Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

15 vragen om zelf te stellen tijdens een sollicitatiegesprek

‘Wil je nog iets van ons weten?’ ‘Uhm…Nou eigenlijk weet ik alles wel zo’n beetje…geloof ik’ Jammer als je het zo aanpakt tijdens een sollicitatiegesprek, want met de juiste vragen kun je jezelf op een positieve manier in de kijker spelen bij potentiële werkgevers. Én erachter komen of een organisatie ook bij jou past.
15 vragen om zelf te stellen tijdens een sollicitatiegesprek

 

15 nuttige vragen om te stellen bij een sollicitatiegesprek:

• Hoe zou je de verantwoordelijkheden van de positie omschrijven?
• Hoe ziet een typische werkdag/week er voor deze functie uit?
• Is het een nieuwe positie? Zo nee, wat is de vorige werknemer gaan doen die de functie bekleedde?
• Wat is de managementstijl bij deze organisatie?
• Naar wie leg je verantwoordelijkheid af in deze functie? Stel dat ik de functie krijg aangeboden, kan ik hem/haar ontmoeten?
• Hoeveel mensen werken op deze afdeling?
• Bestaat de kans dat ik in de toekomst naar een andere locatie wordt overgeplaatst?
• Komt overwerken vaak voor?
• Zijn er doorgroeimogelijkheden in deze organisatie? Zo ja, kun je een voorbeeld noemen?
• Wat vind je leuk aan werken voor deze organisatie?
• Wat vind je minder leuk? Wat zou je graag anders willen?
• Zouden jullie een lijst met referenties willen?
• Per wanneer start de functie?
• Wanneer kan ik ongeveer bericht van jullie verwachten?
• Hebben jullie nog vragen voor mij?

Vragen die je beter niet kunt stellen tijdens een sollicitatiegesprek:
• Wat doet deze organisatie precies? (Doe je huiswerk voor je naar een sollicitatie gaat)
• Als ik de baan krijg, wanneer kan ik dan vrij nemen? (Wacht met het vragen naar dit soort arbeidsvoorwaarden tot je ook daadwerkelijk een aanbod krijgt)
• Als ik de baan krijg, valt het werkrooster dan nog aan te passen? (Als je de logistiek rondom je werkschema nog moet uitvogelen, dan hoef je dat niet gelijk in het eerste gesprek te melden. Wacht eerst af of er een aanbod komt, dan kun je hier verder over praten. Uitzonderingen daargelaten wanneer het om functies gaat waarbij ze zeer specifiek om aanwezigheid op bepaalde dagen vragen.)
• En? Heb ik de baan gekregen? (Wees niet te ongeduldig. Dat komt onprofessioneel over.)

Vrij vertaald uit het Engels door Rachel van de Pol
Jobsearch
Beeld: Arno Massee

1 REACTIE

 1. Goed dat jullie aandacht geven aan wat men wel of niet moet doen bij een sollicitatie.
  Echter, je kunt er ook een ‘verkeerd’ beeld van jezelf mee schetsen.
  Ik ben zelf meestal erg geïnteresseerd in managmentstijl en met name de visie die een organisatie nastreeft.
  Het pro-actief zijn dat men in de opleiding aangeleerd krijgt wordt helaas niet overal gewaardeerd. En dat is een gemiste kans voor de organisaties. Wellicht ziet men je als een bedreiging voor hun eigen positie wanneer je erg pro-actief bent.
  Ik heb ooit gevraagd naar een managementstijl en kreeg gelijk te horen dat ik me daar niet mee bezig moest houden en me bij mijn eigen werkzaamheden moest houden.
  Daarbij heb ik bij meerdere stageplekken en werkgevers geïnformeerd naar de visie die organisaties / afdelingen nastreven. Helaas heeft men mij geen enkele keer kunnen uitleggen volgens welke visie ze werken.
  De tips zijn zeker goed bedoeld maar je helaas toch oppassen met wat je aan wie vraagt.
  Zelf, en ik weet dat dit een hekel punt is, heb ik het idee dat dit gedrag van leidinggevenden naar personeel in het verlengde van de MBO-HBO-strijd ligt. Dat de leidinggevende MBO’er zich vaak ‘bedreigd’ voelt door een hbo’er.
  Dit is erg jammer omdat je met samenwerking veel verder komt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.