Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

4 vragen over het nieuwe scholingsmodel herregistratie BIG

Er is een geheel nieuw scholingsmodel ontwikkeld voor verpleegkundigen die niet voldoen aan de werkervaringseisen voor herregistratie, maar toch ingeschreven willen blijven in het BIG-register.
4 vragen over het nieuwe scholingsmodel herregistratie BIG

1. Hoe zat het ook alweer met die scholing voor herregistratie?

Op 1 januari 2009 voerde het ministerie van VWS een herregistratie in voor verpleegkundigen voor de Wet BIG. Verpleegkundigen hadden tot 1 januari 2014 de tijd om hun registratie in het BIG-register te verlengen op basis van de gestelde voorwaarden aan periodieke registratie. Zo moesten verpleegkundigen die minder dan 2080 uur bruto werkten in de afgelopen vijf jaar, een landelijk examen maken om geregistreerd te blijven. Ter voorbereiding op dat examen, kon je scholing volgen.

De procedure voor herregistratie BIG ging niet geheel op rolletjes. Dit ging er allemaal fout>>>

2. Waarom was er een nieuw scholingsmodel nodig?

Volgens het BIG-register is het het belangrijkst aan het nieuwe scholingsmodel dat de scholing nu uniform is. ‘Omdat alle scholing binnen het hele land nu gelijk is, kan er beter toezicht worden gehouden op de kwaliteit,’ vertelt projectleider Ilse Hartgers. ‘Bijvoorbeeld als het gaat om de contacturen. Bij het oude scholingsmodel verschilde dat nogal eens per school. Dan kon het bijvoorbeeld voorkomen dat in de ene regio de scholingskandidaten veel contacturen hadden en in andere regio’s alles online gedaan werd. Dat is nu allemaal gelijk getrokken. De lesstof is nu door het hele land hetzelfde en het examen wordt centraal afgenomen. Alle verpleegkundigen krijgen nu dus scholing van een gelijk niveau. Ook zou naast de uniformiteit, ook een verbeterslag in de kwaliteit van het scholingsmodel hebben plaatsgevonden.’

3. Moet je de scholingen verplicht volgen?

Nee. Het zit als volgt: verpleegkundigen die niet aan de werkervaringseis voldoen, moeten een landelijk examen maken als ze geregistreerd willen blijven. De voorbereiding op dat examen kun je op drie manieren aanpakken:

– Het examen doen zonder enige vorm van voorbereiding;
– De zogenaamde Quickscan doen. Hiermee kun je als verpleegkundige zelf nagaan of je misschien zonder scholing al mee kan doen met het examen. Of dat je bijvoorbeeld enkele modules volgt. ‘Dat kan een handig hulpmiddel zijn, want de scholing is kostbaar, zowel in tijd als geld,’ aldus Ilse Hartgers. Informatie over de Quikscan>>>
– Het volgen van de volledige scholingstraject. Deze wordt deze tenminste vier keer per jaar aangeboden in vier verschillende regio’s in het land en wordt afgesloten met de verplichte landelijke toets. Informatie waaronder data en locaties waar de scholing wordt verzorgd vind je op de website van de mbo-raad>>>

4. Wanneer gaat het nieuwe scholingsmodel in?

Per september. Vanaf dan wordt continu gekeken hoe het verloopt en of er verbeteringen mogelijk zijn.

Bron: BIG-register.

2 REACTIES

  1. De toetsing (2018) is inderdaad volgens het landelijk scholingsmodel, waarbij de leerdoelen helder zijn. Het probleem is echter dat de inhoudelijke kennis niet openbaar beschikbaar is. De literatuurverwijzingen bieden je geen garanties. Zonder scholing te volgen tamelijk onmogelijk om het te halen. Maar hoor ook veel klachten van mensen die de scholing wel gevolgd hebben. De toetsing bij ROCMN rammelt aan alle kanten. Dat maakt de herregistratie kostbaar en is het in geval geen stimulans om als ‘trotse verpleegkundige’ de registratie te behouden. Hier mag VWS wel ingrijpen, want dit doet de sector geen goed.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.