Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties23

‘Zweedse band moet verboden worden’

Het terugdringen van Zweedse banden lukt alleen als de raad van bestuur het vastbinden verbiedt.
'Zweedse band moet verboden worden'

Dat blijkt uit het Exbelt onderzoek van de Universiteit van Maastricht, zo meldt de Innovatiekring Dementie (IDé). De innovatiekring start in september een landelijke tour om de resultaten te verspreiden.

Verpleegkundigen ondersteunen door beleid
‘Besturen moeten een verbod afkondigen op Zweedse banden. Recent onderzoek heeft laten zien dat bijscholing in Nederland niet tot een reductie van maatregelen in zieken- en verpleeghuizen leidt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amerika waar bijscholing wel voldoende werkt voor het uitbannen van de onrustbanden’, zegt Elly Duijf van de Innovatiekring. ‘Verpleegkundigen moeten ondersteund worden door een duidelijk beleid om het fixeren uit te bannen.’

Onrustband nog niet uitgebannen
Het gebruik van onrustbanden is ondanks voorlichting en bijscholing nog steeds niet uitgebannen. In de praktijk blijken verpleegkundigen toch te kiezen voor het fixeren van een cliënt of patiënt omdat die volgens hen tot de ‘uitzonderingsgevallen’ behoort, omdat de familie om de fixatie vraagt, of omdat collega’s er op aandringen. Een andere reden om te fixeren is het gebrek aan alternatieve maatregelen. 

Visie
In veel instellingen ontbreekt het bovendien aan een duidelijke visie en beleid rondom fixeren. In het Exbelt onderzoek is gekeken naar een interventie waarbij het bestuur het gebruik van onrustbanden in de instelling verbiedt. De interventie bestaat verder uit scholing, het aanbieden van alternatieven en de mogelijkheid om externe deskundigen te raadplegen zoals een gespecialiseerd verpleegkundige, de verpleeghuis directeur en de Inspectie voor de gezondheidszorg. Hieruit komt dus naar voren dat een verbod door het bestuur van belang is.

Wettelijk verbod
De Inspectie voor gezondheidszorg roept instellingen sinds twee jaar op om het gebruik van onrustbanden en andere beperkende maatregelen terug te dringen. Het gaat hierbij niet om een wettelijk verbod. De Inspectie heeft hiervoor niet de bevoegdheid. De IGZ wil dat de instellingen de Zweedse band middels zelfregulering afschaffen.
 
Zweedse band
Het omstreden middel wordt gebruikt om onrustige patiënten tegen zichzelf te beschermen, maar zorgt vaak voor gevaarlijke situaties. In sommige gevallen leidt het gebruik van de Zweedse band zelfs tot de dood.

TVVonline / Zorgvisie
Door: redactie Nursing

Abonneren
Wil je meer achtergrondinformatie? Word nu abonnee van Nursing.
 

23 REACTIES

 1. Tsja.. en dan sta je ineens ongewild in de bladen met een schreeuwerige quote. Jammer, maar zo kan het gaan. Op deze plek geef ik graag enige toelichting.
  Toen alle partijen in de ouderen- en gehandicaptenzorg twee jaar geleden besloten om de onrustbanden te gaan verbannen, was dat omdat onderzoek had duidelijk gemaakt dat het anders moet en kan. De achtergronden kun je lezen op http://www.innovatiekringdementie.nl
  Maar deze nieuwe inzichten in praktijk brengen gaat, logischerwijs, niet van vandaag op morgen. Iedereen moet ze zich eerst eigen maken en dan ook nog in praktijk brengen. En dat laatste vraagt individueel maatwerk voor iedere cliënt/bewoner. Niet fixeren en meer bewegingsvrijheid voor mensen met dementie vraagt om een ingrijpend veranderingsproces, waarbij de inzet van velen nodig is. Van zorgverleners en familie tot en met bestuurders. Niet fixeren is een kunst! Dit is dan ook de inhoud en de titel van de tour met een reeks attractieve educatieve activiteiten die IDé organiseert samen met de Universiteit Maastricht. Hij trekt van 30 september t/m 18 november door het land. Binnenkort is de tour ook bij jou in de buurt. Lees alles over de tour op http://www.innovatiekringdementie.nl

