Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

4 misverstanden over po’s, urinalen en katheters

Er bestaan onder verzorgenden ig nogal wat misverstanden als het om de hygiëne rondom po’s, urinalen en katheters gaat. Vooral nu de WIP-richtlijn 'Urinelozing en stoelgang' voor verpleeghuizen vernieuwd is. Hygiëne-expert Conny Moons van Zorg voor Beter tackelt vier misverstanden.
0richtlijn urinelozing.jpg
Het is de bedoeling dat je een katheter 's nachts niet afkoppelt
 1. Als je het grondig doet en met de juiste schoonmaakmiddelen, mag je een po of urinaal ook met de hand desinfecteren: ‘Dit klopt niet. Volgens de vernieuwde WIP-richtlijn ‘Urinelozing en stoelgang’ mag je po’s en urinalen niet meer met de hand schoonmaken. Want bij handmatig schoonmaken zullen er altijd bacteriën achterblijven, welk schoonmaakproduct je ook gebruikt. Het is de bedoeling dat verzorgenden voortaan de po of het urinaal meteen meenemen naar de pospoeler en hem daarin zetten en laten schoonmaken. Dit betekent dus dat in principe alle verpleeghuizen, woonzorgcentra en kleinschalige woonvormen binnen nu en een paar jaar een pospoeler in huis moeten hebben. Daar zal IGZ ook op gaan handhaven.’
 2. Je mag een po of urinaal best in het toilet van de cliënt legen: ‘Fout. Volgens de herziene richtlijn mogen verzorgenden po’s of urinalen niet meer in een toilet of pospoeler leeggooien. Dit vanwege kans op spetteren en daardoor kunnen bacteriën verspreid worden. Je neemt de po of het urinaal dus direct mee naar de pospoeler, en zet hem daar gevuld en wel in.’
 3. Je kunt bij decubitus en urine-incontinentie een verblijfskatheter gebruiken: ‘Nee, volgens de herziene richtlijn zijn urine-incontinentie en decubitus geen indicatie voor een verblijfskatheter. Want de cliënt kan hierbij nog steeds op natuurlijke wijze de blaas legen. Een verblijfskatheter kan alleen ingebracht worden op indicatie, en er moet regelmatig geëvalueerd worden of deze indicatie nog aanwezig is. Als er geen indicatie meer is, moet de verblijfskatheter verwijderd worden.’ (Zie richtlijn: 4.4)
 4. Een urine-opvangzak aan het been koppel je ’s nachts af: ‘Nee, de richtlijn adviseert om de opvangzak niet af te koppelen, maar dóór te koppelen naar de nachtzak. Je koppelt hem dus níet af. Wanneer je de zak afkoppelt, is er namelijk meer kans op bacteriën en/of besmetting vanuit de omgeving via de katheter.’ (Zie richtlijn 4.5)
 5. Waarom is deze richtlijn vernieuwd? En wat is er mis met het leeggieten van een urinaal in het toilet?
  Je leest het in dit interview met Conny Moons >>

5 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Helaas reinigen wij de bedpannen en urinaal nog met de hand. Dettol en een geel wegwerpdoekje. Ik werk in een zorgcentrum waar ook bewonres worden opgenomen met een zzp 6.
  Welke diposables kun je me aanraden. Of toch gaan voor een bedpanspoeler.

 3. In de oude WIP richtlijn werd al aangegeven dat handmatige reiniging geen desinfectie stap is. Niet echt iets nieuws dus. Hopelijk werkte niemand meer op die manier….
  Dat ieder verpleeghuis een bedpanspoeler aan moet schaffen ben ik het niet mee eens. Een zeer goed alternatief zijn diposables; heeft zijn (financiële) voordelen allang bewezen en vanuit infectiepreventie oogpunt gezien dé oplossing.
  Bert van Eck, Deskundige Infectiepreventie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.