Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

3 vragen over voeding bij darmpatiënten

Zijn er voedingsmiddelen die ontstekingsremmend werken bij colitis ulcerosa? Kun je bij een prikkelbare darm beter speltbrood eten? Diëtist Petra Tap legt uit welke misverstanden er bestaan over voeding bij darmpatiënten en wat je kunt antwoorden als je patiënt je deze vragen stelt.
3 vragen over voeding bij darmpatiënten
Foto: stockxchng

Vraag 1: Mijn zoon heeft colitis ulcerosa. Nu lezen we op internet dat sommige voedingsmiddelen ontstekingsremmend kunnen werken. Kurkuma, kefir, walnoten, avocado, enzovoort. Is dit ook zo?

Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat bepaalde producten ontstekingsremmend zouden werken. Vaak moet je dan ook zulke grote hoeveelheden van een product eten, dat dat niet haalbaar is. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon volstaat. Denk hierbij aan gevarieerd eten met volop groente en fruit (tweehonderd gram groente en twee stuks fruit per dag), noten en twee keer vis per week. Het advies is om wat meer terug te gaan naar de basis: regelmatig eten met gewone gezonde vezelrijke voeding met niet al te veel vet, suiker, poespas en kant-en-klaar zakjes en pakjes.

Kom naar het congres

Wil je meer feiten en fabels horen over voeding in relatie tot MDL-aandoeningen? Kom op 10 maart 2015 naar het Maag Darm Lever congres. Meer informatie >>>

Vraag 2: Ik heb al 10 jaar de ziekte van Crohn, maar nu heb ik ook galstenen. Mijn arts raadde me aan om vetvrij te eten, dat kon de klachten van galstenen verminderen. Dus ik ga googlen en kom de meest rare dingen tegen, bij het ene dieet mag ik olijven en bij het andere dieet niet. Zijn er tips?

Vroeger werd er inderdaad bij galstenen een speciaal dieet voorgeschreven. Vaak was dit een zogenaamd vetarm en licht verteerbaar dieet zonder prikkelende gerechten. Het nut van dit dieet is echter nooit aangetoond en het wordt daarom ook niet meer geadviseerd. Tips die we nu geven zijn onder andere een regelmatig, gezond en gevarieerd voedingspatroon met extra aandacht voor voldoende vocht en voedingsvezels. Daarnaast is het belangrijk te streven naar een gezond lichaamsgewicht Eet niet te vet en kijk wat je verdraagt ten aanzien van prikkelende producten zoals bijvoorbeeld koffie, chocola, uien en koolsoorten. Eet ook iets voor het slapengaan zodat de galblaas zich leegt en de kans op steenvorming vermindert.

Midas Dekkers

De bioloog spreekt tijdens het Maag Darm Lever congres over poep, de anatomie van maag en darmen, de stofwisseling, de seksuele aspecten en nog veel meer >>>

Vraag 3: Ik heb last van prikkelbare darm. Nu hoor ik dat ik beter speltbrood kan eten omdat dat ervoor zorgt dat mijn klachten overgaan. Is dat zo?

De vezels in speltbrood kunnen een positieve invloed op je klachten hebben, maar er zijn meer factoren die een rol spelen, zoals stress, vocht en beweging. Als je patiënt precies wil weten wat de beste voeding is bij gevoelige darmen, verwijs hem dan door naar een diëtist.


Petra Tap is diëtist en werkzaam bij de Chrohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland. Zij spreekt ook tijdens het Maag Darm Lever congres op 10 maart. Meer informatie >>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.