Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

19 miljoen euro voor aanpak diabetes

Voor een grootscheeps onderzoek naar een innovatieve aanpak van diabetes is bijna 19 miljoen euro op tafel gelegd.
19 miljoen euro voor aanpak diabetes

Bij dit grootschalige onderzoek, dat net voor kerst van start is gegaan, zijn 7 Nederlandse universiteiten en 16 onderzoeksinstituten en bedrijven betrokken. Het PREDICCt-onderzoeksproject ontvangt financiering van het Center for Translational Molecular Medicine (CTMM). Tevens bieden de gezondheidsfondsen Diabetes Fonds, Nierstichting en de Hartstichting financiële ondersteuning.

Diabetes type 2
Wereldwijd lijden 150 miljoen mensen aan diabetes type 2. Tegen 2025 zal dit getal naar verwachting verdubbelen. Vergrijzing en overgewicht zijn de twee belangrijkste oorzaken van de explosieve groei van diabetes. Volgens hoofdonderzoeker prof. dr. Marten Hofker, verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen, telt Nederland inmiddels 600.000 diabetespatiënten. Daarnaast zijn er volgens Hofker ook 250.000 Nederlanders die niet weten dat ze diabetes hebben.

Biomarkers
Hofker is daarom ook ‘zeer verguld’ met het CTMM-onderzoeksproject, waarin vele universiteiten en bedrijven samenwerken en waarvoor bijna 19 miljoen euro beschikbaar is. In dit onderzoek wordt gezocht naar risico-indicatoren, zogeheten biomarkers, om diabetes en de complicaties daarvan vroegtijdig te kunnen voorspellen.

Bloedtest
Een van de doelen is het ontwikkelen van een bloedtest dat kan aantonen welke organen niet meer goed functioneren. Hofker: ‘Daarmee kun je dan voorspellen of mensen een grotere kans op diabetes hebben. Deze mensen krijgen medicijnen en/of het advies voldoende te bewegen en gezonder te gaan eten.’
Het onderzoek kan volgens Hofker ook uitmonden in nieuwe voedingsmiddelen die de kans op diabetes verkleinen.

Artsennet
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.