Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen worstelen met toekomstig tekort aan O&G-verpleegkundigen

Over 10 tot 15 jaar hebben ziekenhuizen op grote schaal obstetrie- en gynaecologieverpleegkundigen (O&G-verpleegkundigen) nodig. De huidige O&G’ers gaan dan massaal met pensioen. Ziekenhuizen vragen zich nu af hoe ze aan voldoende vervanging kunnen komen. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeks- en adviesbureau Intelligence Group.
398pasgeboren baby

 

De gemiddelde O&G-verpleegkundige is op dit moment 39 jaar, volgens de Intelligence Group. Over 10 tot 15 jaar treedt op grote schaal vergrijzing op en gaan velen van hen met pensioen. Tegen die tijd moeten voldoende O&G-verpleegkundigen opgeleid zijn om de uittreders te vervangen. Meer dan de helft van de ziekenhuizen breidt het aantal O&G-verpleegkundigen liefst nog verder uit. Zij verwachten meer O&G’ers nodig te hebben, omdat de zorg steeds individualistischer en intensiever wordt.

 

 

Nieuwe aanwas
Ziekenhuizen worstelen nu met de vraag hoe zij straks de aanwas van O&G-verpleegkundigen voor elkaar krijgen. Zij vrezen bovendien dat nieuwe O&G-verpleegkundigen steeds vaker voor een uitzendbureau kiezen dan voor een ziekenhuis.

 

Slecht imago
Volgens de Intelligence Group bestaat bij ruim de helft van de ziekenhuizen de nieuwe instroom aan O&G-verpleegkundigen voornamelijk uit pas gediplomeerden. Ziekenhuizen zijn echter niet in staat om straks op grote schaal studenten op te leiden tot O&G-verpleegkundige. Zij hebben niet genoeg stageplaatsen en geld. Het beroep van O&G-verpleegkundige kampt bovendien met een slecht imago.

 

Honkvast
Een positief punt voor de ziekenhuizen is dat O&G-verpleegkundigen honkvast zijn. Ze werken gemiddeld 10 tot 20 jaar in hetzelfde ziekenhuis. Als zij dan toch het ziekenhuis verlaten, is dat vanwege pensionering, overstap naar een ander ziekenhuis of (tijdelijke) uittreding uit het vakgebied. Ziekenhuizen zouden er wel meer aan kunnen doen om hen te behouden. Zo’n 60% deed tot nu toe echter geen poging tot het terughalen van hun O&G-verpleegkundigen.

 

Stoppen
O&G-verpleegkundigen vinden hun werk zwaar vanwege de onregelmatigheidsdiensten, hoge fysieke belasting en het hebben van weinig regie over de eigen functie. Wanneer zij het vakgebied verlaten, keren zij meestal niet meer terug naar een kraamafdeling of verloskamer. Zij kiezen ervoor als verkoeververpleegkundige, SEH-verpleegkundige, wijkverpleegkundige of oncologieverpleegkundige te gaan werken.


Bron: Intelligence Group

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.