Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

220.000 mantelzorgers zwaar belast

Ruim 1,5 miljoen Nederlanders geven mantelzorg en zo'n 220.000 van hen voelt zich tamelijk zwaar tot zwaar belast door deze zorg voor een naaste.
220.000 mantelzorgers zwaar belast

Dat blijkt uit een landelijke gezondheidsmonitor die is gehouden door GGD’en, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Toename vanaf pensioen

De meeste mantelzorgers zijn tussen de 50 en 65 jaar. Meer vrouwen dan mannen zijn mantelzorger en het aantal uren dat ze voor een naaste zorgen per week, neemt toe vanaf de pensioenleeftijd. Tot 65 jaar is dat tussen de 8 en 11 uur per week, 65- tot 75-jarigen zijn gemiddeld 14 uur per week aan het zorgen voor een naaste en 85-plussers zijn hier zo’n 24 uur per week aan kwijt.

Zwaar belast

Intensief en langdurig zorgen voor een ander kan als zwaar worden ervaren. Van de mantelzorgers voelt 14 procent zich tamelijk zwaar tot zwaar belast. Dit komt overeen met zo’n 220 duizend personen. Mantelzorgers die zich zwaar belast voelen geven gemiddeld meer uren zorg: 23 uur ten opzichte van gemiddeld 9 uur door mantelzorgers die zich niet zwaar belast voelen.

Toename druk verwacht

Vanwege de vergrijzing zal de druk op de mantelzorgers de komende jaren eerder toe- dan afnemen. Ouderen hebben immers vaker beperkingen en chronische ziekten, en zullen daardoor vaker zorg nodig hebben. Ook het aantal mensen dat een langdurige aandoening (zoals reuma, hartaandoening) heeft, neemt toe met de leeftijd. Van de 19- tot 30-jarigen heeft 39 procent minimaal één langdurige aandoening, van de 50- tot 55-jarigen is dat 61 procent en van de 85-plussers is dit 86 procent.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.