Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

1600 verpleegkundigen op rekenles

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam stuurt als eerste ziekenhuis in Nederland alle 1600 verpleegkundigen op reken- en meetles. Ook de vijfhonderd artsen van het AMC en honderden studenten geneeskunde moeten eraan geloven.
1600 verpleegkundigen op rekenles

Daarna wordt jaarlijks hun medische rekenvaardigheid getest. Dit moet medische fouten helpen voorkomen. ‘De reken- en meetlessen zijn nodig omdat rekenvaardigheid veelal de zwakke schakel vormt in de behandeling’, bekent verpleegkundig bestuurder Robert Simons van het AMC in De Telegraaf.

Fouten

Volgens Simons, die in het Amsterdamse ziekenhuis leiding geeft aan de verpleging, zijn 40 tot 45 procent van de missers die in ziekenhuizen worden gemaakt fouten in de medicatietoediening. Voorbeelden zijn fouten bij het voorschrijven, tot het niet goed lezen en het foutief berekenen van de benodigde dosering. Ook vergissen verpleegkundigen en artsen zich nogal eens met het plaatsen van komma’s en punten, hetgeen resulteert in fouten in de dosering van medicatie.

Onderzoek Nursing
Nursing deed al in 2007 onderzoek naar de rekenvaardigheid van verpleegkundigen. Uit dit onderzoek, dat veel aandacht genereerde in de landelijke media, bleek dat veertig procent van de verpleegkundigen een onvoldoende scoort voor rekenvaardigheid. Het leidde ertoe dat de Inspectie voor de Volksgezondheid bij toezichtbezoeken ging controleren op rekenvaardigheid.

De Telegraaf
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.