Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zwangeren krijgen zorg op afstand

Het Martini Ziekenhuis in Groningen gaat de toepassing van Telezorg uitbreiden. Naast dermatologie- en cardiologiepatiënten, gaan nu ook zwangeren gebruik maken van ‘zorg op afstand’.
Zwangeren krijgen zorg op afstand

Het gaat hierbij om vrouwen met diabetes die zwanger zijn of zwanger willen worden. Zij moeten regelmatig voor controle naar het ziekenhuis. Omdat dat deze vrouwen zoveel tijd en energie kost, start het Groningse ziekenhuis een pilot voor vijftien patiënten met Telezorg. Het is de bedoeling dat patiënten door middel van een gadget in de gaten gehouden kunnen worden op bijvoorbeeld hun suiker en bloeddruk. Zo kan de specialist ingrijpen waar en wanneer nodig, zonder dat de patiënt helemaal naar het ziekenhuis hoeft te komen.

Ervaring
Het ziekenhuis is niet onbekend met Telezorg, tien jaar geleden begonnen de dermatologen in het Martini als eerste in Nederland samen met een aantal huisartsen aan deze manier van zorg. Met teledermatologie consulteert de huisarts een dermatoloog via internet/intranet, met digitale foto‘s en een korte beschrijving van de anamnese. Inmiddels is dit concept geheel geïntegreerd in de routinezorg en hebben tussen de 3.000 en 4.000 patiënten baat gehad bij deze behandelmogelijkheid. Hierdoor zijn ook de wachtlijsten minder lang geworden.

Teledermatologie
Patiënten blijken tevreden met deze manier van zorg omdat ze niet naar de specialist hoeven en toch snel antwoord hebben. Huisartsen zijn vooral blij met de ondersteuning van hun kennis en behandelmogelijkheden. Ook steeds meer verpleeghuisartsen maken gebruik van teledermatologie omdat hun patiënten moeilijk naar het ziekenhuis kunnen. 

De voorbereidingen voor de pilot zijn nog in volle gang, deze zal waarschijnlijk in de loop van het jaar van start gaan.

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.