Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties21

‘Zorg schreeuwt om Turks en Marokkaans personeel’

Er moeten meer vrouwen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond in de zorg gaan werken.
'Zorg schreeuwt om Turks en Marokkaans personeel'

Dit bepleiten onderzoekers van het Amsterdams Instituut voor Arbeidsmarktstudies (AIAS) van de UvA en het Expertisecentrum Beroepsonderwijs in het onderzoeksrapport ‘Een tipje van de sluier’. Daarin bepleiten ze een zogenaamd multicultureel personeelsbeleid, met concrete investeringen in opleiding en loopbaankansen voor potentiële intreders. Ook moet er aandacht zijn voor beeldvorming, beroepsoriëntatie en het anders inrichten van werkprocessen. Zoals een van de geïnterviewde vrouwen het in het rapport verwoordt: ‘een olifant past niet in een giraffenhuid’.

Sociaal-culturele belemmeringen
Op het fysieke contact met patiënten en de directe omgang met collega’s op het werk heerst nog altijd een sterke taboe in de meer traditionele Turkse en Marokkaanse gemeenschap. Voor de overwegend islamitische vrouwen zijn er niet zo zeer religieuze, maar voornamelijk sociaal-culturele belemmeringen voor Turken en Marokkanen om in de verpleging te werken. Uit het onderzoek blijkt dat het beslissend is hoe sterk de sociale controle is en hoe in de huiselijke kring wordt omgegaan met geloofsbeleving en levensoriëntatie. Het rapport geeft verschillende concrete oplossingen. Er moet meer voorlichting komen over het brede scala aan – veelal onbekende – carrièrekansen en -mogelijkheden in de gezondheidszorg.

Afspiegeling samenleving
Door meer deelname van Turkse en Marokkaanse vrouwen in het arbeidsproces vormt de zorg, met name in de randstad, een betere afspiegeling van de samenleving. Maar ook met het oog op het verwachte personeelstekort is het interessant deze groep vrouwen te laten participeren in de gezondheidszorg. Binnen de zorgsector blijft de behoefte aan gekwalificeerd personeel toenemen. Om te blijven voldoen aan deze vraag is het belangrijk om de participatie van Turkse en Marokkaanse vrouwen te bevorderen.

Amsterdams Instituut voor Arbeidsmarktstudies
Door: redactie Nursing

Het rapport ‘een Tipje van de Sluier’ is hier te downloaden

21 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Christelijke “Prominenten” hebben het steeds over “grondrechten, bij elkaar houden, minderheden beschermen etc..”, Hoe kom jij aan zo’n islamitische minderheid die van den vreemden ontstaat, grotendeels via illegale immigratie, importbruiden van neef/nichtjes concentreert zich hoofdzakelijk op het feit dat misbruik wordt gemaakt van de mogelijkheden om naar Nederland te komen, vooral bij migratie uit landen als Turkije, Marokko en Somalië: Het gaat om het kunstmatig vergroten van de islamitische bevolking, voornamelijk Turken en Marokkanen die hier geïsoleerde machtsblokken gaan vormen die zich door huwelijksmigratie en hoge geboortecijfers snel uitbreiden en hele wijken en steden overheersen en daarna uit moet groeien tot een meerderheid, die met geweld of democratische middelen ons land moet onderwerpen aan de islamitische landen. Weer zeuren over polarisatie: Helaas is het juist de oude garde die de islam steunt en financiert. Deze ‘prominenten’ zijn uit een ver en grijs, oud, verleden. Niet van deze tijd. En ze willen de normen en waarden van toen, nu nog indoctrineren. Of te wel, dit soort politiek is niet meer van deze tijd. Tijden veranderen, ook politiek gezien!
  Oude garde met zijn utopie is de beste polariseerder. Naïeve kliek die gevaarlijke verwachtingen opwekt heeft geen goede informatie. Moslims zijn per definitie polaire t.o.v. Europeanen en groei is altijd uit elkaar! Ze blijven polaire, dit is niet nieuw, niet veroorzaakt door een politieke partij, het is sinds 1400 jaar zo geweest. In Zwitserland is er geen anti-islamtische partij, maar toch zijn ze niet minder agressieverder dan hier. Daar bouwen ze ook hun apartheid. In Nederland 640 000 Moslim kinderen geboren en geen enkele heeft een Nederlandse naam gekregen? Splintergroep, pro islamitische Christenen, corrupte prominenten, denken juli dat deze Moslims vergrijzing probleem gaan oplossen? Stop met die demagogie. Je verkoopt je ziel aan die gemaskerde duivel voor een ramadan etentje! Moslims komen niet naar Nederland, omdat ze ons een-warm-hart-toedragen , nee aanpassen is er niet bij , maar wel het veroorzaken van maatschappelijke – en sociale onrust. Het probleem van die dwaze, loze mantra is dat er nooit geen echt, op vertrouwen gebaseerd “bijeen” is geweest. Ten diepste willen en mogen moslims (= onderworpen … enkel aan haatbaard nr 1 Mohammed ) niet assimileren, bijeenzijn met niet koosjere westerlingen.