 2. Lees alle reacties
 3. Binnen onze instelling voor ernstig meervoudig gehandicapten is er nu nog 1 cliënt met een Zweedse band. Deze cliënt heeft deze Zweedse band nog omdat familie bang is voor de gevolgen als we zouden stoppen. Een begrijpelijke reactie maar ik denk dat onze instelling ingaande 2011 Zweedse band vrij is. Alternatieven? Wij hebben bij een aantal cliënten een bedbox. Ook ethisch niet het je van het maar een verstrengeling/afknelling met alle gevolgen van dien kan zich niet meer voordoen. Een laag bed met een matras op de grond is ook een optie.
  Vallen en heupbreuken? Er zijn zelfs al onderzoeken naar gedaan. Niet fixeren met mogelijk meer vallen houdt niet gelijk in dat er ook meer gebroken wordt.
  Er is denk ik ook goed te overleggen met wettelijke vertegenwoordigers waarbij alle risico’s kunnen worden besproken waarna je een gedegen afweging kunt maken.
  Als er dan gekozen wordt om bijvoorbeeld momenten van de dag geheel of gedeeltelijk niet te fixeren en het gevaar van vallen bij dwalen te accepteren is dat m.i. goed te verantwoorden.
  Zweedse band op medische gronden? Ik kan mij niet voorstellen dat een arts dat goedkeurd.
  Daarnaast moeten we ons ook niet blind staren op alleen een Zweedse band. We hebben natuurlijk te maken met allerlei cliënten, verward, onrustig, agressief etc. Het zou fijn zijn wanneer de Zweedse band uitgebannen zou worden maar wees het dan wel eens over het alternatief.
  Verder vind ik Victor zijn reactie wel lekker om te lezen. Ga zo door. Maar om nu zo tevreden te zijn gaat mij wel wat te ver.

 4. polsbandjes en enkelbandjes mogen niet eens gebruikt worden zonder zweedseband. met deze werkdruk kunnen we niet meer zonder de zweedseband hoe graag ook ik dat zou willen. en natuurlijk vond ik het ook niet leuk om mijn oma vast gebonden te zien liggen, maar beter dat dan dat ze valt en iets breekt.
  sensoren werken niet, dan ben je ook altijd te laat. je kan niet alles laten vallen om snel naar iemand toe te gaan die opstaat.
  verpleegdekens zijn ook niet ideaal, het is warm en mensen kunnen erin kruipen.
  zo veel alternatieven zijn er niet. liever geen zweedse band, maar bij noodsituaties moet je de mensen geschermen tegen het vallen. Als de zweedse band maar op een goede manier gebruikt wordt!
  7 mensen per jaar die er aan overlijden, maar ik weet zeker dat er honderden mensen zijn die er minder door zijn gevallen.

 5. @klaske…
  Pols en enkelbandjes ???
  Dan geef je mensen echt het gevoel “gevangen” te zitten. Met een zweedse band kan men zich nog draaien in bed of verzitten in de stoel.
  Nogmaals alles draait om juist gebruik hiervan !
  Sensor ? leuk maar eer je op de kamer bent ligt de bewoner al met een heupbreuk. Je kunt niet een andere cliënt aan zijn lot over laten omdat er weer iemand de sensor activeert.
  Niemand hier heeft het over “vervelende oude mensen”dat maak jij ervan. Liever geen band maar anders wel met goed gebruik of accepteren dat je vader of moeder wat breekt en de rest van hun leven in bed moeten slijten…

 6. Bij mij in het verpleeghuis (PG en NAH) streven wij ernaar geen zweedse band te gebruiken. Op 132 bewoners is er 1 bewoner (NAH) met epilepsie waarbij de zweedse band gebruikt wordt en dat op medisch grondvlak noodzakelijk is. Deze bewoner loopt de hele dag, gaat ook met middagrust maar komt steeds uit bed. Hierdoor krijgt de bewoner geen rust en heeft deze regelmatig (elke dag!) een epileptische aanval. Nu we de bewoner fixeren met de zweedse band (hij laat deze rustig omdoen) heeft hij nagenoeg geen aanvallen meer!
  Daarom heb ik er in dit geval geen moeite mee om deze bewoner te fixeren, voor andere bewoners zal ik (in overleg met de arts) altijd een alternatief zoeken!

 7. je praat wel anders als je vader(2009) in de zweedseband is overleden,wil je dan als je oud bent als een gevangen
  leven overdag vast in een stoel s nachts in een hansop,
  sensor en een zweedseband,O ja geef hem ook nog wat medicatie.Zo wil je toch niet oud worden,er zijn zat alternatieven kijk is wat meer in andere verpleegtehuizen.

