Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Zorgbestuurder erkent onderbezetting verpleeghuis

Bestuurder Rob van Dam wil de onderbezetting bij zijn zorgorganisatie Osira Amstelring zo snel mogelijk oplossen. Maandag protesteerden medewerkers van het Osira-verpleeghuis Sint Jacob nog samen met Abvakabo FNV tegen onderbezetting.
Zorgbestuurder erkent onderbezetting verpleeghuis

In een gesprek met Zorgvisie zegt Van Dam dat hij het signaal over onderbezetting heel serieus neemt. ‘Het is ook een reëel probleem, met name in de zomermaanden. Met het betrekken van de medewerkers bij het invullen van het rooster wil ik het probleem zoveel mogelijk oplossen.’

Noodklok
Medewerkers van verpleeghuis Sint Jacob stelden maandag dat door te weinig personeel bewoners niet onder de douche kunnen, ten val komen en geen activiteiten of toezicht krijgen. En ze wijzen in een persbericht op een incident waar in een afdeling van een zorglocatie geen nachtdienst aanwezig was. Pikant omdat er eerder ’s nachts een brand woedde die een cliënt het leven heeft gekost. ‘Ik herken dit probleem’, zegt Van Dam tegen Zorgvisie. ‘Als er iemand in de zomer op het laatste moment afvalt voor de nachtdienst, is het moeilijk snel een vervangende medewerker te vinden. De medewerkers in de nachtdienst tijdens de brand hebben overigens voorbeeldig gereageerd, vindt ook de brandweer.’

Extra geld
De actiegroep eist dat Osira Amstelring de 6,9 miljoen euro die Osira Amstelring 1 januari van de staat ontving in het kader van de zogenoemde PVV-gelden, direct uitgeeft aan extra personeel. Uit financiële stukken van de zorginstelling blijkt volgens Abvakabo FNV dat 3,2 miljoen euro van dit geld niet besteed wordt. De zorgmedewerkers van Osira/ Amstelring zien volgens de bond op de werkvloer ook niets terug van extra collega’s, terwijl deze zo ontzettend hard nodig zijn.

Scholing en training
Volgens Van Dam basseert Abvakabo FNV zich op een tussenrapportage en wordt het hele bedrag wel degelijk besteed. ‘We hebben dit geld voor extra handen aan het bed op twee manieren ingezet. Anderhalf miljoen euro is besteed aan scholing en training van bestaand personeel en de andere 5,4 miljoen wordt gebruikt voor de werving van nieuwe mensen. Die werving is in volle gang en we hebben nog niet heel dat budget uitgegeven. Dat is wat deze groep waarschijnlijk in de tussenrapportage heeft gezien.’

Lees ook de blog ‘Olympisch Spelen’ van Jos over dit onderwerp. 

Zorgvisie
Door: redactie Nursing

8 REACTIES

 1. Deze bestuurder meneer Rob van Dam hoor ik nog zeggen in april 2011 ik heb een half jaartje nodig om alles weer op orde te krijgen. Meneer van Dam het is nu augustus 2012, wat zijn die woorden eigenlijk waard. Zie mijn filmpjes: google Tariloe Osira en u hoort deze man, ongelofelijk dat hij daar mee wegkomt.

 2. Lees alle reacties
 3. Helaas komen deze mens onterende toestanden al tientallen jaren voor in de zorg.
  Ik zeg managers cq graaiers eruit en gemotiveerd personeel erin!
  Personeel weer met plezier aan het werk, zonder die altijd afwezig van de werkvloer zijnde wereldvreemde manager, die eens per week komt roepen dat “we er met zijn allen” tegen aan moeten gaan.
  De anderhalve werknemer die dat niet kan waar maken, heeft geen inzicht en is niet flexibel genoeg!

 4. Geschokt sta ik te kijken naar het zoveelste toneelstukje van de IGZ en het bestuur van Osira. Ik ben zonder woorden, zo ernstig vind ik dit. Ik heb vorig jaar een klachtgesprek gevoerd met de heer van Dam. Hij bood zijn excuus aan en het kwam allemaal goed. Wat zijn de woorden van deze man nog waard? En wat zijn de woorden van de PVV waard? 12.000 extra mensen zouden er komen. Waar zijn die,waar is al dat geld gebleven?

 5. Los van alle randgeluiden..
  Ik vraag me af waarom er zo slecht personeel te krijgen is…
  Die instelling heeft duidelijk GEEN pullfactoren.Het is er waarschijnlijk niet goed werken voor zorgpersoneel..Waar het ene instituut direct volloopt blijft het andere vies achter..daar is iets aan de hand.

