Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorginstellingen experimenteren met minder regels

Een proef moet duidelijk maken of het mogelijk is om zorginstellingen minder te laten lijden onder administratieve belasting en vele regels. Dat schrijft staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer.
Zorginstellingen experimenteren met minder regels

Komend jaar start het experiment ‘regelarme zorginstellingen’ in 28 verpleeg- en verzorgingshuizen. De gedachte achter het experiment is dat er meer tijd is voor de patiënt als papierwerk minder tijd kost. Dat er een onderzoek zou komen naar zogenoemde ‘regelarme’ instellingen was al vastgelegd in het regeer- en gedoogakkoord.

Onnodige regels
De staatssecretaris schrijft dat zij inmiddels een inventarisatie heeft gemaakt van regels in de zorg die afgeschaft kunnen worden en waarvan twijfel is over de noodzaak. Afgelopen zomer riep de staatssecretaris zorginstellingen op om hinderlijke regels te melden. Binnen twee maanden tijd hebben ongeveer 230 instellingen samen ongeveer 700 onnodige regels gemeld.

Volledig regelvrij
Daarnaast hebben zorginstellingen voorstellen gedaan om te mogen experimenteren met minder regels. 28 instellingen gaan vanaf 2012 hiermee aan de gang. Als blijkt dat de kwaliteit van zorg ook goed blijft zonder een bepaalde regel, verdwijnt die regel voor de gehele zorgsector. Twee zorginstellingen, Opella in Bennekom en De Hoven in Ede, gaan zelfs volledig regelvrij werken. ‘Schrappen van regels betekent dat de instelling veel klantgerichter kan gaan werken. Met nuttige regels, in plaats van onnodige regels’, staat op de website van Opella.

Op de website www.invoorzorg.nl is de voortgang van het experiment per instelling te volgen.

Rijksoverheid, TVVonline
Door: redactie Nursing

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Tegenwoordig kun je ook via Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Ga naar
www.facebook.com/VakbladNursing

Vacature-alert
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures, abonneer je dan op de vacature-alert van NursingBanen.
Ga naar NursingBanen.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.