 8. Ik ben tegen de Zweedse band! Een docent van mijn school haar vader/moeder (weet niet precies meer wie) is door dat ‘ding’ overleden! Er zijn genoeg altenatieven!!!!
  – Iemand fixeren met een laken, die over de buik heen spannen en onder het matras schuiven.
  – Trippenhoesen (oke, soms ook gevaarlijk)
  – Polsbandjes / enkelbandjes
  Door die zweedseband sterven ong. 7 zorgvragers per jaar.
  Dat willen we toch niet ?????

 9. Ooit leerde ik dat je alleen je eigen problemen kunt oplossen. Overheid legt ons een probleem op (verbod) zonder een goed alternatief.
  Er is dan ook maar een oplossing mogelijk, het probleem leggen daar waar het vandaan komt. Bij aanvang van je dienst bel je je afdelingshoofd, de zaalarts en de directie, desnoods uit hun bed. Vertel hen dat zonder alternatieven de patienten gevaar lopen en dat jij die verantwoordelijkheid niet op je kunt nemen. Documenteer dit uitgebreid, eventueel met ondersteuning.
  Er word veel te vaak misbruik gemaakt van ons verantwoordelijkheidsgevoel. Tijd dat we dat terugbrengen naar waar het vandaan komt.

 10. Vilans, kenniscentrum langdurende zorg, moedigt het terugdringen van onrustbanden aan.
  We richten ons daarbij op de verstandelijk Gehandicaptenzorg, langdurende GGZ en ouderenzorg.
  Velen organisaties in Nederland werken inmiddels al zonder Zweedse banden en vergelijkbare maatregelen (zoals verpleegdekens, band in rolstoel, tafelbladen).
  Een verbod uitgevaardigd door de Raad van Bestuur is echter niet voldoende. Het afbouwen van vrijheidsbeperkende maatregelen vraagt om inspanningen binnen de hele organisatie. Het is een traject waarbij verschillende disciplines intensief samen werken om per cliënt naar een geschikte oplossing te zoeken. Hierbij wordt ook de naaste familie betrokken. Afbouwen betekent niet dat er meer personeel nodig is, het betekent wel dat het bestuur geld en tijd moet investeren om zo’n grote verandering blijvend succesvol te maken. Door mee te doen aan het verbetertraject Ban de band kan jouw organisatie onder begeleiding op een verantwoorde manier afbouwen. Daarbij is veel aandacht voor mogelijke alternatieven en weerstand bij familie. Wijs je manager eens op http://www.zorgvoorbeter.nl of http://www.vilans.nl

 11. mensen, kom eens met de voeten op de grond! Steeds meer oudere patienten, delieranten enz. steeds minder verpleegkundigen. Meer en meer eisende dan meewerkende familie.We zitten niet in fantasialand. Dus zorg voor fatsoenlijke alternatieven (geen halfslachtige niet te realiserenalternatieven) en anders shut up!!

 12. Zulk soort verboden kunnen toch alleen maar als er genoeg personeel is, om het broodnodige toezicht en de broodnodige verzorging te kunnen bieden?
  Ik ben hartstikke tegen gebruik van dit soort middelen en hartstikke voor meer “handen” aan een bed, daar waar nodig.. Maar ja……..
  En in het licht wat de regering nu verder wil bezuinigen op de gezondheidszorg vraag ik me af hoe je zonder hulpmiddelen de gezondheid en veiligheid van patienten kunt garanderen.
  Wat een klote probleem.

 13. Dames en heren,
  Natuurlijk is de eerste reactie defensief. “zulk soort verboden kunnen toch alleen als er meer personeel is”, sederen is natuurlijk helemaal niet de beste oplossing. Maar zie het fixeren niet als middel tegen een personeelstekort, want juist bij een fixatiebeleid moet er een regelmatige controle vanuit de zorg mogelijk zijn. Is dit niet mogelijk, dan gebeuren juist de fatale incidenten bij de cliënten. Bovendien wordt er in het bovengenoemde onderzoek “Exbelt” bewezen, dat meer mensen in de zorg het aantal valincidenten niet terug zal dringen zonder fixatiemateriaal. Ik ben zelf een felle tegenstander van het fixeren van mensen en hanteer op mijn afdelingen ook een non-fixatiebeleid. Ik spreek hier over revalidatieafdelingen waarvan een met de doelgroep NAH, waarbij dus met grote regelmaat onrust voorkomt. Het creeërt meer duidelijkheid bij familie en het team.

