Home Zoek

Geef een zoekterm op ( 415 resultaten )

Verfijn zoekresultaten
Verpleegtechnische handelingen

4x afrekenen met chronische pijn

Bij patiënten met chronische pijn wordt vaak geen duidelijke oorzaak gevonden. Operatieve behandeling is meestal niet mogelijk en behandelingen met pijnmedicatie of fysiotherapie hebben onvoldoende resultaat. Ook als algemeen verpleegkundige is het goed om te weten welke specialistische pijnbehandelingen er bestaan. Om de patiënt naartoe door te verwijzen, of gewoon over te informeren.
Werk en cao

Teamtraining verpleegkundigen: de moeite waard?

Om verpleegkundige teams naar een hoger plan te tillen, worden dikwijls trainingen gegeven in communiceren en samenwerking. Maar hebben deze trainingen echt het beoogde effect? Trainer Mark de Jong zet de voor- en nadelen naast elkaar.

Ethiek: sterven in ziekenhuis of in thuisland?

De eerste casus in deze nieuwe rubriek over ethiek gaat over de terminaal zieke en onverzekerde Pavel, die zijn verblijf in het ziekenhuis niet kan betalen. Een instrument dat kan helpen om dit soort dilemma´s op te lossen, is het Moreel Beraad.
Patiëntveiligheid

Tuchtrecht: berisping voor nalatingheid

Nadat een hartpatiënte is overleden aan verwijtbare complicaties na een ascitespunctie, wordt alleen de verpleegkundige voor de tuchtrechter gedaagd. Opmerkelijk, vinden advocaat Ivo Sindram en arts Joop Ruck.
Opleiding en deskundigheid

Wetenschap: Verpleegkundige verantwoordelijkheden

Wetenschap
De taken en verantwoordelijkhe den van de verpleegkundige staan nu ter discussie, maar dat is nooit anders geweest, zo blijkt uit promotie-onderzoek van verpleegkundedocent Koos Duivesteijn-Ockeloen. Voor zijn onderzoek spitte hij de archieven door van ministeries, vakbladen en lesboeken.
Thuiszorg

Achter het Nieuws: Welke student wil naar de wijk?

Het tekort aan wijkverpleegkundigen zal de komende jaren verder oplopen.1 ‘Dus laten we onze collega’s niet overladen met indiceerwerk, zodat ze nooit meer achter de voordeur komen’, zegt Mariska de Bont van V&VN. Wel: meer stageplekken regelen en betere begeleiding van nieuwelingen.
Ziektebeelden

Ziekte van Parkinson: terugschakelen en de tijd nemen

De richtlijn ‘Verpleegkundige zorg bij de ziekte van Parkinson’ is herzien. Wat zijn de belangrijkste verpleegkundige aandachtspunten in ziekenhuis, thuiszorg en verpleeghuis? Nursing geeft tips, in samenwerking met drie verpleegkundige experts: Herma Lennaerts, Myriam Schrauwen en Winny DePaepe1.
Bejegening

Wetenschap: Familiebanden beïnvloeden pijn

Wetenschap
Het welbevinden van patiënten met chronische pijn en hun naaste familieleden hangt nauw met elkaar samen, zo blijkt uit promotie-onderzoek van gezondheidspsycholoog Somayyeh Mohammadi. Patiënten en hun verzorgers beïnvloeden elkaar wederzijds. Die wederzijdse beïnvloeding gaat zelfs zover dat patiënten meer pijn en stress ervaren naarmate familieleden bezorgder op pijnsignalen reageren. Naaste familieleden raken door het verzorgen van pijnpatiënten meer gefocust op waarnemen van pijn bij anderen. Dat bleek uit een computertest waarin proefpersonen moesten reageren op beelden van pijnlijke en vrolijke gezichten.
Ouderenzorg

Wetenschap: Beter beslissen bij dementie

Wetenschap
Besluitvorming bij dementie kan verbeterd worden door mensen met dementie te betrekken bij beslissingen over hun eigen situatie. Dit blijkt uit het promotie-onderzoek van Marijke Span, onderzoeker bij Hogeschool Windesheim, waarin zij de ‘DEbeslisgids’ ontwikkelde en testte. Deze onlinetool gidst het netwerk rond een cliënt met dementie samen stap-voor-stap door het besluitvormingsproces. De tool helpt bij beslissingen over bijvoorbeeld dagelijkse activiteiten, zorg en de toekomst. Ook kunnen casemanager, cliënt en mantelzorgers via de tool met elkaar chatten en is er een functie waarmee de gebruikers hun mening kunnen geven.
Wondzorg

Casus wondzorg: Wondinfectie of pyoderma?

Pyoderma gangrenosum is een zeldzame huidziekte waarbij spontaan of na beschadiging van de huid wonden ontstaan, die langzaam groter worden. Het is moeilijk te onderscheiden van een wondinfectie en daarom is een juiste wonddiagnose zeer belangrijk, zo blijkt uit deze casuïstiek.

Verfijn de zoekresultaten