Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zwangeren kunnen ervaringen kwijt in panel

De Academie Verloskunde Amsterdam Groningen (AVAG) en het NIVEL hebben vorige week het Nederlands Panel Zwangeren gelanceerd.
zwanger

In het panel kunnen zwangere en pas bevallen vrouwen straks hun stem laten horen over de verloskundige zorg.

 

Ontwikkelingen

“Met dit panel beschikken beleidsmakers en onderzoekers over een infrastructuur om de ervaringen van zwangere vrouwen met de verloskundige zorg in Nederland te meten”, vertelt projectleiderp Evelien Spelten. “Door op verschillende momenten dezelfde vragen te stellen, zijn ontwikkelingen in de tijd in kaart te brengen. Daarnaast biedt een panel de mogelijkheid snel in te spelen op actuele vragen.”  

 

Duizend vrouwen

Het panel gaat bestaan uit duizend zwangere of net bevallen vrouwen die drie keer een vragenlijst invullen. De deelnemers worden geworven bij verloskundigen en gynaecologen. In de eerste vragenlijst, vroeg in de zwangerschap, ligt de nadruk op wensen en verwachtingen over de zorg, terwijl in de tweede vragenlijst, laat in de zwangerschap, vooral vragen gesteld worden over behoeftes en praktische regelingen rond de bevalling. In de vragenlijst na de bevalling zal worden gevraagd naar ervaringen met de zorg en de zorgverleners. 

 

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen

Bron: Nivel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.