Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

5 verpleegkundige zorginnovaties

Verpleegkundig onderzoeker Onno Helder ontwikkelt met studenten aan de Hogeschool Rotterdam van de minor Zorgtechnologie handige zorginnovaties voor verpleegkundigen en andere zorgverleners. Binnen nu en een jaar komen de volgende producten op de markt.
ampullenbreker.jpg
Met de ampullenopener wordt voorkomen dat de verpleegkundige zich snijdt aan de ampul.
  1. Ampullenopener: verpleegkundigen haalden soms hun vingers open aan de snijranden als ze de 10 milliliterampullen moeten openbreken. Voor dit specifieke probleem ontwierpen een industrieel product ontwerp (IPO) en verpleegkunde student een 3-D geprinte ampulopener die lijkt op een flessenopener. Helder: ‘Hiermee kun je makkelijk de ampul openen, waarbij het risico op snijincidenten tot het minimum beperkt worden. Daarbij omvat de ring boven de ampullenbreker de kop van de ampul, deze kan met de duim makkelijk en veilig in een naaldenbeker worden gedeponeerd.’
  2. Miniatuurspalk voor  baby’s met een geboortegewicht kleiner dan 1000 gram: een babyvriendelijk alternatief voor een vervelend maar noodzakelijke spalk om een héle dunne pols te fixeren. Helder: ‘Zo’n spalk is nu nog groot, log en zwaar en belemmert het zicht op de insteekplaats van het infuus. Het zit vast met klittenband. Dat klittenband plakt overal aan vast, aan het klittenband van de luier, aan de muts. En er zitten scherpe randen aan die de huid kunnen beschadigen.’ Deze spalk laat de hand vrij. Als de spalk over de duim wordt geschoven, kan het kind nog wel zijn hand bewegen, maar niet meer de klapbeweging maken met de pols. Het infuus blijft daardoor goed zitten.
  3. HappyFeed: dit is een speciale sondevoedingshouder voor couveuses. Er zijn uitsparingen gemaakt om de spuiten op te hangen, maar die zijn vaak te groot, waardoor ze erdoorheen vallen. Helder: ‘Verpleegkundigen maken het gat dan kleiner met leukoplast, maar die blijft lang zitten en is niet goed schoon te maken. Als kinderen iets opboeren, dan komt het op de pleister, en dat is niet hygiënisch.’ De HappyFeed  voorkomt dit: het lijkt op een soort voet, waarin je 2 – 50 ml spuiten kunt ophangen. Er is een uitsparing in gemaakt, zodat je de sondevoeding niet hoeft los te maken. ‘Het is goed schoon te houden en ziet er mooi uit. De afdeling heeft HappyFeed voor elke couveuse aangeschaft’, aldus Helder.
  4. Liquordrain beugel: dit product is voor kinderen die te veel hersenvocht hebben, wat moet worden afgevoerd. Helder: ‘Hiervoor wordt een disposable opvangsysteem gebruikt, die op exacte hoogte moet worden ingesteld om juiste hoeveelheid af te voeren. Het systeem is gekoppeld aan laserlampje dat ruim 100 euro kost, die de juiste positie bepaalt. Verpleegkundigen gooien alles na gebruik weg, echter regelmatig inclusief het lampje, dat juist hergebruikt moet worden.’ De studenten hebben een beugel bedacht voor het opvangsysteem, dat gekoppeld is aan het disposable gedeelte. ‘Door er een koppelstuk tussen te zetten, blijft het lampje aan de paal zitten als je het systeem weghaalt. Dus hoef je niet meer het lampje te zoeken of bij te bestellen.’
  5. Couveusestoplicht: Een handdesinfectie-feedback-systeem, te vergelijken met een ‘stoplicht’ dat op groen gaat indien de handen op juiste manier zijn gedesinfecteerd. Het systeem bestaat uit een elektrische dispenser met display, microcomputer, LED-verlichting en Wifi-zender, verbonden aan de couveuse. ‘Groen licht’ op de couveusedeur en het display geeft aan dat adequate handdesinfectie is toegepast en de couveusedeur mag worden geopend. Data over naleving wordt draadloos verzonden en een dashboard toont de behaalde handhygiënenaleving per couveuse. De makers van het couveusestoplicht  wonnen er dit jaar de Hogeschool Rotterdam Bachelor Award mee en namen een cheque van € 3000 in ontvangst.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.