Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

14 tips voor verpleegkundigen met een burn-out

Verpleegkundigen lopen een groter risico op burn-out, blijkt uit onderzoek. Wat kun je het beste doen als je een burn-out hebt? De experts geven tips.
Mindfulness kan helpen tegen een burn-out. Foto: AdobeStock

 1. Gun jezelf ontspanning – Coach Maudlin Ernst: ‘Erken dat je dat nu nodig hebt. Hoe kom jij tot rust? Wat helpt om te ontspannen? Hoe kun je gas terugnemen?’
 2. Bouw voldoende sociaal contact in – Praat met anderen over stressklachten. ‘Zorg er wel voor dat je niet enkel geeft, maar ook voldoende terugkrijgt,’ waarschuwt coach Siska Saller.
 3. Ga iedere dag naar buiten – Marian van ’t Klooster is verpleegkundige en heeft een burn-out gehad. ‘Ik had met mezelf de afspraak elke dag een uur naar buiten te gaan om te fietsen of lopen en dat heeft mij persoonlijk geholpen. Ik ontmoette mensen voor een groet, een praatje, was in beweging én buiten.’
 4. Laat (gezins)taken (deels) overnemen – Vraag je partner, een familielid of vriend(in) om wat taken in de huishouding over te nemen als het teveel wordt.
 5. Ga sporten – Bij het sporten komt het geluksstofje endorfine vrij in de hersenen, waardoor je je automatisch beter gaat voelen. Uit promotieonderzoek van Juriena de Vries aan de Radboud Universiteit blijkt dat hardlopen burn-outklachten tegengaat. promoveert vandaag aan de Radboud Universiteit. De testpersonen waren door het hardlopen minder vermoeid, sliepen beter en konden zich beter concentreren. Juriena: ‘Als je hardloopt, heb je afleiding – je denkt even nergens anders aan. Daarnaast voel je je fitter en daardoor ben je weerbaarder tegen stress.’ Ze waarschuwt wel dat je rustig aan moet beginnen.
 6. Mediteer, of doe een cursus mindfulness –Meditatie en mindfulness helpen tegen gevoelens van stress, depressie en pijn van de burn-out. Dit blijkt uit onderzoek van de Johns Hopkins University School of Medicine. Door te leren hoe je je aandacht op andere dingen kunt richten, gaat het stressniveau naar beneden. Ook het Radboudumc meldt dat de evidence base voor mindfulness steeds groter wordt.
 7. Zorg voor een evenwichtig en gezond leefpatroon – ‘Werk niet te hard en neem op tijd ontspanning, eet gezond, beweeg regelmatig en slaap voldoende. Luister naar je eigen lichaam,’ adviseert coach Siska Saller.
 8. Houd een boekje bij waarin je dagelijks een positieve gebeurtenis of een compliment noteert – Coach Siska Saller: ‘Dat kan een compliment zijn dat je van iemand hebt gekregen, of één aan jezelf. Door dit te noteren en regelmatig te bekijken, leer je weer in jezelf geloven.’
 9. Doe dingen waar je blij van wordt – Ga je graag winkelen met een vriendin? Een hapje eten buiten de deur? Of krijg je energie van sporten? Doe dingen waar je blij van wordt, al is het maar een beetje.
 10. Zet 50 dingen die leuk vindt, of voorheen leuk vond, op een rij en voer ze uit – ‘Dat kan een wandeling langs het meer zijn of het eten van een zachtgekookt eitje. Daag je zelf uit en ga het doen. Nog leuker is het om dit met iemand samen te doen,’ zegt zorgkundigecoach Anne Hanse.
 11. Lees een boek dat je kan helpen – ‘Uit je burn-out’ van Carien Karsten is volgens coach Maudlin Ernst een goed boek om te lezen als je een burn-out hebt, net als ‘Druk, druk, druk’ van Carry Petri. Hierin staan verschillende manieren beschreven om stress te verminderen.
 12. Probeer op een rijtje te krijgen wat je gaat helpen om je beter te voelen – ‘Vraag jezelf af waar je over een halfjaar staat. Wat ben je dan aan het doen en waaraan merk je dat het beter gaat?’ zegt coach Maudlin Ernst.
 13. Vraag je af hoe je een burn-out kunt vermijden – Maudlin Ernst geeft deze tip voor de lange termijn. ‘Bedenk hoe het zover is gekomen en hoe je dit in het vervolg kunt voorkomen.’
 14. Als je moeite hebt om bovenstaande tips toe te passen, laat je dan coachen.

Wil jij je laten coachen? Kijk op de site van coach Maudlin Ernst of die van Siska Saller (Vlaanderen).

Dit bericht is onder andere gebaseerd op een artikel in het septembernummer van Nursing in 2014. Klik hier om een abonnement te nemen op Nursing >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.