 3. Wat jammer dat er van alles wordt geeschreven zonder dat men eigen goed onderzocht heeft wat de werkelijke oorzaak kan zijn van te einig mensen met een andere komaf in de zorg. Ik ben zelf psychiatrische verpleegkundige. In de islam is het juist een bijzonder ”moedige daad” om een hulpbehoevende te helpen. Dat mensen die geen kennis hebben van de islam , zowel autochtonen of mensen die zich moslim noemen maar niet weten waar ze het over hebben.De flauwekul dat het minderwaardig zou zijn is uit de lucht gegerepen. Ik ben trots op mijn baan. Ik vind dat we samen alochtoon of autochtoon onze verschillen opzij moeten zetten en de schouders er onder moeten zetten voor iedereen. ik doe dit met veel liefde en plezier. Natuurlijk kunnen er verschillen zijn in opvattingen over ethische zaken , maar dit maakt het werk juist interessant.Ik ben van marokkansse afkomst , ik laat me echt niet raken door iemand die zelf ongelukkig is en zijn misgenoegen probeert weg te werken door over mijn afkomst te gaan zanikken. Ik ben een nederlandse marokkaan en ben er trots op dat ik voor mensen mag zorgen.

 4. ik weet niet wie het heeft gezegd, maar het begrip lage status in de islamitische cultuur is helemaal fout!!! wij hebben heel veel verzorgenden/verpleegkundige die jaren werken en jongeren die deze opleidingen volgen.Dus voordat men dit opschrijft graag meer informatie zoeken.

 5. Laat ze maar komen deze ‘nieuwe verpleegkundigen’, we hebben ze nodig. Maar dan wel met de zelfde werkzaamheden, rechten en plichten als de autochtone verpleegkundigen. Dus ook mannen wassen, mannen een hand geven zoals het in een west-europees normaal wordt bevonden. Anders hebben we ze niet nodig!

 6. Wat ik regelmatig hoor,van mensen die er mee te maken hebben, is dat het beroep van verpleegkundige of verzorgende een lage status heeft in de islamitische cultuur. M.n. door het moeten werken met “viezigheid’, , naaktheid, etc. Niet iets om trots op te zijn, als je dochter (over zonen wordt in deze context al helemaal niet gedacht)dit soort “nederig”werk doen. Veel schoolverlaters met een islamitische achtergrond zoude daarom vanuit hun omgeving eerder gestimuleerd worden, om bv een beroep in ICT, of administratieve sector kiezen.

 7. Taalproblemathiek is voor Marokkaanse en Turkse vrouwen vande huidige generatie al lang geen probleem meer. Ze zijn allemaal hier in Nederland opgeleid. Problematiek ligt idd bij het taboe op de omgang tussen mannen en vrouwen. Dit is gebaseerd op religieuse beperkingen die voor de ene gelovige belangrijker zijn dan voor de andere. ook speelt interpretatie daarbij een rol. Ik ben zelf een bekeerde moslima en heb meerdere Marokkaanse en Turkse collega’s die precies zo functioneren als hun van origine 100% Nederlandse collega’s. Toch merk ik dat er nog altijd door velen met een schuin oog naar hen gekeken wordt( hetgeen ook blijkt uit sommige reacties hier boven, triest vind ik dat). Het zou goed zijn als er idd meer voorlichting komt over de carriere kansen en opleidingsmogelijkheden binnen de zorg ,zodat ook de vrouwen die zich meer orthodox opstellen in hun geloofsbeleving zich realiseren dat er ook voor hen mogelijkheden zijn om binnen de zorg te werken. Fijn dat het AIAS dit doorheeft en hier moeite voor wil doen, nu de rest van Nederland nog.
  O en dat eeuwig gezeur over de slachtofferrol die Marokkanen zogenaamd zouden opzoeken,dat is een manier van veel, zeer discriminerende Nederlanders om hun eigen gedrag en houding niet onder over ogen te hoeven zien. Geef een ander de schuld dan hef je over je eigen gedrag niet te praten, makkelijk toch.

