Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

3 grootste fabels over een delier

Er heerst onder verzorgenden nog veel onwetendheid over een delier. Wij zetten de drie grootste fabels voor je op een rij.
3 grootste fabels over een delier
Foto: ANP

1. ‘Een delier onstaat in het hoofd’ – Een delier betekent wel dat er een disbalans van chemische boodschappers in de hersens is, maar de oorzaak van een delier is altijd lichamelijk. Bijvoorbeeld als iemand een blaasontsteking heeft, hoge koorts (koortsdelier), bij bepaald medicijngebruik (zoals lithium), hevige stress (bijvoorbeeld na verhuizing van ziekenhuis naar verpleeghuis), ondervoeding, of het morfinegebruik van terminale patiënten. Mensen met een kwetsbaar brein lopen een verhoogd risico op een delier, zoals ouderen, mensen met dementie, mensen met een hersentumor en alcoholisten.

Weet jij alles wat je moet weten om een delier te herkennen? Test je kennis in onze twee kennisquizen: hier en hier.

2. ‘Bij een delier is de patiënt druk en warrig’ – Dan kán. Maar vergeet niet dat er ook zoiets bestaat als een stil delier, waarbij de cliënt zich juist terugtrekt, vergeetachtig wordt, contacten mijdt, zichzelf verwaarloost, en apathisch op een stoel kan zitten.

3. ‘Een delier komt weinig voor’ – Helaas denken veel verzorgenden dat een delier zeldzaam is. Maar omdat je het niet tegenkomt, wil dat niet zeggen dat het er niet is. Jaarlijks krijgen maar liefst honderdduizend mensen een delier. Vaak wordt een delier nooit ontdekt, omdat verzorgenden het lastig vinden om de signalen te herkennen. Het belangrijkste kenmerk van een delier is dat er plotselinge veranderingen in het gedrag optreden, wat niet ‘normaal’ is voor die persoon. Je moet dus heel erg luisteren naar je onderbuikgevoel. Een delier kan zich uiten in acute verwardheid en de cliënt kan dromen hebben die hij als werkelijkheid ervaart. Hij kan onrustig en angstig zijn, of juist erg rustig en apathisch. Ook kan hij hallucinaties hebben, dingen ruiken, zien of horen die er niet zijn, of gedachten hebben die niet kloppen. Dit worden wanen genoemd. Voor iemand met een delier is dit een heel angstige gewaarwording, en ook voor de omgeving kan het heftig zijn. De gevolgen van een delier kunnen nog lang merkbaar zijn. Veel mensen hebben na een delier moeite met lezen, schrijven, lopen of dingen onthouden.

Deze info komt uit de klinische les die momenteel in Tijdschrift voor Verzorgenden staat en is gecheckt door deskundigen. Klik hier voor een abonnement.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over een delier herkennen? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.