Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg kan beter voor minder geld

UTRECHT - De zorg in ziekenhuizen kan een stuk sneller en beter voor nauwelijks extra geld. Het invoeren van nieuwe internationaal erkende verbeteringen in werkwijzen levert in veel gevallen zelfs geld op.

Dat blijkt uit een brief over het project Sneller Beter die minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) donderdag naar de Tweede Kamer stuurt.

Wachttijden
In de brief maken de Orde van Medisch Specialisten, het kwaliteitsinstituut CBO en het instituut Beleid en Mangement Gezondheidszorg van het Erasmus MC de resultaten over de projecten van 2005 in acht ziekenhuizen bekend. Daaruit blijkt dat de wachttijden op zestien poliklinieken zijn afgenomen met ruim 40 procent.

Minder pijn
Eén polikliniek heeft binnen een jaar de doelstelling gehaald en slaagde er in de wachttijd te verkorten naar minder dan een week. Het aantal patiënten met doorligwonden is met 85 procent afgenomen en 21 procent van de patiënten heeft minder pijn na een operatie, wat de genezing bevordert.

Nieuwe methoden
Het is de bedoeling van het project Sneller Beter dat een kopgroep van 24 ziekenhuizen in vier jaar tijd nieuwe methoden invoert, in de hoop dat die op termijn door alle instellingen worden overgenomen. In oktober 2004 begonnen de eerste acht ziekenhuizen aan hun projecten, op dit moment staan de laatste deelnemers in de startblokken om aan de slag te gaan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.