Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

3 vragen aan Pia Dijkstra

Pia Dijkstra is een van de politici die tijdens de Nursing Experience in debat gaan over de zorg. Dijkstra is Tweede Kamerlid voor D66 en staat op plaats vier van de kandidatenlijst voor de verkiezingen van 2017. Hoe maakt zij zich hard voor verpleegkundigen?
1-Pia-Dijkstra-272x272.jpg

Dijkstra – eerder bekend van haar werk voor radio en televisie – houdt zich bij D66 vooral bezig met zorg. Zo ging de Tweede Kamer in september akkoord met haar initiatiefvoorstel voor automatische donorregistratie. Hierin staat dat iedere Nederlander automatisch donor is, tenzij diegene bezwaar aantekent. De Eerste Kamer moet nog met het wetsvoorstel instemmen.

Wat vindt u op dit moment een belangrijk probleem voor verpleegkundigen?

‘Voldoende scholing. In de Kamer maakt mijn collega Vera Bergkamp zich hier hard voor. We zien, bijvoorbeeld in verpleeghuizen, dat de zorgzwaarte toeneemt en wij vinden dat verpleegkundigen daar ook voldoende scholing voor moeten krijgen. Ook maken we ons zorgen over het dreigende tekort aan verpleegkundigen, en vinden we dat dit opgelost moet worden. De nieuwe aanwas is hoognodig. Onderbezetting in de nachtdienst is ook een probleem op dit moment. Soms staat één verpleegkundige samen met één verzorgende op een groep van wel  veertig tot zestig cliënten. Dit kan echt absoluut niet. Op aandringen van D66 gaat de staatssecretaris dit nu oppakken en kijken naar een “norm”.’ 

Pia Dijkstra doet mee aan het Grote Nursing Debat
Wil je meer horen van Pia Dijkstra? Op 7 december gaat zij in debat met andere politici tijdens de Nursing Experience.
Meer over het Grote Nursing debat >>

Wat kunt u hier als Tweede Kamerlid aan doen?

‘We trekken de staatssecretaris voortdurend aan zijn mouw. Verder willen we fors investeren in verpleegkundigen en zien hen als gelijke partner in het veld. De bezetting in de nacht is door D66 op de agenda gezet en dat pakt de staatssecretaris nu actief op.’ 

Waar moeten verpleegkundigen op letten als zij naar de stembus gaan?

‘D66 ziet verpleegkundigen als belangrijke spelers binnen de zorg, die plek moeten ze ook krijgen, maar dat moet wel met voldoende mankracht en vrouwkracht. Wij zetten verpleegkundigen actief op de kaart. Denk bijvoorbeeld aan de bezetting in de nacht, opleidingen, bijscholing en nieuwe aanwas. En D66 wil de administratieve last omlaag. Te vaak zie ik op werkbezoeken verpleegkundigen die wel tot 30% van hun tijd kwijt zijn aan de administratie, dat moet én kan echt anders. Verder wil D66 rust in de sector. Geen grote stelselwijziging maar verbetering van het huidige systeem, met aandacht voor de kwaliteit van zorg.’

Alles over de verkiezingen van 2017
Op 15 maart 2017 zijn de parlementsverkiezingen. Alles wat Nursing hierover publiceert verzamelen we voor je in een dossier.
Bekijk het verkiezingsdossier >>

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik hoor niets over het ondermaatse salaris,vinden verpleegkundigen zeker niet belangrijk. Let wel; D66 pleit keer op keer voor een hoger salaris voor leraren,daar dus wel.
    D66 is echt geen partij waar je als verpleegkundige op moet stemmen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.