Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

22% zorgwerkers bang op de werkvloer

Zo'n 22% van de zorgwerkers heeft te maken gehad met een agressie-incident met als gevolg een gevoel van onveiligheid op het werk. Ook zijn ze bang voor geweld en beroving als ze het ziekenhuis of verpleeghuis verlaten op weg naar huis.
22% zorgwerkers bang op de werkvloer

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van MWM2 in opdracht van NHTV internationaal hoger onderwijs in Breda samen met Eurest Services, grootleverancier van facilitaire dienstverlening. De onderzoekers legden ruim 1100 werknemers uit instellingen met ruim 200 personeelsleden vragen over onveiligheid voor. In totaal voelt 7,1% van de zorgmedewerkers zich niet veilig op de werkplek.

Zorgverleners vaakst te maken met onveiligheid
Werknemers in de zorg hebben het vaakst te kampen met onveilige incidenten op de werkvloer vergeleken met ander personeel in grote instellingen, blijkt uit dit onderzoek. Tegelijkertijd hebben ze ook het sterkst het gevoel dat de werkgever heeft bezuinigd op de bewaking in de gebouwen sinds het intreden van de economische crisis. In de zorg beaamt 13,6 procent dat gevoel. Ter vergelijking: in fabrieken is dit 8,7 procent, op kantoren 8,6 procent en in scholen 8,1 procent.

Angst voor beroving en geweld rondom gebouw
Maar liefst 21,9 procent van de artsen, verpleegkundigen, receptionisten en schoonmakers in zorginstellingen heeft last van onveilige situaties. Wat betreft risico’s op beroving en geweld na werktijd rond de grote gebouwen in Nederland, scoren de zieken- en verzorgingshuizen het slechtst in het onderzoek. Medewerkers geven het minst vaak aan zich hier na werktijd veilig te voelen.
Volgens Bob Kiel, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is afgelopen jaar zeker door de grote ziekenhuizen juist extra geinvesteerd in bewaking bij de poort en cameratoezicht.

Door: redactie Nursing
De Telegraaf

Nieuws
‘Ziekenhuis kan geen aangifte doen van agressie’
NVZ: ‘Ziekenhuizen moeten altijd aangifte doen’
Wederom ziekenhuispersoneel bedreigd
‘Lievensberg ziekenhuis moet aangifte doen’
Familie dwingt ziekenhuispersoneel tot reanimatie
Bijter ambulanceverpleegkundige gaat vrijuit

Artikel
Hoe we soms zelf agressie uitlokken

Dossier
Agressie en andere beroepsrisico’s

Abonneren
Behoefte aan meer achtergronden over je vak? Abonneer je op Nursing!

5 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Waar komt angst vandaan? Angst zit in jezelf en is vaak het gevolg van een nare gebeurtenis. Het is aan de eigenaar van de angst om te besluiten hoe hij daar mee omgaat. Je kunt toegeven, maar je kunt er ook anders naar kijken en over denken. Hiervoor kun je de RET gebruiken (even Google-en).
  Ik lees en hoor veel over bedreiging en zich bedreigd voelen. Het gaat dan meestal over algemeen ziekenhuizen/verpleeghuizen/bus-chaufeurs. Weinig hoor ik over de psychiatrie, terwijl de agressie daar vaak dagelijkse kost is (verbaal en lichamelijk). Het zou wel beroerd zijn als de verpleegkundigen hier dan vervolgens niet goed mee om zouden kunnen gaan. Daarom worden zij ook getraind en zijn hierdoor weerbaar(der) geworden. Het is een aspect. Nogmaals: het andere aspect ligt echt in jezelf, hoe jij er mee omgaat, hoe jij er over denkt. Dit denken wordt dmv trainingen besproken en een nieuwe kijk op agressie wordt ontwikkeld. Het handelen/omgaan met agressie wordt dan een heel ander (professioneel)verhaal.
  Misschien iets om over na te denken?
  Succes!

 3. bij het verpleeghuis waar ik werk is helemaal geen beveiliging. er is geen camerabewaking en loopt al helemaal geen beveiliger rond in de avonden of nachten.
  s’nachts zit je helemaal alleen op een afdeling. je hebt wel een pieper bij je met een noodknop maar dat weet iedere idioot met foute plannen ook natuurlijk.
  wat ik een eng idee vindt is dat overdag iedereen in en uit kan lopen en dat er zich makkelijk iemand zou kunnen verstoppen tot het nacht is.
  een aantel jaren terug was er wel een tijdje een bewaker maar die is inmiddels ook wegbezuinigd.
  ik begrijp niet dat er met het aantal werkelozen hier in nederland, niet iemand die een uitkering heeft verplicht wordt om een cursus te volgen en met behoudt van uitkering aan het werk wordt gezet voor dit soort dingen. er moeten eerst incidenten gebeuren voor men doorheeft hoe kwetsbaar je bent in je eentje in de nachtdienst.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.