Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorgdebat: veel aandacht voor wijkverpleegkundige

Vrijwel alle politieke partijen omarmden tijdens het Grote Zorgdebat in Nieuwegein de rol van de wijkverpleegkundige als spil in de zorg.
Zorgdebat: veel aandacht voor wijkverpleegkundige

Dat bleek vandaag tijdens het Grote Zorgdebat in Nieuwegein, dat was georganiseerd door 23 zorgpartijen. De centrale vraag van het debat luidde: Hoe willen politici de kwaliteit van de zorg in stand houden met minder geld?

Zorg thuis
Na de eerste stelling ‘Patiënten moeten zelf meer gaan betalen voor zorg’ reageerde onder meer Hanke Bruins Slot van het CDA dat het belangrijk is dat de zorg ‘dichter naar de buurt komt.’ Ook D66 stipte aan dat chronische en basiszorg zoveel mogelijk in de regio of zelfs wijk moet worden georganiseerd. PvdA pleit bovendien voor méér wijkverpleegkundigen (10.000 stuks) en duizend extra gezondheidscentra in de wijken. ‘Betaalbaarheid zorg moet worden aangepakt, en er moet minder worden verspild,’ aldus Lea Bouwmeester. Ook GroenLinks wil de zorg meer thuis organiseren.

Ideeën van de werkvloer
Ook de SGP wil meer werk maken van de eerste lijn. ‘De huisarts, de wijkverpleegkundige en de verloskundige als spin in het web,’ aldus Elbert Dijkgraaf in zijn betoog. ‘Zodat mensen langer thuis kunnen blijven. EN de beste oplossingen komen uit de sector zelf. Die moeten de oplossingen dus aandragen.’ Zijn uitspraak levert applaus uit de zaal op.

Preventie
Bij het beantwoorden van de derde stelling, een stelling over leefstijl, en of die van invloed mag zijn op de eigen bijdrage en behandelvolgorde, is het wederom de PvdA die de rol van de ‘wijkzuster’ aanstopt. ‘Als het gaat om preventie, geloven we in de wijkzuster, en zorg in de buurt. Ongezond leven is geen vrije keuze.’

Door: redactie Nursing, Nienke Berends

Meer Nursing

Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollen

Nursing experts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan. Paul, Annelies en Henri zijn ieder op hun eigen vakgebied experts. Iedere zes weken plaatsen zij een nieuwe vakinhoudelijke blog over hun werk. Zo blijf je bij!
Ga naar de Nursing Experts


Leren en loopbaan
In de sectie Leren en Loopbaan lees je de leukste artikelen over je carrière, salaris, onderhandelen werken in de nacht en agressie.
Lees meer.

1 REACTIE

  1. Ik hoop van harte dat dit geen verkiezingretoriek is, helaas is het maar al te makkelijk punten scoren over de hoofden van de wijkverpleegkundige. Langer thuis wonen is een mooi streven, maar gaat geld kosten uit een ander potje en ik vraag me af of hier voor gebudgeteerd is. Ik zeg; eerst zien dan geloven. Dat wij kostenbesparend zijn tonen nu genoeg onderzoeken wel aan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.