Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Behandel flexwerker hetzelfde als vaste werknemer’

Flexers zouden hetzelfde behandeld moet worden als vaste werknemers om zo de kwaliteit van het werk te waarborgen. Om die reden is het ook beter om te werken met een vaste pool aan flexers, zo blijkt uit onderzoek van Kirkman Company en de Erasmus Universiteit Rotterdam.
'Behandel flexwerker hetzelfde als vaste werknemer'
Foto: Arno Massee

De afgelopen jaren daalde het aantal vaste banen en nam het aantal flexwerkers toe, ook in de zorg. Flexibiliteit heeft voordelen, maar kwaliteitsverlies ligt op de loer. Veel organisaties worstelen daarom met hun personeelsbeleid, aldus de onderzoekers. Kirkman Company en de Erasmus Universiteit Rotterdam onderzochten daarom hoe een flexibele arbeidspool het best kan worden georganiseerd. Hun conclusie: behandel flexwerkers hetzelfde als vaste werknemers. Daar plukken beide partijen de vruchten van.

Vaste flexpool

Uit het onderzoek bleek verder dat het voor bedrijven gunstig is om te werken met een vaste pool van flexwerkers. Zo kunnen mensen flexibel worden ingezet, maar blijft die flexibiliteit in balans met de geleverde kwaliteit. Een vaste pool betekent voor de werkgever betrokken en gekwalificeerde mensen die de organisatie kennen en het gewenste niveau kunnen leveren. Voor de medewerker betekent het (meer) zekerheid van werk, maar ook de mogelijkheid om voor andere organisaties te werken.

Het blijkt voor organisaties gunstig om te investeren in hun flexibele arbeidspool en flexwerkers zoveel mogelijk hetzelfde te bieden als de vaste mensen in dienst.

Adviezen bij inhuren van flexwerkers

 • Laat inhuren over aan HR
  Veel organisaties laten hun afdeling Inkoop flexwerkers inhuren. Laat dit liever regelen door de HR-afdeling: er is dan beter zicht op deze werknemers en er kan worden gezorgd dat zij net zo worden behandeld als vaste medewerkers.
 • Zorg voor ‘onboarding’
  Vaste medewerkers krijgen vaak een introductie van de organisatie en bepaalde afdelingen als ze er nieuw komen werken, zodat ze goed van start kunnen. Flexwerkers worden vaak meteen aan het werk gezet en voelen zich daardoor minder onderdeel van de organisatie. Dit hindert de opbouw van een goede werkgevers-werknemersrelatie.
 • Schakel HR-beleid zoveel mogelijk gelijk
  Zorg dat ook flexwerkers weten waar zij aan toe zijn in geval van bijvoorbeeld ziekte. En geef ze bijvoorbeeld ook toegang tot het beoordelingstraject, zodat er oog is voor hun ontwikkeling.
 • Geef flexwerkers training
  Flexwerkers zijn vaak gericht op hun ontwikkeling. Door ze net als vaste werknemers toegang te geven tot training en ontwikkeling geef je als organisatie het signaal dat je bereid bent te investeren in een werknemer en daarmee in de relatie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.