Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ouderenzorg is een uitdaging!’

Bijna afgestudeerd hbo-verpleegkundige Anika Atteveld ziet werken in de ouderenzorg als een uitdaging. Dit in tegenstelling tot het merendeel van haar studiegenoten. Zij doet enthousiast verslag van Hét dementiecongres.
Werken in de ouderenzorg is juist een uitdaging

‘Op 11 november 2014 vond Hét dementiecongres in Ede plaats. Ik mocht daar bij zijn als bijna afgestudeerd Hbo-verpleegkundige in de psychiatrie. Mijn eerste indruk was dat de gemiddelde leeftijd van de bezoekers van het congres wat hoger lag dan die van mij. Dit valt mij ook op in de ouderenzorg, het is niet “uitdagend, avontuurlijk of stoer” genoeg voor de meeste (net afgestudeerde) verpleegkundigen. Jammer is dit, want de ouderenzorg is een ontzettend ingewikkeld en uitdagende sector om in te werken en dit kwam tijdens het congres goed naar voren.’

Herkansing

‘Ik wil beginnen met de prachtige en dubbele uitspraak van Jos Cuijten: “Het aardige van dementerenden is dat we altijd een herkansing krijgen.” Het congres heeft mij geleerd dat er geen eenduidige aanpak is om met dementerenden om te gaan. Je zult als professional of mantelzorger alles uit de kast moeten halen om juist te kunnen handelen en om te kunnen communiceren met de dementerende. Dit maakt het werken in de ouderenzorg nou zo uitdagend: jij moet je best doen, niet zozeer de patiënt!’

Omgeving afstemmen

‘Dementerenden kunnen meer dan wij denken, maar hiervoor moet de omgeving wel op hén worden afgestemd. Dit is de kern van hét dementiecongres 2014. Neem bijvoorbeeld het doortreksysteem van het toilet in de meeste verpleeg- en/of verzorgingshuizen: om door te trekken moet je op een knop duwen in plaats van, zoals dat vroeger ging, aan een touwtje trekken. Je kan dus zo vaak als je wilt aan mevrouw Jansen uitleggen dat het rode touwtje het alarm is en niet het touwtje om het toilet door te trekken, maar dit leert zelfs de beste professional een dementerende niet meer aan. De uitspraak van Jos Cuijten past hier perfect bij: “Wij willen dementerende in onze tijd hebben. De kunst is om in hun tijd aan te sluiten.”
De dementerende patiënt volgen en niet leiden, een grote les voor ons als professionals, vind ik.’

 

Kijk voor meer verpleegkundige congressen op: www.nursingcongressen.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.