Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

3 vragen over ontkleurde ontlasting

Ontkleurde ontlasting heeft een grijzige, beige of zelfs grijswitte kleur. Wat kun je eruit afleiden als je patiënt dit soort ‘stopverfpoep’ heeft?
Ontkleurde ontlasting komt vaak door problemen met de alvleesklier, gal of lever.
Stopverfpoep komt vaak door problemen met de alvleesklier, gal of lever.

Ontkleurde feces heeft een grijzige, beige of zelfs grijswitte kleur. Deze vorm van ontlasting wordt ook weleens ‘stopverfpoep’ genoemd. De ontlasting bevat veel vet en blijft daardoor bovenin het water in de toiletpot drijven. De structuur is brijig, de hoeveelheden zijn vaak groot en de poep is plakkerig en niet gemakkelijk weg te spoelen: er zijn ‘remsporen’ zichtbaar. Door de onverteerde vetten stinkt het erg en is er vaak sprake van veel gas.

Lees ook het premium artikel ‘Feces in geuren en kleuren’ over groene, gele, rode en zwarte ontlasting en slijm in de ontlasting.

1 Wat is de oorzaak van ontkleurde ontlasting?

Stopverfpoep ontstaat meestal door problemen met de alvleesklier, gal of lever. De galkleurstof bilirubine, die feces zijn bruine kleur geeft, kan dan niet vanuit de lever in de darm komen. Ook zorgt het gebrek aan gal dat vet niet goed wordt opgenomen in de dunne darm, waardoor vetdiarree ontstaat (steatorroe). Dit zie je vaak optreden bij een chronische alvleesklierontsteking (pancreatitis) of leverontsteking (hepatitis). Of door een afsluiting van de grote galwegen door galstenen of een tumor.

2 Kan er nog iets anders aan de hand zijn?

Ook na een contrastfoto met bariumpap kan de ontlasting tijdelijk ontkleurd zijn. Na een dergelijk onderzoek kan de ontlasting nog enige dagen witte resten van de pap bevatten of witgekleurd zijn. Ook komt steatorroe voor na bariatrische chirurgie bij mensen met obesitas.

Lees hier wat je moet doen als je patiënt ontkleurde ontlasting heeft.

3 Wat triggert je niet-pluisgevoel?

De alarmbellen moeten gaan rinkelen als een patiënt met ontkleurde feces geel ziet. Bij zo’n ‘stille icterus’ – de patiënt heeft geelzucht, maar géén pijn – is vaak sprake van een obstructie van de galwegen. Soms veroorzaakt door een pancreascarcinoom, maar mogelijk ook door galstenen of een goedaardige tumor. Vanwege het risico op een pancreascarcinoom is altijd aanvullend onderzoek nodig.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.