Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Vraag naar zware zorg stijgt fors

De vraag naar zware zorg voor chronische patiënten is de afgelopen 3 jaar met 50 procent gestegen.
Vraag naar zware zorg stijgt fors

Dat meldt de Volkskrant op basis van eigen onderzoek. Volgens de krant schatten artsen de toestand van chronische patiënten ernstiger in om voor hen betaalde langdurige zorg te behouden.

Verschuiving indicaties

De verschuiving van patiënten met een lichte indicatie naar een zware blijkt volgens het dagblad uit cijfers van het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) en het College voor zorgverzekeringen. In 2012 maakten volgens die cijfers 118.000 patiënten aanspraak op zware zorg. In 2009 waren dat er bijna 80.000. Het aantal patiënten met een ‘geringe zorgbehoefte’ daalde juist.

Het CIZ, dat bepaalt wie in aanmerking komt voor zogeheten AWBZ-zorg, zegt dat er meer meespeelt dan een te zware inschatting door artsen alleen. ‘We hebben in Nederland al langere tijd te maken met vergrijzing en een cultuurwijziging. Mensen worden ouder en hebben op het einde van hun leven intensieve zorg nodig. Ook is het niet meer zo gebruikelijk om oma of een gehandicapt familielid in huis te verzorgen’, legt een woordvoerder uit. Een indicatie kan aangevraagd worden door de patiënt zelf, een mantelzorger of een zorgaanbieder.

Extra controles

Het CIZ ziet geen reden om zorgaanbieders extra te gaan controleren op de waarheidsgetrouwheid van de indicaties. ‘Wij controleren al 25 procent van de indicaties. Dat is een heel grote steekproef. Als uit die controles blijkt dat er iets niet klopt, grijpen we natuurlijk in’, aldus de woordvoerder. Wat niet gecontroleerd wordt, zijn de gegevens die artsen aanleveren. ‘Wij gaan uit van de integriteit van de professional. Alleen als de aanvraag sterk afwijkt van wat we al weten van een patiënt, gaan we na of het klopt.’

Zorg thuis beter organiseren

Ouderenbond ANBO zegt niet verbaasd te zijn over de zwaardere indicatiestellingen. Hulpverleners zullen patiënten steeds vaker voor zwaardere zorg gaan voordragen, verwacht de club. Volgens de belangenbehartiger is de enige remedie hiervoor om de zorg thuis beter te organiseren, zodat mensen niet noodgedwongen naar een zorginstelling moeten en een zwaardere indicatie niet nodig is.

 

Bronnen: ANP, Volkskrant

1 REACTIE

  1. In het taalgebruik over de zorg sluipt een ander begripskader. ‘Zware zorg’ is een containerbegrip. Door de patient wordt er veelal ‘ meer huishoudelijke en persoonlijke verzorging’ bedoeld; de helpenden en verzorgenden hebben meer werk; voor de gemeente of Awbz stijgen de kosten. Deze zorg is niet zwaarder, maar uitgebreider. Zwaardere zorg betreft het moeten inschakelen van meer deskundige zorgverleners vanwege de complexiteit. Voor deze hulpverleners is dit geen zware zorg; dit is hun vak. Voor niet ingewijden (leken) kan het zwaar lijken, zeker als zij zonder de noodzakelijke vakkennis deze zorg zouden leveren. ‘Zwaar’ zegt m.i. dus meer iets van de beleving dan van de feiten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.