 8. Taalproblemathiek is voor Marokkaanse en Turkse vrouwen vande huidige generatie al lang geen probleem meer. Ze zijn allemaal hier in Nederland opgeleid. Problematiek ligt idd bij het taboe op de omgang tussen mannen en vrouwen. Dit is gebaseerd op religieuse beperkingen die voor de ene gelovige belangrijker zijn dan voor de andere. ook speelt interpretatie daarbij een rol. Ik ben zelf een bekeerde moslima en heb meerdere Marokkaanse en Turkse collega’s die precies zo functioneren als hun van origine 100% Nederlandse collega’s. Toch merk ik dat er nog altijd door velen met een schuin oog naar hen gekeken wordt( hetgeen ook blijkt uit sommige reacties hier boven, triest vind ik dat). Het zou goed zijn als er idd meer voorlichting komt over de carriere kansen en opleidingsmogelijkheden binnen de zorg ,zodat ook de vrouwen die zich meer orthodox opstellen in hun geloofsbeleving zich realiseren dat er ook voor hen mogelijkheden zijn om binnen de zorg te werken. Fijn dat het AIAS dit doorheeft en hier moeite voor wil doen, nu de rest van Nederland nog.
  O en dat eeuwig gezeur over de slachtofferrol die Marokkanen zogenaamd zouden opzoeken,dat is een manier van veel, zeer discriminerende Nederlanders om hun eigen gedrag en houding niet onder over ogen te hoeven zien. Geef een ander de schuld dan hef je over je eigen gedrag niet te praten, makkelijk toch.

 9. Nou E, wat een onzinnige uitlating is dat nou.Alsof er geen CAO is die ook voor Turkse en Marokkaanse verpleegkundigen/artsen geldt.Maar als men de taal niet spreekt kan er niet gestudeerd worden.En als er altijd weer gezeur is over wat ze NIET mogen, de onredelijke eisen die er zijn, dan heeft de gezondheidszorg er niet zoveel aan. Ik heb heel wat Morlimsvrouwen opgeleid en weet je wat opvalt? Dat uiteindelijk de Marokkanse vrouw altijd weer de slachtofferrol opzoeken, mét of zonder hoofddoek en dat b.v de 2 Surinaamse moslimvrouwen vrouwen in het zwart mét hoofddoek, tijdens de stage al een baan aangeboden kregen.Waarom? Omdat ze zich gaven, er alles voor deden en gewoon leuke collega’s zijn.Daar heb ik weer wat van geleerd.Allemaal dezelfde opleiding, dus niks geoedkope kracht, dat is een onterecht uitlating.Dus linksom of rechtsom het ligt aan de dames en heren zélf.En ik voel niets voor de zogenaamde positieve discriminatie (die ons nu al aan alle kanten opbreekt) in de verzorging.

 10. Goed stuk en inderdaad belangrijk om nieuwe Nederlanders kansen te geven binnen de gezondheidszorg.
  Mocht hier bij sprake van “positieve discriminatie”dan hoeft dit van mij niet.
  In Alkmaar zijn er projecten binnen de zorginstellingen
  waar Nieuwe Nederlanders een opleiding volgen en daarna aan de slag kunnen.

 11. O ja…ik kan me wel vinden in het commentaar van Ellen (16/12). Geen beletselen creeëren (als ras, geloof. religie, cultuur, sekse etc.)voor wie dan ook die (in de zorg) wil gaan werken.Beletselen als taal en cultuur behoren door de betreffende persoon zelf geslecht te worden. Zorgen voor de beste persoon op de goede plaats.

 12. Het is belangrijk dat het personeel een afspiegeling is (van de achtergrond) van de zorgvragers. Het helpt wanneer er tweetalig personeel is om ervoor te zorgen dat de informatie professioneel (over) gebracht kan worden aan zorgvragers die de Nederlandse taal niet goed (genoeg) machtig zijn. daarnaast ondersteunt het ook in het aangaan van een vertrouwensrelatie met de zorgvrager, de zorgvrager kan rekenen op meer begrip voor de eigen situatie omdat de zorgverleners de desbetreffende cultuur beter kennen. Dit heeft niets te maken met positieve discriminatie maar met kwaliteit van zorg. Daarbij wil ik wel opmerken dat het afhankelijk is van de plek waar het ziekenhuis zich bevindt (gericht op patiëntenpopulatie) In Amsterdam is hier zeer zeker behoefte aan gezien de diversiteit in culturele achtergronden, waar met name zorgvragers met een Turkse of Marrokkaanse culturele achtergrond flink vertegenwoordigd zijn

