ze binnen 24 maanden vertrekken. Wie overstapt naar een detacheringsbureau wordt twaalf maanden geweerd door het ziekenhuis. Deze afspraken zijn nodig om de hoge opleidingskosten te beschermen.

Commerciële zorg

AbvaKabo is blij met het initiatief van de ziekenhuizen, laat de vakbond in De Volkskrant weten. De ziekenhuizen maken volgens hen zo terecht een einde aan de vercommercialisering in de zorg. Door de krapte op de arbeidsmarkt werden verpleegkundigen met hogere salarissen gelokt door concurrenten. Ook zijn veel gespecialiseerd verpleegkundigen uit dienst getreden om zich via detacheringsbureaus tegen veel hogere tarieven te laten inhuren.

Noodoplossing tekorten
Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen NVZ is het convenant van de Brabantse ziekenhuizen geboren uit nood. ‘Wij pleiten al jaren bij het ministerie van Volkgezondheid voor een opleidingsfonds. Zolang dat er niet is, moet je naar andere oplossingen zoeken,’ aldus NVZ in De Volkskrant.

De Volkskrant
Door: redactie Nursing

ABVAKABO: ‘Problemen groter dan spoedeisende hulp’
Tekort op SEH’s neemt extreme vormen aan
Genoeg zorgpersoneel, maar niveau te laag

7 REACTIES

 1. Als de ziekenhuizen in staat zijn, of worden gesteld, om goede werkgevers te zijn die goed voor hun personeeel kunnen zorgen en navernant belonen voor de zorg die zij op hun beurt weer leveren,dan komt het wel weer goed met het beroep.
  De zuinigheid van nu zal duur betaalt blijken.
  Alles moet beter en dat kost investeringen, zeker in mankracht, opleiding èn in de mens zelf.
  Momenteel loopt onderzoek naar patiëntveiligheid in de ziekenhuizen uitgaande van het ministerie van volksgezondheid.Schade voor patiënten die mogelijk wordt geleden door fouten,of bijna fouten of inadequaat handelen wordt getracht in beeld te brengen dmv retrospectief dossiersonderzoek.
  Uit alle vergaarde gegevens volgen weer verbeterpunten, hier gaat ontzettend veel geld mee gemoeid ,kosten noch moeite worden gespaard in deze.
  Hoeveel fouten eventueel te wijten zijn aan onderbezetting valt echter nauwelijks te achterhalen.
  Nu nog diezelfde investeringen voor diegenen die het werk aan bed moeten verrichten en ook de tools om alle verbeterpunten door te voeren.
  Tijd voor een meer sociale samenleving die op den duur minder kost en meer oplevert, tijd voor plegen die weer met ouderwetse passie tijd en zin krijgen om daawerkelijke zorg te bieden en zich gewaardeerd weten.
  En anders voor diegenen die zich duur verkopen.

 2. Lees alle reacties
 3. Eindelijk komt er een discussie op gang. Het is wel triest dat dit pas gebeurt wanneer de ziekenhuizen lijken leeg te stromen. Kwaliteit moet te allen tijde worden gewaarborgd en daar hangt een prijskaartje aan, dat geldt voor alle beroepen. Verhoging van de kwaliteit zal op den duur tevens kostenbesparend blijken te zijn. Het wordt tijd dat men inziet dat verpleegkundigen niet (alleen) meer werken uit naastenliefde.

 4. Wederom een bewijs dat plegen de watjes van de gezondheidszorg zijn. Farmacotherapeutische industrie, specialisten, apothekers, managers, enz. stoppen al jaren hun zakken vol en zij die de kernactiviteiten uitvoeren krijgen een fooi die volkomen uit de pas loopt met vergelijkbare functies in de commerciële sector. Du moment de eerste groep in het inkomen bedreigd wordt komt het old-boys network in actie en blijft het inkomen per saldo ongewijzigd of stijgt zelfs, maar o wee als de verpleegkundige zich commercieel verkoopt. Dan is het geld ineens op en straffen we al die verpleegkundigen die een (bijna) marktconform salaris hebben bedongen door ze een jaar lang de toegang tot arbeid te ontzeggen. Als fopspeen krijgen we dan zogenaamd meer en betere opleidingsplaatsen. Vakbonden dienen hier stelling tegen te nemen. Meer (gekwalificeerde) handen aan het bed juigt iedereen toe maar ook een verpleegkundige wil wil boter bij de vis.
  Kortom: voer voor de Nederlandse Mededingingsautoriteit en de bonden dienen zich nog eens af te vragen wiens belang ze dienen.

 5. Het is werkelijk ongelooflijk dat de AbvaKabo dit initiatief toejuicht, snappen ze dan niet dit weer het zoveelste bewijs is dat zij hun werk niet goed doen?
  Denken die bestuurders van de zuiderlijke ziekenhuizen nou echt dat als je op de deze manier werkt, het imago van de zorg verbeterd? Nee dus, als je dit leest is dit weer een goede reden om ergens anders te gaan werken.
  Als je personeel wil dan moet je doen wat daarvoor nodig is: werven en voldoende arbeidsvoorwaarden bieden, Als goed en hoog opgeleid personeel wil behoouden dan moet je daar voor betalen! de CAO bied voldoende ruimte voor maatwerk, alleen niemand past het toe.

 6. Veel verpleegkundigen worden zzp-er of gaan detacheren uit onvrede over de matige kwaliteit van zorg die zij maar kunnen leveren en de enorme bureaucratie waar ze mee te maken hebben als zij bij hun werkgever blijven. Ik hoorde gister nog een voorbeeld van een afdeling neonatologie waar kinderverpleegkundigen met een bijscholinkje van 4 uur wel de neonatologieafdeling kunnen bemannen, een salarisschaal lager! Commerciele overwegingen spelen denk ik voor verpleegkundigen veel minder een rol. Verantwoorde zorg willen ze bieden. De overheid wilde toch marktwerking in de zorg? Hoe simpel kan het zijn: er is schaarste dus gaat de prijs omhoog, dat geldt wel voor zorgverzekeraars en zorgaanbieders als instellingen en artsen maar als het om verpleegkundigen gaat dan geldt het ineens niet meer? Dan is het toegestaan om met behulp van kartelvorming verpleegkundigen aan allerlei regels te binden? Volgens mij is de enige reden voor de werkgevers dat ze daarmee proberen de salarissen laag te houden: prijsafspraken dus.

 7. Soms is marktwerking helemaal niet slecht. Het is niet voor niets dat verpeegkundigen op de IC overstappen naar detacheringsbureaus of zzp’er worden. De CAO lonen zijn voor deze groep gewoon te slecht en de ziekenhuizen mogen niet van de CAO afwijken. Hun marktwaarde is echter groter. Door deze maatregelen ga je terug in de tijd en los je de problemen niet op.
  ZZP’ers komen niet meer aan de slag en de terugbetalingsregeling voor scholingskosten wordt nog verder verzwaard. Dit is zeker niet in het belang van de medewerkers en ik begrijp niet dat AbvaKabo hier positief over is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.