Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen regelmatig doelwit van incidenten

Bijna de helft (46 procent) van de ziekenhuizen in Nederland heeft maandelijks of vaker te maken met een incident. Het gaat dan om incidenten als diefstal, verbale agressie en fysieke agressie.
Ziekenhuizen regelmatig doelwit van incidenten

Dit blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Securitas onder ruim 350 werknemers, waaronder verpleegkundigen, uit verschillende ziekenhuizen.

Incidenten op spoedeisende hulp
Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan minimaal maandelijks te maken te hebben met een incident. Nog eens 42 procent zegt dat hun ziekenhuis meerdere keren per jaar te maken heeft met incidenten. De meeste incidenten vinden plaats op de spoedeisende hulp. De ondervraagden zien de veiligheid van het personeel als belangrijkste beveiligingsrisico, gevolgd door de continuïteit van het ziekenhuis als organisatie en de veiligheid van patiënten.

Top-5 meest voorkomende incidenten
1. Diefstal
2. Verbale agressie
3. Fysieke agressie
4. Inbraken op ongeoorloofde afdelingen
5. Seksuele intimidatie 

Zelden toegangspas nodig op ic 
Ook komt uit het onderzoek naar voren dat er grote verschillen zijn in het veiligheidsbeleid tussen de afdelingen van ziekenhuizen. De meest beveiligde ruimte is de medicijnkamer, gevolgd door de spoedeisende hulp en de intensive care. Uit het onderzoek blijkt dat verpleegkundigen op de ic zelden een toegangspas tonen. Opvallend, vindt Jean-Marc Komen, verantwoordelijke healthcare beveiliging bij Securitas: ‘Hier liggen de meest kwetsbare personen in een ziekenhuis die nauwelijks in staat zijn om zichzelf te beschermen. Het is goed dat er een afdelingsspecifieke aanpak is, maar niet dat een deel aangeeft dat er op bepaalde afdelingen meer gedoogd wordt.’

Securitas
Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.