Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorg is belangrijk, maar mag niet te veel kosten’

Nederlanders vinden gezondheid een van de belangrijkste waarden in het leven, maar hebben er het minste geld voor over. Dit blijkt uit onderzoek van NVZ, de vereniging van ziekenhuizen.
'Zorg is belangrijk

Liever besteedt men geld aan materiële welvaart, hobby’s en vakanties, terwijl ze die eigenlijk het minst belangrijk vinden.

Succesvolle behandeling
Volgens veel Nederlanders hoort een goede gezondheidszorg voor iedereen bij het land. Ook draagt het bij aan de economie. Maar – bij betere zorg hoort meer geld, maar daar willen de meeste mensen niet voor opdraaien. Meer betalen voor een behandeling, omdat deze simpelweg vaker succesvol afloopt, ziet men vooral als een lastenverzwaring en niet als economische voorspoed.

Vakantie
Wanneer men meer geld voor een vakantie te besteden heeft, ziet men dat wel als teken van een gunstige economie. Toch wil de helft van de mensen een vakantie opgeven wanneer zij daarmee een belangrijke behandeling kunnen betalen.

Persoonlijke aandacht personeel
Verder blijkt uit het onderzoek dat de keuze voor een ziekenhuis wordt vaak bepaald door de ligging van het ziekenhuis. Mensen gaan vaak naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Ook persoonlijke aandacht van goed opgeleid personeel speelt een rol.

Solidariteit
Ook vinden Nederlanders dat zij solidair met elkaar moeten zijn, maar niet wanneer andere mensen meer geld hebben of ongezond leven. Dan vindt zo’n 40 procent dat deze mensen meer moeten bijdragen aan de kosten.

Wat levert de zorg op
De NVZ liet het onderzoek ‘De waarde van de zorg’ uitvoeren door onderzoeksbureau Synovate. De NVZ heeft het onderzoek gehouden om inzicht te krijgen in de waarde die mensen de zorg toekennen en wat ze er voor over hebben. Ook wil de NVZ meer inzicht krijgen in wat de zorg de samenleving oplevert, zowel voor mensen individueel, als voor de maatschappij als geheel.

NVZ
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.