Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

10 dingen die je NOOIT tegen een verpleegkundige moet zeggen

Ooit wel eens iemand willen wurgen met een stethoscoop? Dan herken je je vast in één van de tien onderstaande uitspraken…
10 dingen die je NOOIT tegen een verpleegkundige moet zeggen

Verpleegkundigen maken het allemaal mee: van opdringerige patiënten tot onuitstaanbare familie en dominante artsen. Toch zijn de meesten kampioen ‘tot 10 tellen’ en blijven ze altijd rustig. Maar natuurlijk zijn er dingen die zelfs onder de huid van de meest koelbloedige verpleegkundige kruipen…

10. ‘Je bent verpleegkundige? Oeh, sexy’
Oke. We kennen allemaal het cliché van het rondborstige zustertje, dat zich gewillig in de armen van de arts werpt of er niet voor terugschrikt om bij een knappe patiënt in bed te kruipen. En dan zwijgen we nog over sekscatalogi die vol staan met sexy zusterpakjes voor in de slaapkamer. Maar… jij bent er niet om ondergekwijld te worden, je bent er om levens te redden!

9. ‘Je date vast wel eens met een knappe dokter’
Alsjeblieft zeg. Als je zo vaak met artsen omgaat als een verpleegkundige doet, weet je als geen ander dat een date met zo’n opgeblazen ego bijna onmogelijk is. Wie wil daarmee in een restaurant zitten? Bovendien, en dat weet iedereen, is het verstandig om werk en privé gescheiden te houden. Hopelijk denken artsen er net zo over. Mensen die jou dit vragen hebben gewoon teveel Grey’s Anatomy gekeken.

8. ‘Verplegen is net als op TV’
Wat zeiden we ook alweer over mensen die teveel Grey’s Anatomy kijken? Natuurlijk kijk jij er ook naar, maar je bent er als geen ander van doordrongen dat dit soort series entertainment is en geen goede weergave van de werkelijkheid. Sterker nog, in Amerika zijn zelfs beroepsverenigingen in opstand gekomen tegen series als Nurse Jackie. Volgens hen werden verpleegkundigen in die televisieseries nooit afgebeeld zoals ze in werkelijkheid zijn, maar altijd als schaduwfiguren die de hele dag orders opvolgen en po’s legen. Jij weet wel beter. Verpleegkundigen vormen de basis van een goede gezondheidszorg! Misschien kunnen V&VN en NU’91 ook wat doen aan series als de Co-assistent en S!ngle?

7. ‘Verpleegkundigen doen alles wat artsen zeggen’
Verpleegkundigen werken samen met andere verpleegkundigen. Zij rapporteren aan andere verpleegkundigen. Ze behoren tot organisaties en vakbonden alleen voor verpleegkundigen. Als het erop aankomt, zijn het de verpleegkundigen die zich in de frontlinies en het mijnenveld bevinden. Simpelweg omdat ze de meeste tijd doorbrengen met patiënten, voelen zij op hun verpleegklompen aan wanneer er iets mis is of wanneer een patiënt geen vooruitgang boekt.

6. ‘Zuster, waarom duurt het zo lang?’
Patiënten rekenen op verpleegkundigen, en gedragen zich tijdens hun opname soms erg afhankelijk. Logisch! Maar we weten allemaal dat het er soms hectisch aan toegaat op een afdeling. Het zal niet de eerste keer zijn dat een noodsituatie jouw aanwezigheid vereist, terwijl er net een patiënt op jouw komst rekende. De vraag ‘Zuster, waarom duurt het zo lang?’ zal je dan ook niet onbekend in de oren klinken. Dat kan irritant zijn, vooral omdat je altijd tot het uiterste gaat om er voor je patiënten te zijn. Het is in stressvolle situaties als deze dat het soms verleidelijker lijkt je patiënt af te snauwen dan gewoon rustig uit te leggen dat je je best doet.

5. ‘Je kunt zeker alle medicijnen pakken die je wilt?’
In televisieshows als Nurse Jackie en House, MD lijkt het wel alsof iedere verpleegkundige rechtstreeks naar de apotheek kan lopen om daar alles te pakken wat ze wil. Dat is natuurlijk niet zo, maar dat geloven mensen ‘buiten de medische wereld’ niet. Veel verpleegkundigen hebben vrienden of familieleden die hen vragen om medicijnen waar ze geen recept voor hebben, zonder er ook maar één moment bij stil te staan dat jij op deze manier je licentie als verpleegkundige kunt verliezen. Erg vervelend.

4. ‘Wat doet een verpleegkundige eigenlijk precies?’
Afkomstig van een middelbare scholier die bezig is met een werkstuk over wat ze wil worden als ze later groot is, is het wel schattig. Van een betweterige patiënt is deze vraag bijna ondraaglijk. Want wat doet een verpleegkundige eigenlijk niet? Laten we eens kijken… Verpleegkundigen zorgen voor de patiënten, beheren en delen medicatie, schrijven zorgplannen, zorgen dat alles op de afdeling soepel verloopt, hebben contact met mantelzorgers en familie, blijven kalm in noodsituaties, kunnen omgaan met stress, en doen het ‘vuile werk’ dat artsen niet willen doen. Om maar iets te noemen.

