Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

10 meest inspirerende initiatieven in de zorg

Snoezelwassen, het Belevingskussen, en dementerende cliënten die hun eigen voordeur meenemen naar het verpleeghuis. 2014 stond bol van de inspirerende ideeën die handig zijn voor verzorgenden. Tijdschrift voor Verzorgenden zet de tien beste voor je op een rij.
10 meest inspirerende initiatieven in de zorg
Foto: Wim van Ophem

1. Cliënten op vakantie in eigen verpleeghuis – Dementerenden konden niet mee op vakantie. Daarom bedacht verzorgende ig Chris Dominicus een boerderijvakantie ‘in eigen huis’.

2. ‘Demente cliënt meer thuis dankzij eigen voordeur’ – Een weergaloos succes: het innovatieve idee om (nieuwe) bewoners met dementie de eigen voordeur mee te laten nemen, zodat ze zich sneller thuis voelen en makkelijker hun appartement terug kunnen vinden.

3. ‘De opbergriem is uitkomst nu we geen uniform hebben’ – Fokje Bakkernes werkt als verzorgende ig in een verpleeghuis. Omdat ze niet al haar spulletjes kwijt kon in haar broekzakken, bedacht ze een handige oplossing: de opbergriem. Hier vind je een handig stappenplan om zelf een opbergriem te maken.

4. Snoezelwassen voor dementerenden – Dagbestedingscoach Heidy Ebbing bedacht ‘snoezelwassen’ voor dementerenden. ‘Vaak kun je beter beginnen met het wassen van de intieme delen‘.

5. ‘Pakarm beschermt verzorgende tegen knijpende cliënten’ – Verzorgenden hebben geen last meer van blauwe plekken op de armen dankzij de pakarm.

6. Zwaar dementerenden bloeien op dankzij Belevingskussen – Voor patiënten in een vergevorderd stadium van dementie zijn maar weinig hulpmiddelen beschikbaar die hun belevingswereld prikkelen. Voor deze groep bedacht Hans van Wetten het Belevingskussen. Dit belevingskussen won uiteindelijk de prijs voor Het Beste Zorgidee.

7. Weg met de klok verlaagt werkdruk – Verzorgende Iris Workel was het zat om te racen tegen de klok. Daarom bedacht ze ‘Weg met de klok’.

8. Dementerenden inzetten als vrijwilliger – Daphne Mensink bedacht DemenTalent, waarmee ze ook een Europese prijs won. ‘Veel mensen onderschatten wat mensen met dementie nog kunnen.’

9. Persoonlijk tijdschrift voor dementerenden – Dementerende bewoners van De Kievitshorst krijgen een eigen tijdschrift dat helemaal over henzelf gaat. ‘Een bewoonster bladerde het blad door, en zei opeens de naam van haar zoon.’

10. Hond mee naar het verpleeghuis – Verzorgende ig Marleen van de Rijdt neemt altijd haar hond Elmo mee naar het verpleeghuis. ‘Cliënten worden blij van hem.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.