 14. Liever niet, maar er zijn gevallen dat het echt niet anders kan. Gevaar voor zichzelf of anderen, personeelstekort (hoeveel wilde het komende kabinet bezuinigen op de zorg…?) Verpleegkundigen en verzorgden moeten aangeleerd krijgen om de band GOED te gebruiken en extra binnen te lopen (kost geen tijd je loopt toch …tig keer langs de kamer. Bij ons is de band frequent (helaas, PG bewoners “dumpen” op een somatische afdeling) gebruikt en het personeel moest kunnen laten zien dat ze er mee om konden gaan.
  En amerika het grote voorbeeld ?? laat me niet lachen…

 15. Terugdringen oke, maar uitbannen…..
  Dan zal er toch heel veel meer personeel moeten komen. Zolang ik in mijn uppie op een chirurgische afdeling nachtdiensten draai gaat dat niet gebeuren.
  Er wordt hier goed opgelet en bij risicopatienten wordt vooraf al een geriater geraadpleegt en met de familie gesproken.
  Maar toch heb je de uitzonderingen die de regel bevestigen. Die je tegen zichzelf moet beschermen.
  Ik had bijvoorbeeld pas een blinde, verstandelijk gehandicapte patient met een operatie. Ga maar eens uitleggen dat hij moet blijven liggen, of dat als hij opstaat de (noodzakelijke) lijnen mee moet nemen.
  Overigens vind ik het gebruik van een Zweedse band behoorlijk arbeidsintensief. (vastleggen alle gegevens en de vele controle momenten, ca 3 a 4 maal per uur)
  Ik ben niet tegen goed gebruik van de Zweedse band, maar onder voorwaarden en als er geen opties meer zijn.
  Uitsluiten zul je het in de praktijk nooit kunnen denk ik.
  Wees jezelf bewust van de risico’s en ga er goed mee om.

 16. Daar zijn ze weer met Amerika als Grote Voorbeeld. Dat land is vooral goed in het uberhaupt uitbannen van patienten uit de zorg als ze er te weinig dollars kunnen achterlaten. Ik laat me al lang niet meer leiden door die walgelijke sprookjesverhalen van de rijkeluisziekenhuizen waar de elite volgens de hogere standaarden wordt gepamperd. Mijn realiteit ligt in Nederland en dit land staat nog altijd stevig nummer een in de objectieve kwaliteitsmetingen van de zorg (kijk de EHCI maar na). En die zorg wordt nog altijd niet geleverd door de figuren die hun geld verdienen met de harde werkers verder onder negatieve druk te zetten. Figuren die er toe bijdragen dat zowel de uitstroom als de instroom steeds problematischer wordt. Ik ben ook geen voorstander van zweedse of andere banden als eerste keuze. Van mij mag het bestuur morgen al het gebruik verbieden. Als ze zich maar bewust zijn dat de mortaliteit na heupoperaties bij ouderen best hoog is. (maar daar is de innovatiekring natuurlijk minder in geinteresseerd, want in Amerika…)

 17. Ik ben zelf ook helemaal tegen de fixatie maar soms kan het niet anders. Ik werk zelf op een interne afdeling in een algemeen ziekenhuis. Waar we vaak genoeg zorgvragers binnen krijgen in een zwaar delier of met ernstige ontwenningsverschijnselen. Dan heb ik mensen toch liever in fixatie liggen dan dat ik 10 klappen krijg en er om het uur een nieuw infuus en sonde ingebracht moet worden.
  Ik denk dat er dan beter meer scholing gegeven kan worden over het op een goede manier fixeren

 18. Klopt helemaal wat ze zeggen, en ik blijf ook alternatieven zoeken! (en nu komt de maar waar waarschijnlijk commentaar op komt)
  Maar,, we kunnen niet overal tegelijk zijn. In een groot gebouw waar een client ligt te rusten kun je een bedmat plaatsen, daar ben ik helemaal voor. Maar is die client verward en slecht ter been, heb je al kans dat hij op de grond ligt voordat die belmat zelfs maar afgaat!
  Ik ben absoluut pontificaal compleet tegen de zweedse band, maar dan moet er meer toezicht zijn wat tegenwoordig niet eens meer uitgesproken mag worden.
  Maar laat ze het maar verbieden, het eerstvolgende wat ik dan doe is aandelen in kunstheupen kopen.

  Ik ben echt niet voor de zweedse band,

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.