Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

3 aandachtspunten bij decubituspreventie

Vandaag is het de internationale dag tegen decubitus: Stop pressure ulcure day. Doel is om meer aandacht te vragen voor de inzet van evidence based informatie op het gebied van preventie. Want goede preventie, voorkomt decubitus.
3 aandachtspunten bij decubituspreventie
Foto: stock.xchng

Risicobepaling

Het inschatten van het risico op decubitus doe je met drie pijlers:
1. Neem bij opname en bij elke verandering van de toestand van de patiënt een risicoscore af, bijvoorbeeld de Nortonschaal of de Bradenschaal. Let op: je moet wel geschoold zijn in het gebruik van deze schalen.
2. Observeer de huid op niet-wegdrukbare roodheid. Risicoplaatsen zijn de drukpunten: stuit, zitbeenderen, hielen, ellebogen, schouders, achterhoofd, oren, heupen, knieën, enkels, wervelkolom. 3. Klinische blik. Houd rekening met de invloed van de volgende risicofactoren zoals verminderde voedingstoestand, gedaalde activiteit en mobiliteit, verminderde perfusie en zuurstofvoorziening, vochttoestand van de huid en gevorderde leeftijd.

Nursing Experience

Hoe geneest een wond? Dit is de vraag die verpleegkundige en wetenschapper in wondbehandeling Ron Legerstee tijdens de Nursing Experience gaat bespreken >>> Lees meer

Wisselligging

Hoewel er nauwelijks wetenschappelijk bewijs is voor het nut van de wisselligging bij de genezing van decubitus, is het van houding veranderen wel een belangrijk onderdeel van de preventie. Want zonder houdingsverandering ontstaat een voortdurende druk en schuifkracht op het weefsel en onvermijdelijk weefselschade. Wisselhouding pas je dus toe om de duur en de hoogte/grootte van de druk op kwetsbare lichaamsdelen te verminderen. Voor de frequentie van de wisselhouding bestaat nauwelijks evidence. Vanuit de praktijk wordt vaak geadviseerd om bij een traagschuimmatras minstens om de vier uur van houding te wisselen, bij andere matrassen doe je dat na twee uur. Maak bij de wisselligging gebruik van de 30 graden zijligging – afwisselend rechterzij, rug, linkerzij, rug – of van de buikligging als de patiënt dit verdraagt. Pas nooit de 90 graden zijligging of de halfzittende houding toe. Daarmee verhoog je de druk op de heupen, waardoor de kans op decubitus weer toeneemt.

Dossier Wondzorg

Laatste nieuws, achtergronden en blogs over wondzorg lees je in het dossier >>> Lees meer

Voeding

Hoewel een slechte voedingstoestand invloed heeft op de ontwikkeling van decubitus en de wondgenezing, blijft de evidence voor de relatie tussen voeding en decubitus beperkt. Dat betekent niet dat voeding van ondergeschikt belang is. Een integraal voedingsbeleid, in combinatie met maatregelen om druk en schuifkrachten te verminderen, is belangrijk. Verwijs daarom elke patiënt met decubitusrisico door naar een diëtist.

Dit is een ingekorte versie van het artikel ‘Stop decubitus’ dat eerder in Nursing verscheen. Volledig artikel lezen? Neem een abonnement op Nursing en bestel het artikel na.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.