Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

10-stratenplan tegen eenzaamheid

Het Nationaal Ouderenfonds gaat eenzaamheid op straatniveau aanpakken. In Utrecht is een pilot van het '10-Stratenplan' gestart.
In de decembermaand is eenzaamheid vaak extra voelbaar.
In de decembermaand is eenzaamheid vaak extra voelbaar. - Foto: iStock

Het idee van het 10-Stratenplan: in tien straten zijn tien straatcoördinatoren (vrijwilligers) en een wijkcoördinator actief. De straatcoördinatoren weten allen in hun eigen straat de kwetsbare ouderen te bereiken en te ondersteunen en dragen zo gezamenlijk bij aan het terugdringen van eenzaamheid en sociaal isolement onder ouderen in hun wijk. Ze komen twee keer per maand bij elkaar voor intervisie en training.

In de decembermaand is de eenzaamheid voor ouderen vaak extra voelbaar. Het 10-stratenplan is niet het eerste initiatief tegen eenzaamheid. Klik hier voor 8 andere ideeën tegen eenzaamheid >>

Het 10-Stratenplan is inmiddels begonnen met een pilot in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. De eerste ervaringen zijn zeer positief, zegt projectleider Marcel Sangers van het Nationaal Ouderenfonds: ‘We merken nu al dat ouderen uit hun sociaal isolement komen. Mensen, die eerst nooit de deur uitkwamen, hebben zich nu zelf als vrijwilliger aangemeld en schenken bijvoorbeeld ergens koffie. Dat is heel mooi om te zien.’ Inmiddels is het 10-stratenplan ook in Heerhugowaard van start gegaan. Wanneer dit succesvol is, hoopt het Nationaal Ouderenfonds het plan over heel Nederland uit te rollen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.