Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgzame cultuur speelt grote rol bij werkhervatting na psychische klachten

De zorgzame cultuur, verandering in functie-eisen en dienstroosters maken het in de zorgsector lastig om weer aan het werk te gaan na psychische klachten. Dat laat onderzoek van TNO onder bedrijfsartsen zien. Het werken volgens onregelmatige diensten, functies met contact met mensen of het hebben van een leidinggevende functie zijn hierbij belangrijke factoren.

De leidinggevende vervult volgens de bedrijfsartsen een sleutelrol in het proces van weer aan het werk gaan. Onvoldoende begeleiding, een negatieve houding, gebrek aan steun of onvoldoende kennis over psychische klachten in relatie tot werkhervatting maken het voor werknemers moeilijk om het werk weer op te pakken. Per branche bestaan er door het type functies en dienstroosters, de arbeidsomstandigheden of de heersende bedrijfscultuur soms specifieke belemmeringen.

Het belangrijkste knelpunt op organisatieniveau is het gedrag en de kennis van de leidinggevende. Bijvoorbeeld een negatieve stijl van leidinggeven, onvoldoende of onduidelijke communicatie, een negatieve houding en ontoereikende kennis over psychische klachten in relatie tot werkhervatting. Andere aspecten die het moeilijk maken om weer aan het werk te gaan zijn collega’s met negatief gedrag, onbegrip of juist een pamperende houding. Ook bij reorganisaties en fusies is het lastig om het werk te hervatten.

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen
Bron: TNO

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.