Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zwarte doos voor in het ziekenhuis

Een zwarte doos voor op de spoedeisende hulp: hij lijkt eraan te komen.
Anesthesioloog Rob Slappendel van het Amphia Ziekenhuis heeft het systeem ontwikkeld; het ziekenhuis wil er daadwerkelijk mee aan de slag.
Zwarte doos voor in het ziekenhuis

De zwarte doos slaat alle relevante gegevens tijdens kritische processen op. Het systeem is naast de SEH ook inzetbaar op verloskamers en de ok. Naast film- en audioopnamen in genoemde ruimtes, worden bijvoorbeeld ook de wee-activiteit en de hartfrequenties van moeder en kind opgeslagen. Zo is het systeem een complete ‘medical data recorder’. Slappendel kondigde zijn vondst aan in het radioprogramma De Praktijk.

Privacy
Volgens Slappendel heeft zowel het Amphia als andere ziekenhuizen interesse in de uitvinding. Wel moet nog goed gekeken worden naar enkele juridische aspecten. Zo moet de privacy van patiënten en artsen gewaarborgd worden. Mogelijk worden de gegevens uit de ‘zwarte doos’ gekoppeld aan het medisch dossier van de patiënt. In dat geval zouden patiënten de gegevens ook kunnen opvragen.

Eigen kwaliteitsbeleid
Hoofdinspecteur Wim Schellekens van de IGZ is enthousiast over het systeem, zo zei hij in dezelfde uitzending. ‘Zo laat het veld zien dat het zich toetsbaar op wil stellen.’ Ook hij wijst erop dat de privacy van patiënten gewaarborgd moet zijn. Hij pleit ervoor dat ziekenhuizen de zwarte doos alleen voor hun eigen kwaliteitsbeleid mogen gebruiken.

Arts en Apotheker
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.