 13. Waarom wordt er achterdochtig beredeneert over dit onderzoek. Ik ben het er absoluut mee eens dat er een zeer grote tekort is aan MBO-HBO verpleegkundigen met een islamitische achtegrond, dan heb ik het niet alleen over de Turkse en de Marokkaanse vrouwen/mannen. Uit ervaring met Nederlandse verpleegkundige collega’s weet ik dat het leveren van zorg aan buitenlandse zorgvragers obstakels met zich meebrengt. Ik ben van mening dat de Nederlandse verpleegkundigen zich meer open zouden moeten opstellen ten opzichte van verpleegkundigen met een buitenlandse afkomst. Om meer allochtone/islamitische vrouwen/mannen tot het verpleegkundig beroep aan te trekken zal er meer stimulatie vanuit Nederlandse zorgverleners moeten ontstaan

 14. Waarom wordt er achterdochtig beredeneert over dit onderzoek. Ik ben het er absoluut mee eens dat er een zeer grote tekort is aan MBO-HBO verpleegkundigen met een islamitische achtegrond, dan heb ik het niet alleen over de Turkse en de Marokkaanse vrouwen/mannen. Uit ervaring met Nederlandse verpleegkundige collega’s weet ik dat het leveren van zorg aan buitenlandse zorgvragers obstakels met zich meebrengt. Ik ben van mening dat de Nederlandse verpleegkundigen zich meer open zouden moeten opstellen ten opzichte van verpleegkundigen met een buitenlandse afkomst. Om meer allochtone/islamitische zogverleners tot het verpleegkundig beroep aan te trekken zal er meer stimulatie vanuit Nederlandse zorgverleners moeten ontstaan

 15. Wat betreft de taal zou het in sommige gevallen best handig zijn om meer mensen met een turkse of marokkaanse achtergrond te hebben. Ook is het goed om een collega in je team te hebben die de andere cultuur kent, en vanuit die positie patiënen en bezoekers de gang van zaken in het ziekenhuis kan uitleggen (bijv. wat betreft bezoektijden+hoeveelheid bezoek, wat vaak een lastig punt is), maar je hebt met meer turks en marokkaans personeel absoluut geen garantie dat patiënten met een buitenlandse achtergrond voortaan altijd verpleegd worden door dit personeel en dat moeten de turkse en marokkaanse patiënten wel begrijpen.

 16. Eigenlijk lijkt dit wel een gemanipuleerd onderzoek. Ik hoor van mijn collega’s uit andere landen en zelfs uit de USA niet de vraag om personeel van welke nationaliteit ook. Ze hebben goed gekwalificeerd personeel nodig net als wij, en de zaken die kennelijk hier zo belangrijk zijn, spelen daar niet. Dat is toch iets om over na te denken, waarom dat hier allemaal zo uitvergroot is. Je kunt elk onderzoek een bepaalde richting uit manipuleren, maar ik geloof nog steeds dat we goed aangepast en goed opgeleid personeel nodig hebben en nationaliteit speelt geen rol. Als we dat zo nadrukkelijk moeten stellen, dan klopt er al iets niet.Net als de eis: meer vrouwen in de top en daarom een goede en beter geschikte man maar passeren. Iedereen die wil werken heeft de plicht de capaciteiten te laten zien en dan is het niet belangrijk of de persoon man,vrouw, bruin,blank of wat dan ook is.We moeten ons eens af gaan vragen waarom het de laatste jaren zo uitvergroot is, want een stap verder en we gaan aan “positieve” dicriminatie doen en we nemen Turks en Marokkaans personeel aan ook al heeft de Nederlandse meer kwaliteiten. Dat gebeurt nu al in andere beroepen.

 17. Turken en Marokkanen willen best dokter of chirurg worden hoor, daar zal niemand in de omgeving last mee hebben. Maar….
  Helaas is men in de zorg alleen gefixeerd op goedkope Turkse en Marokkaanse krachten die nauwelijks kunnen doorgroeien of nauwelijks direct op hoge posities worden aangenomen. Dus zo gek is het niet dat Turken en Marokkanen de zorgsector links laten liggen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.