Home Zoek

Geef een zoekterm op

Verfijn zoekresultaten
Werk en cao

Wat gebeurt er als een ziekenhuis failliet gaat?

faillissement
Het faillissement van het MC Slotervaart veroorzaakte een chaos: bijna van de ene op de andere dag stonden werknemers op straat en moesten duizenden patiënten worden verhuisd.
Ouderenzorg

Impact: ‘Waarom mag je als 93-jarige niet bij de dag leven?’

Tijdens de overdracht bespreekt verpleegkundige Wilma een 93-jarige patiënte met een heupluxatie na een val. Mevrouw heeft haar eigen ideeën over haar behandeling.
EBP

EBP: Is er een extra flow nodig bij een lage infuusstand?

Patiënten die een infuus hebben met een lage flow krijgen soms een continue extra flow om het infuus toegankelijk te houden. Ook zou deze extra flow flebitis voorkomen. Is dat zo?
Medicatie

Dit middel is niet leverbaar’: oorzaak en gevolg van medicijntekorten

Het komt de laatste jaren vaker voor: medicijnen die tijdelijk niet leverbaar zijn. Meestal zijn er alternatieven beschikbaar, toch ondervinden verpleegkundigen en patiënten veel hinder van medicijntekorten. ‘Het is niet zo simpel als het lijkt’.
Laatste levensfase

Wetenschap: Verpleegkundigen ervaren morele dilemma’s bij palliatieve sedatie

palliatieve sedatie
Dat blijkt uit interviews met 36 Nederlandse verpleegkundigen, een onderdeel van het promotieonderzoek van verpleegkundige Ineke Lokker. Verpleegkundigen lijken het vaakst morele dilemma’s te ervaren bij palliatieve sedatie wanneer de arts de patiënt niet goed kent, wanneer de arts weinig ervaring met palliatieve sedatie heeft en in gevallen dat de patiënt geen end-of-life plan had. […]
Organisatie van zorg

Ziekenhuis integreert NANDA/NOC/NIC in dossier: ‘Meer regie voor patiënt’

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ‘s-Hertogenbosch heeft als eerste ziekenhuis in Nederland naast de NANDA ook de NOC en de NIC geïmplementeerd in het digitale patiëntendossier. Inmiddels werken alle verpleegkundigen ermee. Hoe bevalt dat?
Medicatie

Wetenschap: Patiënten therapietrouwer na verpleegkundige interventie

palliatieve sedatie
Ze vinden de holistische aanpak een aanvulling op de standaardzorg, en geven aan dat deze de vertrouwensrelatie verbetert. Ook blijken de patiënten die begeleid zijn met de gesprekshulp hun medicatie trouwer in te nemen dan patiënten die deze begeleiding niet hebben gehad. Dat blijkt uit een eerste studie naar deze interventie, die onderdeel was van het […]
Medicatie

Nursing Challenge: tramadol

Tramadol is geregistreerd voor de behandeling van matige tot hevige acute en chronische pijn. Nursing beantwoordt de negen meest gestelde vragen.
Ziektebeelden

Nursing Challenge: alcoholverslaving

Een ziekenhuisopname hakt er bij een alcoholverslaafde patiënt behoorlijk in. Abrupt stoppen met drinken kan zorgen voor afkickverschijnselen. Hoe kun je dat voorkomen? En wat doet alcohol met de lever?
Opleiding en deskundigheid

3 vragen over: prijs voor studie complementaire zorg

complementaire zorg
De Hogeschool Arnhem Nijmegen kreeg de Meester Kackadorisprijs van de Vereniging tegen de Kwakzalverij voor twee opleidingen. Nursing vroeg Marion Giesberts, opleider, trainer en adviseur voor de post-hbo-opleidingen van HAN VDO, wat zij vindt van deze prijs.

Verfijn de zoekresultaten