Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

’12-uursdiensten voor verpleegkundigen van de baan’

12-uursdiensten voor verpleegkundigen in het ziekenhuis gaan er voorlopig niet komen.
'12-uursdiensten voor verpleegkundigen van de baan'

Dat zeggen woordvoerders van zowel de vakbonden als de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Vorig jaar rond deze tijd liet de NVZ in de wijzigingsvoorstellen voor de nieuwe cao weten aaneengesloten diensten van 12 uur voor werknemers in het ziekenhuis in te willen voeren. Vakbonden waren fel tegen dit voorstel, net als veel verpleegkundigen op Nursing.nl destijds.

Niet álle verpleegkundigen zijn tegen 12-uursdiensten. Op de Post Anesthesia Care Unit (PACU) van het Erasmus MC werken verpleegkundigen die dat willen 12-urige shifts. Het project is een succes>>>

Werk-privébalans

‘Zoals het gaat in cao-onderhandelingen, de partijen maken voorstellen, er vallen wat dingen af, er komen dingen bij en op den duur focus je je op een aantal punten,’ aldus Wouter van der Horst van de NVZ. ‘Het voorstel van de 12-uursdiensten is dan ook al in de loop van de onderhandelingen ingetrokken.’ De vakbonden waren altijd al fel tegen op het plan van de 12-uursdiensten.’Wij zouden dit nooit hebben toegestaan,’ zegt Rolf de Wilde van NU’91. ‘Omdat een goede werk-privébalans essentieel is, vinden wij een achturige werkdag maximaal.’

Actietraject cao ziekenhuizen

Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat werkgevers en werknemersorganisaties hun wijzigingsvoorstellen indienden, maar er ligt nog altijd geen nieuwe cao ziekenhuizen. Werknemers van ziekenhuizen in heel Nederland organiseren momenteel actiebijeenkomsten.

6 REACTIES

 1. Ik zie er zeker de voordelen van. Minder overdrachtsmomenten etc. Maar inderdaad mensen wel de keuze laten.
  Werk nu 36 uur, dus vaak 4 of 5 diensten achter elkaar van 8 uur. Zou hier best 3×12 van willen maken. Drie dagen alle aandacht voor het werk, en dan een aantal dagen over voor huishouden, vrijwilligerswerk, sociale contacten, etc.

 2. Lees alle reacties
 3. Als je kiest voor 12 u-diensten, doe dat dan altijd in combinatie met 8 u-diensten. Anders wordt het te zwaar of te risicovol. En verplicht niemand om 12 u te werken. Voorstanders van 12 u-diensten moeten nooit alleen maar in 12 u diensten werken.

 4. Ik ben juist voor!
  Jij bent toch aan Het werk… We moeten zo veel… Dus op Deze manier kan Ik mijn werk wel goed En bovendien heb jij continuïteit van zorg en jij bent langer vrij
  Ik heb in Brazilië de 12 uren diensten gedraaid! Ideaal

 5. niet doen. concentratie verminderd. we hebben dit ongeveer 15 jaar geleden in de zomer geprobeerd op een verloskundige afd [met 1100 bevallingen per jaar] er werden meer fouten gemaakt, zeker aan het einde van de dienst. men werd ook vaker ziek.

 6. 12-uursdiensten van de baan… Wat mij betreft: gelukkig maar!!
  Persoonlijk kan ik me (als Verzorgende) niet voorstellen dat er mensen in de zorg staan te trappelen om 12-uurs diensten te gaan draaien.
  Lijkt mij onhaalbaar en niet vol te houden.
  Zelf werk ik op een gesloten PG-afdeling, en dan is een dienst van 8 – 9 uur wel het maximale.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.