 6. WAAR is de rest van de 7 miljoen?Er is onderbezetting,geen toezicht,iemand komt om bij brand,oorzaak?geen toezicht?!!!
  Iedereen zou de eigen bijdrage moeten stopzetten van hun dierbare die in een zorginstelling verblijft,de mensen bevinden zich al tijden in een mensonterende situatie,hun veligheid word niet gewaarborgd.
  Dicht die geldkraan naar de bestuurders van OSIRA!!
  Dan zien of de RECHTER dit toelaatbaar vind of EINDELIJK er een rechter is die in DURFT te grijpen…
  Laten we het hopen..Arme arme mensen die daar verblijven en verbleven hebben!!!

 7. WIE gaat hier nu ingrijpen?
  Dhr van Dam? Nou nee zijn prioriteit is de klagers buiten spel te zetten op wat voor manier dan ook!!
  Waar is in godesnaam het management die de veiligheid van de bewoners in Sint Jacob moet waarborgen???
  Bewoners die niet gedoucht worden en niet naar de wc worden geholpen is al jaren orde van de dag.
  Of dat alleen aan de bezuinigingen te wijten is betwijfel ik,de MENTALITEIT moet per direct worden veranderd!!!
  Van Dam en zijn kornuiten eruit en een bestuur samenstellen van eerlijke mensen die het niet toelaten dat onze ouderen in mensonterende en onveilige situaties belanden zoals nu naar buiten komt bij sint jacob !!!
  Breek me de bek niet open als we het hebben over RESPECT…
  Het personeel begeeft zich op glad eis maar EINDELIJK durven ze het aan dit naar buiten te brengen!!
  DEN HAAG ,POLITIE,WIE O WIE GAAT HIER PER DIRECT INGRIJPEN???!!!
  Nu de verkiezingen weer komen moeten er zieltjes gewonnen worden dus beloven en beloven…totdat we hebben gestemd en alle beloftes weer aan de laarzen gelapt word!!
  SCHANDE SCHANDE DAT HIER NIET INGEGREPEN WORDT!!!!

 8. Hebben jullie die comments onder het artikel gezien op de site van de zorgmanagers?
  Lijkt wel vakbondssite,een bloemlezing;
  Wanneer grijpen we nu eens echt in bij wanbeleid van deze orde?
  Wat een lullige reactie om de schuld bij de medewerkers te leggen, waarschijnlijk bent u niet op de hoogte van de misstanden in de zorg. Het lijkt wel of u lid ben van de RvB, misselijk.
  Beste Willem Bierman . Het juiste spreekwoord luidt : VERBETER de wereld, begin bij jezelf. Alleen voor managers geldt het spreekwoord : verbeter het inkomen , alleen bij jezelf . Rustige dag nog.
  Het is nog maar kort geleden dat Osira werd geleid door Stadtman: Stadtman tekende op 11 januari 2010 een overeenkomst met dhr. M. van der Lee van Access International BV waarin werd besloten dat de OsiraGroep € 10.000.000,- zou betalen, om de zorgroutes in te voeren. (AWBZ gelden). De kaalslag in de zorg is toen maximaal ingezet.
  Het is goed dat Stadtman vervroegd het veld moest ruimen anders was het schip volledig ten onder gegaan. Stadtman handelde totaal onverantwoord als bestuurder en ook de Raad van Toezicht had boter op z’n hoofd.
  zoals bestuurder Rob van Dam die zich als leider achter vakantie schuilt. Wat een ontiegelijke dweil. Heeft hij bij die lagere bezetting ook de te betalen bedragen aangepast: hij heeft namelijk minder zorg verleend; douchen (en nu noem ik een voorbeeld) zit opgenomen in het bedrag wat wordt betaald. van Dam heeft een economische opleiding: Door het toilet spoelen die schurk
  MIJN VRAAG: WAAR BLIJFT NU HET GELD DAT AL JAREN WEL WORDT GEIND VAN DE AWBZ EN NIET ALS LOON WORDT BETAALD AAN DE MEDEWERKERS??????.
  Reactie op ‘uit de pas’: Willeke Stadtman was/is inderdaad een grote schande. Zij heeft in circa 16 jaar een door-en-door ziek, verziekt Osira Amstelring gecreëerd, alleen voor haar eigen status, macht en (hoge) inkomen. MAAR Rob van Dam is geen haar beter
  O.a. een van de eerste dingen die Rob van Dam deed terwijl de interne en publieke discussie er nog vol op overliep Willeke Stadtman snel een totaal onverdiend afscheidskadootje van € 125.000 over te maken.
  Ook de Raad van Toezicht Osira Amstelring heeft haar verantwoording totaal niet genomen en zijn allemaal rustig blijven zitten en dekken nu weer een door hen aangestelde falende voorzitter Raad van Bestuur!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.