Home Zoek

Geef een zoekterm op ( 601 resultaten )

Verfijn zoekresultaten
Opleiding en deskundigheid
Wetenschap

Wetenschap: Verpleegkundige verantwoordelijkheden

De taken en verantwoordelijkhe den van de verpleegkundige staan nu ter discussie, maar dat is nooit anders geweest, zo blijkt uit promotie-onderzoek van verpleegkundedocent Koos Duivesteijn-Ockeloen. Voor zijn onderzoek spitte hij de archieven door van ministeries, vakbladen en lesboeken.
Thuiszorg

Achter het Nieuws: Welke student wil naar de wijk?

Het tekort aan wijkverpleegkundigen zal de komende jaren verder oplopen.1 ‘Dus laten we onze collega’s niet overladen met indiceerwerk, zodat ze nooit meer achter de voordeur komen’, zegt Mariska de Bont van V&VN. Wel: meer stageplekken regelen en betere begeleiding van nieuwelingen.
Ziektebeelden

Ziekte van Parkinson: terugschakelen en de tijd nemen

De richtlijn ‘Verpleegkundige zorg bij de ziekte van Parkinson’ is herzien. Wat zijn de belangrijkste verpleegkundige aandachtspunten in ziekenhuis, thuiszorg en verpleeghuis? Nursing geeft tips, in samenwerking met drie verpleegkundige experts: Herma Lennaerts, Myriam Schrauwen en Winny DePaepe1.
Bejegening
Wetenschap

Wetenschap: Familiebanden beïnvloeden pijn

Het welbevinden van patiënten met chronische pijn en hun naaste familieleden hangt nauw met elkaar samen, zo blijkt uit promotie-onderzoek van gezondheidspsycholoog Somayyeh Mohammadi. Patiënten en hun verzorgers beïnvloeden elkaar wederzijds. Die wederzijdse beïnvloeding gaat zelfs zover dat patiënten meer pijn en stress ervaren naarmate familieleden bezorgder op pijnsignalen reageren. Naaste familieleden raken door het verzorgen van pijnpatiënten meer gefocust op waarnemen van pijn bij anderen. Dat bleek uit een computertest waarin proefpersonen moesten reageren op beelden van pijnlijke en vrolijke gezichten.
Ouderenzorg
Wetenschap

Wetenschap: Beter beslissen bij dementie

Besluitvorming bij dementie kan verbeterd worden door mensen met dementie te betrekken bij beslissingen over hun eigen situatie. Dit blijkt uit het promotie-onderzoek van Marijke Span, onderzoeker bij Hogeschool Windesheim, waarin zij de ‘DEbeslisgids’ ontwikkelde en testte. Deze onlinetool gidst het netwerk rond een cliënt met dementie samen stap-voor-stap door het besluitvormingsproces. De tool helpt bij beslissingen over bijvoorbeeld dagelijkse activiteiten, zorg en de toekomst. Ook kunnen casemanager, cliënt en mantelzorgers via de tool met elkaar chatten en is er een functie waarmee de gebruikers hun mening kunnen geven.
Wondzorg

Casus wondzorg: Wondinfectie of pyoderma?

Pyoderma gangrenosum is een zeldzame huidziekte waarbij spontaan of na beschadiging van de huid wonden ontstaan, die langzaam groter worden. Het is moeilijk te onderscheiden van een wondinfectie en daarom is een juiste wonddiagnose zeer belangrijk, zo blijkt uit deze casuïstiek.
Ziektebeelden
Targeted therapy

Oncologie: doel en middelen bij targeted therapy

Doelgerichte therapie wint steeds meer terrein in de oncologie. Helaas zijn de bijwerkingen ervan soms zo belastend voor de patiënt, dat hij met de behandeling moet stoppen. Waar let je op bij patiënten die deze targeted therapy krijgen?
Thuiszorg
Martin van Rijn

Martin van Rijn: ‘De wijkverpleegkundige staat in de frontlinie’

De nieuwe Zorgverzekeringswet, indiceren en de wijkverpleegkundige terug als spin in het web. 2015 was een roerig jaar voor de langdurige zorg. Staatssecretaris Martin van Rijn: 'Ik hoop dat wijkverpleegkundigen me willen blijven helpen.'
Opleiding en deskundigheid
Wetenschap

Motivatie om te leren bij oudere verpleegkundigen

Dat ouderen geen nieuwe dingen meer willen leren, is een hardnekkig misverstand. Ook oudere (50-plus) verpleegkundigen blijven zich ontwikkelen, maar ze maken andere keuzes dan jongeren.
Patiëntveiligheid
Wetenschap

Wetenschap: Systemen om kwaliteit van zorg te verbeteren onderbenut

Kwaliteitssystemen leiden op langere termijn tot een betere kwaliteit van zorg, dat is de conclusie van het proefschrift van sociaal-psycholoog Steffie van Schoten.

Verfijn de zoekresultaten