Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

4 manieren waarop verpleegkundigen social media kunnen gebruiken

‘Twitteren, dat is toch meer iets voor mensen die zichzelf heel belangrijk vinden?’ Nee hoor, het is ook voor verpleegkundigen die aandacht willen vragen voor het belang van hygiëne in ziekenhuizen of de laatste zorginnovaties op de voet willen volgen. Waarvoor zou je als verpleegkundige social media kunnen gebruiken?
4 manieren waarop verpleegkundigen social media kunnen gebruiken

1: Op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de zorgsector
Bij social media draait het vooral om leren. Zo zijn er veel verpleegkundigen die zich verenigen in sociale media en belangrijke informatie delen over trends in de zorgsector.

Handige manieren om ontwikkelingen te volgen zijn:
– Volg of word fan van organisaties als World Health Organization http://www.who.int/en/, Nivel http://www.nivel.nl/
– Volg de verpleegkundig vakbonden vakbonden zoals CNV, FNV of NU’91
– Volg nieuwssites op het gebied van zorg, zoals @nursing_nl
– Volg of word fan van je favoriete verplegende/verzorgende bloggers. Vaak maken zij dezelfde dingen mee als jij, en delen ze hun visie op deze gebeurtenissen. Een mooie kans om van hun ervaringen te leren en/of na te denken over hoe jij zou handelen in bepaalde situaties.
– Lees wat verpleegkundigen/verzorgenden zeggen op de Verpleegkundige chat https://twitter.com/VpkChat. Je zult van alles vinden: van nieuwe ideeën tot meningen over relevante zorgkwesties.

2: Ontstressen na een hectische dag
Laten we dit voorop stellen: Twitter en Facebook zijn niet bedoeld als een dagboek waarin je je diepste zielsroerselen deelt. Maar het is zeker toegestaan om je frustratie over bijvoorbeeld zorgbeleid in jouw instelling op een volwassen manier te uiten. Wellicht vind je iemand die er hetzelfde in staat. Of krijg je juist een andere kijk op zaken door reacties op je tweet of post.

Handige manieren om te ontstressen via social media:
– Begin een gesloten groep op Facebook waar je kan praten over je dagelijkse beslommeringen met andere verpleegkundigen. Natuurlijk kun je hier ook leuke dingen met elkaar delen. Lachen blijft het beste medicijn!
– Gebruik sociale media als een momentje van ontspanning op je werk. Met Facebook zie je in een oogopslag waar iedereen mee bezig is en maak je snel contact, ideaal als je weinig tijd hebt. Op deze manier ben je toch even uit de ‘werkzone’.
Twijfel je over wat wel of niet gepast is op sociale media? Check dan deze handreiking van beroepsvereniging V&VN.

Reden 3: Aandacht vragen voor belangrijke zorgkwesties
Met sociale media kun je op eenvoudige wijze bewustzijn creëren over gevaren voor de volksgezondheid. Denk aan de Mexicaanse griep, antibioticaresistentie of het nut van handen wassen. Door links op je Facebook te plaatsen of berichten op Twitter te retweeten, help je het welzijn en de veiligheid van individuen te verbeteren.

Reden 4: Andere verpleegkundigen informeren
Ben je bezig een nieuw zorginitiatief op je afdeling in de praktijk te brengen? Of heb je net een spraakmakende thesis afgerond? Deel het met andere professionals die misschien wel baat hebben bij jouw bevindingen. Hier zijn eenvoudige hulpmiddelen voor. Plaats bijvoorbeeld een Power Point met de kernpunten van je onderzoek of zorginitiatief op Slideshare http://www.slideshare.net/.

Ook leuk, bloggen! Bijvoorbeeld over je ervaringen over een werkperiode in het buitenland, of alle afdelingen waar je als flexer komt. Er zijn talloze eenvoudige en goedkope platforms zoals WordPress of Blogspot.

Enthousiast geworden over sociale media? Kom op de Nursing Experience zeker naar de workshop over Social Media voor verpleegkundigen om nóg meer te weten te komen.

Nursing Link
Vrij vertaald uit het Engels door Rachel van de Pol

1 REACTIE

  1. Uhhh?
    ‘Social media draait vooral om leren’
    en
    ‘Twitter en Facebook zijn niet bedoeld als een dagboek waar je je diepste zielsroerselen mee deelt’
    In welke wereld leeft de schrijver? Laat social media vooral fun zijn en blijf ver van werk (=moeten)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.