Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zilveren Kruis past pilot wijkverpleging toch aan

De zorgverzekeraar kiest meer voorkeursaanbieders per wijk en wijzigt de bekostiging. De voorkeursaanbieders krijgen een maandtarief per klant. Dat schrijft Zorgvisie.
Glucose meten (Foto: Arno Massee)
Glucose meten (Foto: Arno Massee)

De driejarige pilot wijkverpleging in Zwolle, Ommen-Hardenberg en Utrecht, die eind dit jaar af loopt, krijgt hiermee een vervolg. Met dit verschil dat de grootste knelpunten nu lijken te zijn opgelost. Dat meldt Zilveren Kruis bij de start van de nieuwe inkoopprocedure Zorg in de wijk. Zilveren Kruis koos na een aanbestedingsprocedure een beperkt aantal aanbieders van wijkverpleging. Hen werd elk een of meer wijken gegund in een stad. Voor de hele stad Utrecht waren dat er slechts vier. Deze voorkeursaanbieders legden zich vast om voor het geoffreerde bedrag de wijkverpleging uit te voeren.

Ongecontracteerde zorgaanbieders

Waar geen rekening mee was gehouden, was de grote hoeveelheid ongecontracteerde zorgaanbieders wiens zorg ten koste ging van de wijkbudgetten. Zilveren Kruis moest de zorg vergoeden en de voorkeursaanbieders leden grote verliezen. Wat de zorgverzekeraar had gehoopt, gebeurde niet: het aantal ongecontracteerde zorgaanbieders nam niet af. In Utrecht bleven het er ruim vijftig. Wel ging er halverwege de pilot een voorkeursaanbieder failliet: Leven en Zorg. Zowel in Zwolle als in Utrecht kwam forse kritiek van de kant van de gemeenten en gingen stemmen op de pilot te stoppen. Uiteindelijk is dit niet gebeurd, mede omdat de voorkeursaanbieders er toch nog heil in zagen.

Populatiebekostiging

Zilveren Kruis kon de voorwaarden gedurende de looptijd niet aanpassen maar heeft nu besloten deze populatiebekostiging te laten vallen. Voorkeursaanbieders krijgen in het vervolg een maandtarief per patiënt. Ook zal de zorgverzekeraar meer voorkeursaanbieders per stad kiezen. Zilveren Kruis meldt dat het nieuwe inkoopbeleid tot stand is gekomen in samenwerking met tientallen aanbieders wijkverpleging, vier ziekenhuizen, huisartsen, Zorgbelang en drie gemeenten.

Lees de rest van het bericht op Zorgvisie.nl>>

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.