Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

3 vragen over het verpleegkundig crisisoverleg in ETZ

Verpleegkundigen hebben directe invloed op het covid-19-beleid van het ETZ. De VAR startte het verpleegkundig crisisoverleg (vco): in een kwartier bespreken verpleegkundigen wat er speelt en wat nodig is.
Verpleegkundigen op een cohortafdeling van het ETZ.
Verpleegkundigen overleggen op een cohortafdeling van het ETZ. Foto: ANP Rob Engelaar

Sabine ’t Hoog is VAR-lid en legt uit wat het verpleegkundig crisisoverleg inhoudt.

  1. Waarom startte de var met het verpleegkundig crisisoverleg?

Sabine: ‘In de eerdere golven waren verpleegkundigen niet betrokken bij het covid-19-crisisteam. Daardoor nam men soms beslissingen die in de praktijk voor ons slecht uitpakten, zoals het opdelen van teams die op de plaats van een te openen covid-unit werkten. Bij de vierde golf wilden we dat beter doen. Daarom startten we het verpleegkundig crisisoverleg (vco) in de vorm van een stand up.’

2 Wat houdt de stand up in?

‘Iedere ochtend tussen 8.15 en 8.30 uur komen van alle afdelingen verpleegkundigen samen met een VAR-lid. “Wat leeft er, wat hebben jullie nodig, en heb je al een oplossing?” zijn de vragen die worden gesteld. Daarmee gaat het VAR-lid naar het crisisteam.

Dagelijkse agressie van bezoekers en patiënten was in november bijvoorbeeld een probleem dat vaker werd genoemd. Daarvoor kwamen snel extra beveiligers.

Ook is op ons verzoek gekeken naar de roosters. Omdat de reguliere zorg werd afgeschaald, moesten collega’s inspringen op andere afdelingen. Dat hoorde je soms pas een dag van tevoren, en per week stond je op allerlei afdelingen, heel vermoeiend. Het planbureau heeft nu extra mensen in dienst om meer continuïteit in onze roosters te brengen. Het blijft lastig, maar het is al verbeterd dankzij de input van het vco.

Belangrijk in het vco is de aandacht voor oplossingen. Zo inspireren de verpleegkundigen elkaar. Een collega van een afdeling met veel buitenbedden kwam bijvoorbeeld met een stroomschema voor alle specialismen met namen en gegevens van artsen. Dat is door andere afdelingen overgenomen. De tips delen we ook op de VAR-pagina van ons intranet, zodat ze altijd terug te vinden zijn.’

3 Wat vinden verpleegkundigen ervan?

‘We krijgen positieve feedback. De lijnen tussen de afdelingen zijn nu korter. Laatst zei iemand van de seh dat de doorstroming in het huis te traag verliep, een probleem dat je wel vaker hoort. Maar nu werd het gezegd in de groep met verpleegkundigen, die begrip hadden voor het probleem en ermee aan de slag gingen. Het geeft een gevoel van verbinding.

Via focusgroepen willen we duidelijker krijgen wat onze collega’s ervan vinden. Ook zijn we benieuwd naar een toepassing van het vco na de coronacrisis. Kunnen we er bijvoorbeeld een thema aan verbinden? Denk daarbij aan werkdruk, of opleidingsmogelijkheden.

Het is ons duidelijk dat verpleegkundigen meer gehoord willen worden. Als VAR is het onze taak naar manieren te zoeken waarop dat kan. Het ligt open of het vco doorgaat. Hoe dan ook is er geen weg terug wat ons betreft. Onze verpleegkundigen moeten structureel kunnen meepraten.’

Dagstart en -evaluatie

In het ETZ werken verpleegafdelingen in de dagdienst met een dagstart en -evaluatie. In de ochtend wordt gevraagd hoe het met je gaat en of je iets nodig hebt, zoals hulp van collega’s bij een patiënt. Aan het einde van de dag vindt er een korte evaluatie met elkaar plaats waar het team met elkaar terugblikt op de dag: wat ging er goed en wat kan er beter. Op de cohortafdelingen of afdelingen waar veel mentale en fysieke druk is, wordt de dagevaluatie gebruikt om elkaar 3 vragen te stellen:

1.Welke gebeurtenissen vandaag zijn je bijgebleven?
2.Hoe voel je je fysiek en mentaal?
3.Heb je genoeg steun?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.