Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

3 tips voor een schone smartphone tijdens je werk

De smartphone en tablet lijken niet meer weg te denken uit de zorg, maar over hygiënisch omgaan met deze apparaten wordt nog niet veel nagedacht, blijkt uit een poll van Zorgvoorbeter.nl. Drie tips voor een schone smartphone.
schoonmaken.jpg

Zie ook: Verpleegkundige reinigt smartphone vrijwel nooit

Tip 1: Neem de telefoon indien mogelijk aan met schone handen. Trek eventuele handschoenen uit voordat je de telefoon beantwoord: je hand is waarschijnlijk schoner dan de handschoen.

Toelichting: CareB4Deskundige infectiepreventie Charlotte Michels-Breukers van CareB4 geeft op Zorgvoorbeter.nl een voorbeeld. ‘Stel dat je een cliënt op bed aan het wassen bent en daarbij geen handschoenen draagt, omdat er geen risico is op contact met mogelijk besmet materiaal zoals urine of ontlasting. Normaal gesproken zou je dan na het aankleden van de cliënt bij het verlaten van de ruimte handhygiëne toepassen. Dat doe je om te voorkomen dat (resistente) bacteriën die je bij het wassen van de cliënt opgepikt hebt op je handen meereizen naar de volgende cliënt. Als je tijdens het wassen van de cliënt op bed de telefoon hebt opgenomen, is het dus verstandig om ook deze tegelijk met de handhygiëne schoon te maken of desinfecteren. Anders is de handhygiëne voor niets geweest, zodra je bij een volgende cliënt weer de telefoon opneemt en daarna doorgaat met bijvoorbeeld de wasbeurt in de douche.’

Zie ook: ‘Geen mobiel op de werkvloer is niet meer van deze tijd’

Tip 2: Steek een telefoon nooit direct na gebruik terug in je zak. Doe dit pas na het schoonmaken.

Toelichting: wanneer een cliënt geïsoleerd wordt verpleegd kun je een eventueel mobiel communicatiemiddel het beste buiten de kamer laten. Moet je toch bereikbaar zijn dan kun je je toestel doorzetten naar een toestel dat al op de kamer staat en daar ook blijft tijdens de isolatie. Een laatste optie is het los meenemen (dus niet in je broekzak) van een telefoon of tablet en deze vlak voor het verlaten van de kamer, voor desinfectie van de handen, desinfecteren.

Zie ook: ‘Pas handhygiëne toe voor en na gebruik smartphone’

Tip 3: Neem geen telefoon of tablet mee als je een cliënt verzorgt waarbij extra infectiemaatregelen van toepassing zijn, zoals bij besmetting met het norovirus, MRSA of BRMO.

Meer tips voor hygiënisch smartphone- en tabletgebruik op de werkvloer vind je op Zorgvoorbeter.nl

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.