Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg wijkverpleegkundige beter dan thuiszorg

Wijkverpleegkundigen voeren het werk van thuiszorgmedewerkers beter en goedkoper uit. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau BMC naar de kosten en baten van tien wijkzusters die in West-Brabant als experiment zijn ingezet door de Regionale Kruisvereniging West-Brabant.
wijkverpleegkunidge

Een wijkverpleegkundige kan veel taken alleen uitvoeren, zoals wassen, medicijnen geven en helpen bij het aantrekken van steunkousen. De thuiszorg stuurt daar verschillende medewerkers voor. De aanpak van de wijkzusters zorgt ook voor een administratieve besparing. Uit het onderzoek van BMC blijkt dat door de inzet van wijkverpleegkundigen een aanzienlijk financiële winst wordt behaald. Per volledige arbeidsplaats zijn de kosten op jaarbasis circa 50.000 euro lager en is de verbetering van de kwaliteit van zorg uitgedrukt in geld nog eens zo’n 35.000 euro. De steekproef besloeg 54 dossiers waarbij tien wijkzusters waren betrokken.

 

Minister enthousiast

Minister Edith Schippers  van VWS is enthousiast zijn over de proef met de wijkverpleegkundigen. Schippers is groot voorstander van buurtgerichte zorg als manier om de kosten van de zorg te beperken en toch de kwaliteit te verbeteren. Zij zou de aanpak op grotere schaal willen invoeren. Zeer binnenkort stuurt zij hierover een brief naar de Tweede Kamer. Ook wordt het ‘dichtbij wat kan en verder weg waar nodig’ als principe gehuldigd, meent de zegsman van Schippers. ‘Patiënten zijn voor eenvoudige handelingen beter af en goedkoper uit in de eerste lijn.’

 

Auteur: Redactie TvZ

Bron: Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.