Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

3 feiten over palliatieve sedatie

Verpleegkundigen en artsen zouden te weinig kennis en ervaring hebben op het gebied van palliatieve sedatie. Dit zou leiden tot ‘onnodig lijden’ en ‘traumatische ervaringen voor nabestaanden’.
3 feiten over palliatieve sedatie

Dat stelde het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), kennisinstituut voor oncologische en palliatieve zorg gisteren. Lees het artikel ‘Verpleegkundige schiet tekort bij palliatieve sedatie‘. Nursing selecteerde drie feiten over palliatieve sedatie die iedere verpleegkundige en verzorgende zou moeten weten.

1. Palliatieve sedatie is géén alternatief voor euthanasie

Dat het voor eens en altijd duidelijk mag zijn: het doel van palliatieve sedatie is het verlichten van het lijden van de patiënt. Het verlagen van het bewustzijn is het middel om dat doel te bereiken. Het doel van palliatieve sedatie is niet het leven te bekorten of te verlengen. Een belangrijk verschil met euthanasie is, dat continue sedatie alleen in de stervensfase kan worden toegepast, terwijl dat voor euthanasie niet het geval is.

2. Palliatieve sedatie doe je niet met morfine

Het is een hardnekkig gerucht dat palliatieve sedatie plaatsvindt met morfine, en dat dit de dood bespoedigt. Morfine is echter een goed middel om pijn en benauwdheid te verlichten, maar is niet geschikt voor palliatieve sedatie. Mits volgens de regels toegepast en gedoseerd, ga je er ook niet eerder dood aan. Zowel in Nederland als Vlaanderen is naar de huidige inzichten midazolam (bijvoorbeeld Dormicum®) het middel van eerste keuze voor palliatieve sedatie.

3. Morfine langzaam ophogen met als doel het leven te beëindigen, is slecht medisch handelen

Morfine toedienen met als doel een patiënt te laten overlijden, mag niet. Veel artsen en verpleegkundigen zijn zich onvoldoende bewust van het feit dat ze patiënten door het gebruik van morfine soms een oncomfortabele dood laten sterven. Veel patiënten krijgen dan te maken met de bijwerkingen van een overdosis opiaten, zoals delier, hallucinaties, angst en zelfs ademhalingsdepressie. Expert palliatieve zorg en pijn Paul Vogelaar in zijn blog op Nursing.nl. ‘Huisartsen, medisch specialisten en specialisten ouderengeneeskunde blijken vaak niet op de hoogte van de richtlijnen. Ik denk dat ook nog steeds geldt voor verpleegkundigen en verzorgenden.’

Met dank aan Margot Verkuylen, specialist ouderengeneeskunde in het Radboudumc en hospice de Duinsche Hoeve in Rosmalen. Haar adviezen verschenen al eerder al in uitgebreide vorm in Nursing. Neem een abonnement op Nursing.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.