3. ‘Ach joh, ik ben ‘maar’ een verpleegkundige’
Ongetwijfeld heb je een collega wel eens zoiets horen zeggen. Ik ben ‘maar’ een verpleegkundige. Of: ‘Had ik maar een vak geleerd.’ Om kippenvel van te krijgen. Verpleegkundigen zijn de ruggengraat van elke succesvolle tak in de gezondheidszorg. Sta ervoor en wees er trots op!

2. ‘Iedereen kan verpleegkundige zijn’
Dat is niet zo. Niet iedereen kan alle taken die jij dagelijks voor je kiezen krijgt, overzien. Niet iedereen kan jongleren met verschillende patiënten op verschillende kamers, hun tientallen medicijnen en verschillende verpleegplannen. En daarbij nog de rust bewaren ook. Verplegen is niet voor iedereen weggelegd, verpleegkundigen hebben een speciaal pakket van capaciteiten dat hen onderscheidt van alle anderen. ‘Iedereen kan verplegen?’ We zouden het ze graag zien proberen.

1. ‘Waarom ben je eigenlijk geen dokter geworden?’
Deze uiterst vervelende en respectloze vraag wordt op verschillende manieren gesteld. Van ‘Waarom ben je geen dokter geworden?’ tot: ‘Waarom wil je geen dokter worden?’ of: ‘Vond je geneeskunde te moeilijk?’ Het maakt niet uit hoe de vraag bedoeld is, de onderliggende boodschap (belediging) is hetzelfde: artsen zijn beter dan verpleegkundigen. Niet waar! Je weet wat ze zeggen: achter elke goede arts staat een betere verpleegkundige.

Vrij vertaald uit het Engels door Nienke Berends
10 Things to Never say to a Nurse

NB: Omdat het grootste deel van de verpleegkundigen nog altijd uit vrouwen bestaat, heeft Nursing er voor gekozen in dit artikeltje te spreken over ‘zij’ en ‘haar’. Natuurlijk is het ook wel degelijk bedoeld voor de mannelijke verpleegkundigen onder ons.

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing en Social Media
Redacteur Nienke van Nursing houdt je via Twitter en Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Volg @nursing_nl of ga naar www.facebook.com/VakbladNursing


Jos Kaldenhoven, blogger
Jos is verpleegkundige in een Verpleegkundig Thuiszorg Technologie Team (VTT). Hij blogt wekelijks over zijn cliënten, werk en leven. Ga naar de weblog van Jos.
https://www.nursing.nl/collega-s/weblog-jos

12 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik stoor me een beetje aan nummer 6. Het lijkt me duidelijk dat patiënten deze vraag stellen omdat ze veelal niet weten wat er precies met ze aan de hand is en daarom angstig worden als iets langer duurt dan gebruikelijk. Uiteraard zullen er altijd wel ongeduldige mensen tussen zitten, maar over het algemeen heeft het denk ik met angst voor het onbekende te maken heeft…

 3. Ik ken er nog een: Als verpleegkundige werk je altijd in een ziekenhuis…
  Helaas zie ik in bovenstaande voorbeeld ook weer het cliché dat verpleegkundigen in een ziekenhuis/intramuraal werken. Ik werk zelf als praktijkvepleegkundige bij een huisarts en heb niet te maken met medicijnen delen en patienten op verschillende kamers… jammer dat daar vrijwel nooit aandacht voor is.

 4. Wat men ook zowieso niet meer moet zeggen is niet alleen de term ‘zustertje’, maar überhaupt zuster of broeder. We leven niet meer met de nonnen! En hoe vaak ik als man van patiënten gewoontematig ‘zuster’ naar mijn hoofd krijg is niet bij te houden…

 5. Beter de wereld te beginnen bij onszelf. Als ik zie hoeveel moeite studenten verpleegkunde moeten doem om aan een stageplek te komen, en hoe onwelwillend veel van onze collega’s tegenover cursisten staan, dan hebben we nog veel winst te boeken.
  Trouwens: wat is er mis met andermans kont wassen? Ook dat heb ik jaren met veel liefde gedaan, je zult het zelf maar niet meer kunnen.
  By the way, politieseries staan ook ver bezijden de waarheid….

 6. Gewoon lak aan hebben. Elk beroep heeft zo z’n stereotypes, elke werknemer moet er mee leven. Van bankier tot fabriekswerker en van advocaat tot verpleegkundige.
  Eens met Harry R. Je moet niet tegelijkertijd dit soort opmerkingen verafschuwen en dan wel je tegen artsen afzetten.

 7. Alle emoties die dergelijke uitspraken oproepen, tonen wat mij betreft dat het nog niet goed zit met het professionele gevoel van eigenwaarde. En het flauwe afzetten tegen artsen heeft nog weinig geholpen: werk gewoon met ze samen, dat willen zij ook, zonder onderhuidse claims en verwijten, en met kwaliteit en argumenten. Daarmee profileer je je ook tegenover patiënten en buitenstaanders.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.