Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

10 slimme zorgideeën genomineerd voor award

Tien zorgaanbieders zijn door zorgverzekeraar VGZ genomineerd voor de Zinnige Zorg Award 2017. TvZ zet ze alle tien op een rij.
medeye.jpg
De Medeye helpt medicatiefouten voorkomen.

1. Mindfulness bij een beginnende depressie: ‘Voluit leven’ is een behandeling die bestaat uit een combinatie van zelfhulp via e-health of een boek en persoonlijke gesprekken. Dit is een bewezen effectieve methode voor mensen met een milde of matige depressie als diagnose. Voluit leven is gebaseerd op ‘acceptance and commitment therapy’. De focus ligt hier op het vergroten van psychologische flexibiliteit in plaats van enkel op klachtenreductie. Deelnemers leren moeilijke ervaringen te accepteren en te leven op basis van hun eigen waarden. De behandeling is een bewezen effectieve methode, en bestaat uit een combinatie van zelfhulp via e-health of een boek en persoonlijke gesprekken. 

2. Minder medicijnen door ontbijt: Er bestaan tegenwoordig medicijnen die de groei en uitzaaiing van kankercellen kunnen remmen. Pazopanib is er hier één van. Helaas brengt dit medicijn ook vervelende bijwerkingen met zich mee. Het Radboudumc heeft verschillende onderzoeken gedaan om de bijwerkingen voor kankerpatiënten zo minimaal mogelijk te maken. Hieruit is gebleken dat het innemen van Pazopanib tijdens het ontbijt voor veel minder bijwerkingen zorgt. Doordat het ontbijt zorgt voor een betere opname van het medicijn in het bloed. Bovendien hoeft er dan een kwart minder van het heftige medicijn te worden ingenomen met hetzelfde resultaat. 

3. Crisisbehandeling thuis: Een psychiatrische opname op een klinische afdeling van een instelling kan erg ingrijpend zijn. ‘Beter worden doe je thuis’ is een zorgvernieuwing van Stichting Dimence. Deze werkwijze zorgt ervoor dat een psychiatrisch patiënt niet altijd opgenomen hoeft te worden. Het vervangt de opname en is altijd 24/7 beschikbaar. In een veilige omgeving herstellen mensen sneller. Bovendien zijn de naasten zo veel beter betrokken bij het proces. 

4. Binnen een uur de uitslag van borstfoto’s: De Breast Clinic, een speciale afdeling binnen het Albert Schweitzer Ziekenhuis (ASZ), geeft vrouwen binnen een uur de uitslag van hun borstfoto. Dit kan doordat de radioloog de foto’s direct zelf beoordeelt. Vrouwen hoeven daarvoor niet eerst naar de chirurg waar ze soms wel 10 dagen op de uitslag moeten wachten. 

5. Eenvoudig een stoma reinigen: Met de stomadouche van Stomydo houden stomadragers de huid rondom hun stoma op een eenvoudige manier schoon. De stomadrager heeft zo minder materialen nodig en voelt zicht schoner en zelfverzekerder. 

6. LifeVest voor hartpatiënt: Hartritmestoornissen? Dan moet een Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD) worden geplaatst, was lange tijd het uitgangspunt. Een operatie om een ICD te plaatsen is zwaar. En de wachttijden in ziekenhuizen zijn lang. Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam heeft daar een oplossing voor bedacht: het LifeVest. Dit vest wordt tijdelijk op het lichaam gedragen en geeft dezelfde bescherming als een ICD. Maar als het niet langer nodig is, is het vest ook zo weer verwijderd. 

7. Slim oog voorkomt medicatiefouten: Fouten maken gebeurt overal. Maar in een ziekenhuis kan een medicatiefout ernstige gevolgen hebben. Het Deventer Ziekenhuis heeft daarom een nieuwe werkwijze ingevoerd waarin de MedEye een belangrijke rol speelt. Dit is een innovatief apparaat waarmee het toedienen van medicijnen aan het bed van de patiënt extra wordt gecontroleerd. Klopt alle medicatie? Dan geeft de MedEye een signaal en kunnen de medicijnen veilig worden toegediend. Met deze zorgvernieuwing wil het ziekenhuis toe naar foutloze medicatietoediening. Met als resultaat: het uitsluiten van medicatiefouten en een daling van de kosten.  

8. Meer onderzoek op de huisartsenpost: Als je denkt dat je iets hebt gebroken, word je al snel doorgestuurd naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis voor foto’s. Maar is dit altijd nodig? Rivas zorggroep komt met de zorgverbetering ‘Meer diagnostiek op de huisartsenpost’ en voorkomt daarmee onnodige bezoekjes aan het ziekenhuis. Door deze werkwijze kan de huisarts zelf foto’s maken en daarmee uitsluiten dat er iets is gebroken. Of bijvoorbeeld een ECG maken bij een mogelijke hartritmestoornis. Resultaat: geen onnodige bezoekjes aan de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. 

9. Eenvoudiger samen beslissen over operatie: Bij een liesbreuk of galstenen wordt al snel aan een operatie gedacht. Maar dat hoeft niet altijd de beste oplossing te zijn. In Bernhoven is voor dit soort operaties een keuzehulp in het leven geroepen. Deze online tool stelt een aantal belangrijke vragen. Wat houdt mijn aandoening in? Wat is eraan te doen? Is een operatie in mijn geval noodzakelijk? Na het beantwoorden van de vragen wordt samen met de arts gekeken naar de beste oplossing. Daardoor kan een goede keuze worden gemaakt voor een behandeling die het beste aansluit bij de persoonlijke omstandigheden. 

10. Online astmazorg voor kinderen: De Luchtbrug is een online astmakliniek van het Radboudumc. Dit e-health programma maakt de astma inzichtelijk en zorgt ervoor dat kinderen goed worden gemonitord. Daardoor hoeven zij minder vaak naar het ziekenhuis. En is de betrokkenheid van ouders en kind groter. 

Er kan tot en met 4 juni gestemd worden. Stem hier >>

TvZ is hét vakblad voor verpleegkundigen, gericht op onderzoek, opinie, beleid en management, altijd met een link naar de praktijk. 
Meer info over abonnement >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.