Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorgdeskundigen vrezen voor fixatie in thuiszorg

Het aantal ouderen met dementie of mensen met een verstandelijke beperking dat thuis wordt verzorgd en daarbij wordt vastgebonden in een stoel of in bed, zal toenemen wanneer de nieuwe regels voor zorg onder dwang worden ingevoerd. Daarvoor vrezen zorgdeskundigen, zo meldt BN de Stem.
Zorgdeskundigen vrezen voor fixatie in thuiszorg

De wet ‘Zorg en dwang’, die ter goedkeuring ligt bij de Tweede Kamer, wordt ingesteld om onder meer paal en perk te stellen aan het aantal vrijheidsbeperkende maatregelen zoals vastbinden. Fixeren is straks alleen nog in zeer uitzonderlijke situaties toegestaan. Deze nieuwe regels gelden ook in situaties waarbij mensen thuis worden verpleegd. Nu is fixatie in de thuiszorg nog verboden.

Geen controle
Volgens Elly Duijf, directeur van Innovatiekring Dementie (IDé), zet de nieuwe wet de ‘deur wagenwijd open’ voor fixatie in de thuissituatie en verschuift daarmee het probleem. Zij vertelt in BN de Stem: ‘Het is paradoxaal. Niet voor niets willen we het vastbinden in zorginstellingen verminderen. Dan is het gek dat we het elders weer mogelijk maken.’ Ze vreest daarbij dat het onmogelijk wordt erop te letten of de wet wordt overtreden. ‘Een verpleeghuis kan je nog relatief makkelijk controleren. Duizenden huizen niet.’

Deskundigheid
Ook Cees Hertogh, hoogleraar ethiek van de zorg voor kwetsbare ouderen aan de Vrije Universiteit, beaamt in de krant dat de nieuwe wet ‘mankementen’ kent. ‘De nieuwe wet is erg breed opgesteld. Daardoor ontbreken eisen aan de deskundigheid van de zorgverleners die moeten bepalen of wel of niet wordt gefixeerd. Dat kan tot grotere onzorgvuldigheid leiden.’

De Inspectie voor de Gezondheidszorg erkent dat er goed moet worden nagedacht hoe ze in de thuiszorg toezicht kan houden.

Door: redactie Nursing

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.