Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

3 fabels over ondervoeding bij ouderen

Ondervoeding komt vaker voor dan verzorgenden denken, stelt Canan Ziylan, promovenda bij Wageningen UR Food & Biobased Research. Zij deed onderzoek naar ondervoeding bij ouderen in de thuiszorg, en zet 3 fabels die onder verzorgenden heersen op een rij.
ANP-1000_23116795.jpg
Foto: Desiree Schippers (ANP)
  1. Afvallen hoort erbij als je oud bent: ‘Dit klopt niet. Er kan niks aan de hand zijn, als een cliënt wat is afgevallen, maar om te doen alsof het bij ouderdom hoort, is een stap te ver. Als iemand afvalt, moet je hier altijd alert op zijn en kijken wat hier de oorzaak van kan zijn. Het kan bijvoorbeeld komen doordat de oudere onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, een slecht gebit heeft, of niet mobiel genoeg is om boodschappen te doen.
  2. Ouderen hebben niet zoveel voeding nodig: ‘Veel mensen denken dat ouderen beduidend minder voedingsstoffen nodig hebben dan jongeren. Dat is maar deels waar. Omdat oudere mensen over het algemeen steeds minder bewegen, neemt de hoeveelheid spierweefsel af. De basale stofwisseling daalt hierdoor per 10 jaar met 2 à 2,9 %. De energiebehoefte neemt dus af met een hogere leeftijd. Daardoor hebben ouderen minder eten nodig. Toch kan deze verminderde behoefte leiden tot ondervoeding, als dit de eetlust te veel aantast. Het is nog steeds alarmerend als je minder zin hebt in eten en ook daadwerkelijk minder eet. Op zich gelden voor ouderen geen andere eiwit-normen dan voor jongeren, maar er gaan veel stemmen op om de aanbevolen eiwitinname te verhogen, omdat ouderen hier meer baat bij zouden hebben. Het metabolisme van ouderen is namelijk trager, waardoor ze meer energie uit eiwit nodig hebben.’
  3. Mensen met overgewicht kunnen niet ondervoed zijn: ‘Sommige verzorgenden zeggen wel eens: “Ik til me een ongeluk aan die vrouw, die kan echt niet ondervoed zijn.” Maar schijn bedriegt: ondervoeding heeft niet alleen met ondergewicht te maken, maar vooral met of iemand de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Bij een eiwittekort kan een dik persoon alsnog ondervoed raken, en last krijgen van de verschijnselen hiervan.’
    Binnenkort op deze site: een uitgebreid interview met Canan Ziylan én tips hoe je ondervoeding als verzorgende ig kunt signaleren. Houd ons in de gaten via Twitter en/of Facebook.
  4. Test je kennis over ondervoeding bij ouderen met deze acht vragen in de online kennisquiz. Lees meer>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.