Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

10 best gelezen artikelen voor verpleegkundigen

Aan het eind van het jaar kijken we traditiegetrouw terug op de tien toppers op Nursing.nl. Welke tien artikelen werden dit jaar het best gelezen?
smartphone.jpg
Foto: Arno Massee

1. Medewerkers VVT krijgen aanbod ORT over verlof (oktober 2016)

De terugvordering van ORT over verlofuren hield ook dit jaar de gemoederen flink bezig. In oktober berichtten de vakbonden dat verpleegkundigen en verzorgenden in de VVT die onregelmatig werken en daarvoor een vergoeding krijgen, een individueel aanbod krijgen waarin de gemiste ORT over de afgelopen 5 jaar gecompenseerd wordt.

2. Hbo-verpleegkundige wordt regieverpleegkundige (januari 2016)

Noem de mbo-verpleegkundige basisverpleegkundige en de hbo-verpleegkundige regieverpleegkundige. Dat adviseerde de stuurgroep van het project ‘Toekomstbestendige beroepen in de verpleging en verzorging’ begin januari 2016. Zoals verwacht leverden de nieuwe beroepsprofielen gemengde reacties op. Inmiddels is het wachten nog steeds op de praktische uitvoering van deze beroepsprofielen.

3. Richtlijn neusmaagsonde wordt herzien (april 2016)

De richtlijn neusmaagsonde uit 2011 wordt herzien, werd in april bekend gemaakt. Nursing sprak met Mariël Klos, voorzitter expertgroep neusmaagsonde V&VN en voedingsverpleegkundige. ‘De lengtebepaling van de sonde zal de belangrijkste wijziging zijn.’ Wanneer de herziene richtlijn precies wordt gepubliceerd, is nog niet bekend. Er worden nog regelmatig fouten gemaakt met de neusmaagsonde. Afgelopen maand nog werd een Vlaamse verpleegkundige schuldig bevonden voor het verkeerd plaatsen van de sonde.

4. 8 dingen die verpleegkundigen moeten weten over fentanyl (juni 2016)

Toen in juni bekend werd dat artiest Prince was overleden aan een overdosis fentanyl, stond dit opioïd volop in de belangstelling. Het zou honderd keer sterker zijn dan morfine en bovendien ontzettend verslavend zijn. Maar wat moet jij als verpleegkundige weten over fentanyl? Nursing zette een aantal feiten over fentanyl op een rij. 

5. Geef Parkinsonmedicatie nooit met pap of vla (april 2016)

Geef anti-Parkinsonmedicatie nooit met eiwitrijk voedsel als pap of vla, schreef Nursing in april. Eiwitten verminderen de werking van deze medicijnen fors. Waar moet je nog meer op letten?

6. 5 feiten en fabels over palliatieve sedatie (oktober 2016)

In de praktijk bestaat nog veel onduidelijkheid over palliatieve sedatie; zowel bij patiënten en hun naasten als bij verpleegkundigen. Samen met specialist ouderengeneeskunde Margot Verkuylen zette Nursing vijf feiten en hardnekkige fabels op een rij.

7. Aanbod ORT van je werkgever: tekenen of rekenen? (november 2016)

Werk je volgens de cao VVT? Dan kun je achterstallige onregelmatigheidstoeslag (ORT) op 2 manieren uitbetaald krijgen: het aanbod van je werkgever afwachten en ondertekenen, of zelf een bedrag uitrekenen en een claim indienen.

8. Medicatiescanner vervangt definitief dubbelcheck verpleegkundige (februari 2016)

Het Deventer Ziekenhuis gaat als eerste ziekenhuis ter wereld ziekenhuisbreed werken met MedEye, een speciaal apparaat dat orale medicatie scant. Het systeem bracht volgens het ziekenhuis 3 tot 4 medicatiefouten per dag aan het licht.

9. ‘Verpleegkundige moet zich na vijftigste omscholen’ (mei 2016)

Mensen met zware beroepen, zoals verpleegkundigen en verzorgenden, zouden zich na hun vijftigste moeten kunnen omscholen om te voorkomen dat hun baan zoveel schade toebrengt dat ze niet meer kunnen werken. Dat stelde gezondheidsecononoom Bastian Ravesteijn eerder dit jaar. 

10. ‘Oogdruppelen is geen simpele handeling’ (september 2016)

Iedere zorgorganisatie heeft haar eigen regels voor oogdruppelen. Het nieuwe Vlaams-Nederlandse oogdruppelprotocol van de World Association of Eye Hospitals moet daar verandering in brengen. Hoe dien je op de juiste manier oogdruppels toe?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.